Pireus & Bergens Munnspillorkester

[Bilde]

Lyden av Hellas – og Bergen. Musikk fra bergenske smau og greske havnekneiper

I mange år var lyden av munnspill en viktig del av lyden av Bergen. Karene i Bergens Munnspillorkester har både levd lenger og spilt mer munnspill enn de fleste av oss. Det er gått 26 år siden orkesteret ble grunnlagt, som en oppfølger av det legendariske orkesteret med samme navn. Disse karene møtes fortsatt til øving hver onsdag: Jan W. Arnesen, Magnus Rasmussen, Arne Olsson, Gerry Mathiesen, Odd Fotland og Jakob Gullaksen. Eldstemann er 85 år. I kveld er byens gamle pophelt Trygve Thue med på bass. Her er de, fulle av liv og pust!

Lyden av klimprende bouzoukistrenger er lyden av Hellas. Musikksjangeren rebetika oppsto da store mengder flyktninger kom til Hellas fra Lilleasia (Tyrkia) kring 1920. Insisterende sang. Røyk i luften. Triste tekster til livskraftige melodier: Down and out og et bankende hjerte i Pireus havn. Strengeinstrumentet bouzouki er alltid med. Det var denne rebetikamusikken Mikis Theodorakis bygde videre på i sine sanger. Og Tom Waits og de gamle bluesgutta fra Sørstatene hadde helt sikker drevet innen rebetikasjangeren – om de bare var grekere.

Maria Stellas (sang, perkusjon) er en av frontfigurene i legendariske Ale Möller Band. Hun er oppvokst i Göteborg og er en suveren formidler av greske rebetikasanger. Med seg har hun Robert Fölsch (bouzouki, baglama, sang), Niklas Benetos (bouzouki, baglama, sang) og Jakob Brandqvist (gitar, sang).

I samarbeid med Folkemusikklubben Columbi Egg.

Legg til ekstern kalender…