Dans for voksne, DEN NORSK-ØSTERRIKSKE HOPPUKA, del 1, konsert med stort improvisasjonsorkester: Arnfinn Killingtveit, Bernhard Schöberl, Bjørnar Habberstad, Børre Mølstad, Daniel Lercher, Daniel Meyer Grønvold, Danielle Dahl, Franz Hautzinger, Gjertrud Pedersen, Gobi Drab, Guro S. Moe, Håvard Skaset, Inga Aas, Isabelle Duthoit, Jacob Willersrud, John Hegre, Jon Wesseltoft, Katrin Hauk, Kjetil Hanssen, Lasse Marhaug, Lene Grenager, Lucio Capece, Manon Bancsich, Niklas Adam, Per Gisle Galåen, Réka Kutas, Rudolf Terland Bjørnerem, Steffi Neuhuber, Vilde Sandve Alnæs

DEN NORSK-ØSTERRIKSKE HOPPUKA er et musikalsk arrangement 2-3. september, med deltakere fra Norge og Østerrike. To dager er kanskje litt kort til å bli kalt ei uke. Til gjengjeld tøyer vi geografien ved å ha med artister fra andre land også. Arrangementet er tredelt, og hver del en helhet i seg selv. Hele uka er gratis for publikum.

Den minimalistiske improvisasjonsmusikken Berlin er kjent for, finner man i Wien i en enda mer ekstrem og konsekvent form; og ser man nærmere etter, er flere av de viktigste og mest innovative improv-navna i Europa fra Wien. De siste årene har gitt et økt norsk fokus på Wien, og større utveksling, og nå anser vi tiden som moden for å koble disse miljøene, til glede både for dem og /oss/, enten dette /vi/ er publikum, arrangører eller musikere. En av hovedårsakene til denne utvekslingen ligger i utvekslings- og improv-orkester-prosjektene ÖNskekvist og senere ÖNCZkekvist fra 2009 og 2010, der folk fra Tsjekkia også var med (derav de store bokstavene i navnet).
Improv-orkester blir derfor en viktig ingrediens i denne uka: vi syntes det var en fin måte å la to musikkmiljøer møtes på at alle spiller sammen på en gang.
De to andre hendelsene blir et musikalsk byrom-interaksjonsprosjekt og en konsertkveld med en storslagen line-up. Samtidig med konserten får man med seg en utstilling av tekster og ting de som har vært med på byrom-interaksjonen har tatt med seg inn og hengt opp. Del to og tre gror dermed litt sammen. Alt i alt blir dette en pakke der en masse folk får møtt hverandre og vist hverandre og publikum hva de holder på med.

DEL 1:
Det Norsk-Østerrikske Hoppukeorkesteret

– Arnfinn Killingtveit, Bernhard Schöberl, Bjørnar Habberstad, Børre Mølstad, Daniel Lercher, Daniel Meyer Grønvold, Danielle Dahl, Franz Hautzinger, Gjertrud Pedersen, Gobi Drab, Guro S. Moe, Håvard Skaset, Inga Aas, Isabelle Duthoit, Jacob Willersrud, John Hegre, Jon Wesseltoft, Katrin Hauk, Kjetil Hanssen, Lasse Marhaug, Lene Grenager, Lucio Capece, Manon Bancsich, Niklas Adam, Per Gisle Galåen, Réka Kutas, Rudolf Terland Bjørnerem, Steffi Neuhuber, Vilde Sandve Alnæs*

Hvordan det vil låte er det selvsagt umulig å si. Det blir ingen ledelse eller avtaler. Det eneste som er bestemt er at de siste avgjørelsene tas under konserten. Ikke før. Vi bruker samme politikk som om det var en trio. Hvis ikke ville det jo ikke egentlig være improv!
I denne sammenhengen er det lett å forstå at selv om det finnes kontrollerte individer, finnes det ingen overordnet kontroll. Orkesteret kan lett sees som et stykke natur, eller et monster som lever sitt eget liv, og som musikerne manøvrerer i forhold til.
Orkesteret jobber hele konsertdagen med å spille sammen, bli kjent og teste rom og lyder, men uten å legge noen planer. Orkesteret får minst 30 medlemmer.

Intervju: Agnes Hvizdalek om stort improv-orkester

Fullstendig programoversikt finner du her og her

Legg til ekstern kalender…