De Utvalgte «Kunsten å bli tam»

[Bilde]

Da “ Adam og Eva” ble forvist fra hagen forlot de også sin plass i naturen. Kan det være at vi alltid har lengtet tilbake, og at lengselen gjenspeiler vår grunnleggende følelse av ensomhet?

En viktig inspirasjon for ”Kunsten å bli tam” har vært begrepet “jegerufølsomheten”.

I boken ”Den ensomme apen” (Bergljot Børresen,1997) lanserer Børresen en teori om ”jegerufølsomheten”. Hun hevder at den slår inn når jaktinstinktet er i aksjon, og at det gjelder alle som har dyrisk føde på menyen. Dette instinktet fungerer som en bryter som slår av empatien med byttet.

”Ingen har forstått at når mennesket anser seg mest rasjonelle og upåvirkede av følelser er de i realiteten utestengt fra store deler av virkeligheten, den merkelige avmålte og litt fjerne, men intellektuelt effektive stemningen som instinktet utløser, har blitt et slags ideal”

«Kunsten å bli tam» foregår i et ekspressivt billedunivers med frie assosiasjoner til det vakre og det grusomme, til lengselen etter det ville, og til behovet for å temme og temmes.

K: Det er jo det at du plutselig kommer til sånne åpne plasser , der det ikke er trær. Det er bare plutselig åpent. Så går du inn der, og så glemmer du alt. Så går du videre for å finne en ny åpen plass, og så finner du en ny åpen plass, og så går du videre og videre, og så tenker du ikke, og så er du….. eller du kan plukke blomster. Dette er sant altså. Dette kan skje når du er liten. Det plutselig åpner seg en blomstereng, og så er det sol, og så glemmer du tiden. Så blir beina til røtter, og så blir du et tre som duver i vinden.

De Utvalgte har satt opp en rekke forestillinger på Black Box Teater, blant disse suksessforestillingene «Bang Bang Club» (2004), «Jimmy Young» (2007), «Skuggar» (2009) og «Drømmen» (2010). Forestillingene har turnert både i Norge og i utlandet til stor jubel fra både publikum og presse.


Regi: Kari Holtan. Video/lysdesign: Boya Bøckman. Dramaturg/Produsent: Anne Holtan. Produsent: Maya Liu Bøckman. Scenografi: Carle Lange. Kostymedesigner: Gjøril Bjercke Sæther. Lyddesign: Merete Mongstad. Lyd: Jon Plato. Skuespillere: Kari Onstad, Randi Rommetveit, Torbjørn Davidsen og Pelle Ask. Tekst: De Utvalgte, Kari Onstad, Randi Rommetveit. Støttet av Norsk Kulturråd . Co-produksjon: Black Box Teater, Comédie de Caen og BIT Teatergarasjen.

Legg til ekstern kalender…