Åpning og boklansering: Marte Johnslien - Black and White and Everything In-Between

[Bilde]

Velkommen til utstillingsåpning og boklansering! I forbindelse med universitetets jubileumsutstilling, HISTORY FORMS MY REVOLUTION, lanserer Marte Johnslien boka Black and White and Everything In-Between – Prints, Reprints and Mental Prints of Eritrea.

Kl 15.15 blir det foredrag ved professor og Eritrea-ekspert Kjetil Tronvoll “Historieproduksjon og politisk legitimitet: Eritrea sett fra Norge”. Etterfølges av samtale med Dagsavisens Halvor Finess Tretvoll.

Om prosjektet: Johnsliens dokumentasjonsprosjekt startet i 2008 som en utforskning av Afrikas største samling av modernistisk arkitektur i Eritreas hovedstad, Asmara. Dette møtet fikk kunstneren til å pløye dypere ned i forbindelsen mellom norsk engasjement i Eritrea og lokale maktforhold, spesielt Norges forhold til revolusjonshæren EPLF og støtte i kampen om frigjøring fra Etiopia. Boka stiller spørsmål som i liten grad har vært adressert i norsk offentlighet, og ved å sidestille eget materiale med gjenopptrykk av historiske dokumenter, skaper Johnslien en fortelling som utfordrer både offisielle metoder for historieskriving og narrativet om det politiske Norges selvbilde.

Johnslien har gjennom tidligere prosjekter vist en sterk evne til å trekke linjer mellom storpolitikk og personlige historier. I sitt hittil største bokprosjekt tar hun dette et steg videre gjennom metoder for granskende journalistikk, samtidig som boka fastholder sin identitet som et kunstprosjekt. Boka lanseres på Galleri Sverdrup som del av en skulpturell installasjon.

Om utstillingen: Black and White and Everything In-Between er det tredje av totalt fire kunstprosjekter under utstillingsprogrammet HISTORY FORMS MY REVOLUTION. Kunstprogrammet ser med kritisk blikk på universitetets kunnskapsproduksjon og historieforståelse. Verkenes erkjennelse bunner i det motsatte av det vi ofte tenker på som vitenskapelig objektivitet – deres sannhet kan ikke etterprøves, bare prøves. Prosjektet er en del av 200-årsjubileet til Universitetet i Oslo.

Legg til ekstern kalender…