HØSTUTSTILLINGEN PÅ KUNSTNERNES HUS - EN OMDISKUTERT PUBLIKUMSMAGNET

[Bilde]

Åpent arrangement om Høstutstillingen og Kunstnernes Hus, tirsdag 20. september kl. 19.00


HØSTUTSTILLINGEN PÅ KUNSTNERNES HUS
- EN OMDISKUTERT PUBLIKUMSMAGNET


Sted: Kunstnernes Hus, 2. etasje
Innledere: Utstillingsleder Ingrid Lystad, juryleder Arne Revheim, kunstnerisk leder ved Kunstnernes Hus Mats Stjernstedt og forsker Erling Dokk Holm.


Høstutstillingen er en av Norges best kjente begivenheter innen samtidskunst. Antall søkere øker for hvert år, og det er få andre utstillinger på nasjonalt nivå som lykkes med å nå ut til et så stort publikum som Høstutstillingen. Årlig inviterer bedrifter sine ansatte til Kunstnernes Hus og lærere leder elevene sine gjennom utstillingssalene for å gi dem årets obligatoriske kunstneriske opplevelse.

Samtidig råder det en viss forvirring rundt Høstutstillingen. Mange av utstillingens besøkende knytter denne til Kunstnernes Hus, uten å kjenne til denne institusjonens øvrige program. Flere vet ikke at det er Norske Billedkunstnere (NBK), ikke Stiftelsen Kunstnernes Hus, som administrerer Høstutstillingen. Kunstnernes Hus ønsker å legge til rette for bedre informasjon omkring forholdet mellom Høstutstillingen og stiftelsen Kunstnerens Hus, og gi en ytterligere presentasjon av våre respektive virksomheter, ideer og visjoner, og inviterer til et samtalepreget arrangement under Høstutstillingen, tirsdag 20. september kl. 19.


PROGRAM

“Elsket og hatet” er begreper som stadig knyttes til Høstutstillingen, uten at dette i stor grad blir nyansert. Det er kanskje ikke så mange som er bevisste det omfattende arbeidet som ligger bak og hvilke ideer denne utstillingen konkretiserer. Utstillingsleder Ingrid L. Lystad vil formidle noe av sin erfaring fra arbeidet med Høstutstillingen siden 1990-tallet. Juryleder Arne Revheim er invitert til å fortelle om arbeidet med årets utstilling. Hva har vært juryens arbeid, hvilke diskusjoner har vært knyttet til utvalgskriteriene, og hvordan ser juryen på utstillingens funksjon i dag og utviklingen generelt? Hvordan oppleves kritikken mot utstillingen?

Kunstnerens Hus representeres ved institusjonens nye kunstneriske leder, Mats Stjernstedt, som er nysgjerrig på Høstutstillingen og dennes tiltrekningskraft. Hvem er utstillingens publikummere, hvorfor kommer så mange til Kunstnernes Hus i denne utstillingsperioden? Kommer de besøkende tilbake, og oppsøker de samme menneskene andre visningssteder for samtidskunst når Høstutstillingen avrundes? Hvordan kan Oslos kunstinstitusjoner nå ut til et bredere publikum med sitt program av lokal og internasjonal samtidskunst?
Videre vil Mats Stjernstedt presentere noen hovedlinjer i sitt framtidige arbeid på Kunstnerens Hus.

Høstutstillingens og Kunstnernes Hus sin historie er knyttet sammen. Utstillingen ble Husets forutsetning ved etableringen i 1930. Oppdraget å bygge Kunstnernes Hus resulterte i et hus som senest i sommer ble kåret til “Norges viktigste offentlige bygning”, i en arkitekturkåring i regi av Dagbladet. Forsker og skribent Erling Dokk Holm var med i juryen og han vil formidle noen av begrunnelsene for denne kåringen, og beskrive hva som gjør Kunstnernes Hus til et arkitektonisk ikon.

Vi ønsker alle velkommen til en informativ kveld på Kunstnernes Hus!


Foto:©Laila Meyrick/Velour

Legg til ekstern kalender…