Hjerteprosjektet - en utstilling

«Hva gjør du når du får et hjerte i hånden? Hva symboliserer det for deg? Du har fem sekunder, så er øyeblikket foreviget.» Modellene fikk ikke tid til å tenke, kun til å reagere.

Fra 16. september kan du oppleve Aurora Birkals utstilling Hjerteprosjektet på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka. Aurora Birkals lot seg utfordre av sønnen William på 6 år til å gå ut i byen med kamera og et rødt perlehjerte som han hadde laget, for å fotografere folk med hjertet i hånden. Resultatet ble over 600 bilder som nå skal fylle veggene på biblioteket i en uke.

[Bilde] [Bilde] [Bilde]

Her er Auroras egen beskrivelse av hvordan prosjektet kom i stand:

William var 6 år da han ga sin mor en utfordring utover det vanlige. Han hadde perlet et helt rødt hjerte, og hun ville ta et bilde av ham med det. Da bildet var tatt begynte gutten å spørre om ikke hun skulle ta bilder av lillebroren også. Så gjorde hun det. Så fulgte spørsmålene: «Hva med pappa? Skal du ikke fotografere han også? Du må jo fotografere alle vi kjenner! Kanskje også noen av dem vi ikke kjenner, for da blir de kanskje glade.»

Mor lo litt over det utenkelige, og parerte guttens spørsmål:
«Vet du hvor mange som bor i byen? Og hvorfor tror du de blir glade egentlig?»
«Jo, fordi da må de tenke på hva kjærlighet er når de holder på hjertet. Og du mamma, du trenger ikke ta bilder av ALLE, men så mange som du klarer.»
Gutten hadde et poeng.

I en måned samlet jeg hjertebilder, i begynnelsen kun av folk jeg kjente, men etter hvert ble jeg modigere og begynte å spørre fremmede om å få ta bilde av dem. Så ble kameraet mitt stjålet og 600 bilder forsvant, (jeg lærte da å ta back up). Derfor består utstillingen kun av halvparten av bildene jeg samlet, dersom noen lurer på hvorfor bildet av dem ikke er med.

Kameraet som ble benyttet var i hovedsak et enkelt digital kamera – prosjektet tok sikte på å fange opp folkets sjel, ikke skremme dem til å innta en unaturlig positur. Alle modellene godkjente bildet av seg til videre bruk.

Legg til ekstern kalender…