Peder K. Bugge: RE-FORM

[Bilde]
Utstillingen Re-form presenterer nye arbeider av Peder K. Bugge (f. 1971). Han er utdannet ved kunstakademiet i Bergen og bor vekselvis i Berlin og på Tjøme. Hans utstillingsaktivitet fordeles også jevnt mellom Norge og Tyskland, med deltagelse på både separat- og gruppeutstillinger.

Bugges kunst er preget av hans interesse for form og farge. Rom – enten som et utsnitt av en større helhet, eller som et overblikk over et større abstrakt rom. Farge – ofte store fargekontraster satt opp mot hverandre med svarte flater som skaper et vakuum mellom de ulike fargeflatene.

Arbeidene på denne utstillingen er forankret i en nonfigurativ tradisjon og kan knyttes opp til 1950-talls konkretisme, spesielt den svenske kunstneren Olle Bærtling og den norske maleren Gunnar S. Gundersen. Flere av Bugges verk som vises her i Galleri LNM var tidligere i år stilt ut på Haugar Vestfold Kunstmuseum som en del av museets gruppeutstilling Transit Vestfold. Utstillingen presenterte kunstnere med tilknytning til fylket som har gjort seg bemerket på den nasjonale og internasjonale kunstscenen.

I sine nonfigurative malerier utforsker og utfordrer Bugge det todimensjonale og flate billedrommet. Bugges tilnærming til maleriet er analytisk. Han tester fargens og flatens mulighet for å fornye seg. Med få grep og enkle virkemidler konstruerer han komplekse billedrom. Motivene i bildene er forankret i kunstnerens fantasi. De omsettes i bildene i form av geometrisk strengt oppbygde fargeflater som stanger mot hverandre eller bryter ned billedrommet i en virvel av ulike synsvinkler og retninger. Ved å sette sammen ulike perspektiver modellerer Bugge svimlende og dynamiske landskaper, en alternativ verden som leker med vår visuelle persepsjon. Diagonal oppbygging av billedrommet, variasjon i fargevalør, samt lys- og skyggevirkninger er Bugges virkemidler for å skape disse perspektiviske forskyvningene i bildene og gir billedrommet en tilsynelatende tredimensjonal karakter. Verkenes titler har en metaforisk klang og tilfører en poetisk dimensjon til de ellers formelt stramme verkene.

Kurator og kunsthistoriker Tone Lyngstad Nyass skriver om Bugges verk: ”Atmosfæren i maleriene kan påminne om en platonsk verden som nedfelles på lerretet før fargen og formene bindes opp til tingenes objektstatus. Rommet forklares ikke som objekt, men grenser til det uforklarlige og metafysiske.”

For mer informasjon kontakt galleriet: [email protected] eller 22 42 15 78.

Legg til ekstern kalender…