Oslo Contemporary Art Exhibition 2011: Akram Zaatari




Oslo Contemporary Art Exhibition 2011
Akram Zaatari – Composition for Two Wings


Kuratert av Marianne Hultman og Mats Stjernstedt
Utstillingsperiode: 4. november 2011 – 22. januar 2012
Åpning fredag 4. november kl. 19

Utstillingen Composition for Two Wings med den libanesiske kunstneren Akram Zaatari er Kunstnernes Hus’ store satsning høsten 2011. Dette er første i den årlige utstillingsserien Oslo Contemporary Art Exhibition, hvor ambisjonen er å arbeide i et globalt perspektiv og for å utvide sentraliserte kulturelle nettverk.



Akram Zaatari
Akram Zaatari (født i 1966, Sidon, Libanon) bor og arbeider i Beirut. Zaataris arbeider undersøker kulturelle og politiske forhold i Midtøsten, og hans fokus er på etterkrigstidens Libanon. Samtidens landskap er fremdeles preget av uroligheter, men i like høy grad av urbanitet og kulturell mobilitet. Som en arkeolog graver Zaatari frem det materialet som ligger til grunn for hans verk. Fotografier, brev og andre vitnesbyrd formidler individuelle og personlige perspektiver i et større sosialt og politisk landskap. Materialet avdekker sosiale, politiske og geografiske grenser og konflikter ved å utfordre fremstillinger knyttet blant annet til nasjonalitet, sosiale konvensjoner, historikk og kjønn. Zaataris metode gjør hans arbeider til alternative bilder som kan supplere medias dekning av regionens territorelle konflikter. Samtidig bryter Zaatari med forventninger til historieskrivning ved å involvere fiktive elementer i det dokumentariske materialet og synliggjør slik en historie på siden av det kollektive minnet.

Utstillingen Composition for Two Wings består av fotografier og videoinstallasjoner og presenterer verk fra to større arbeider av Zaatari, The Uneasy Subject og Earth of Endless Secrets. I utstillingen på Kunstnernes Hus inngår blant annet videoverket Tomorrow Everything Will Be Alright som ble tildelt hovedprisen under 17 Festival Internacional de Arte Contemporanea Videobrasil i Rio de Janeiro i oktober i år.
Akram Zaatari stiller for tiden ut på Istanbul Biennalen, og har tidligere vært vist blant annet på Centre Georges Pompidou, Paris i 2008, den 52. Veneziabiennalen i 2007 og på Sao Paulo Biennale i 2006.


Oslo Contemporary Art Exhibition er initiert av Marianne Hultman, daglig leder og intendant ved Oslo Kunstforening. Utstillingens form er videre utviklet i samarbeid med Mats Stjernstedt, kunstnerisk leder ved Kunstnernes Hus. Oslo Contemporary Art Exhibition ønsker å fremme kunstnerskap som observerer og kommenterer politiske og sosiale hendelser i samtiden, og Kunstnernes Hus vil trekke inn aktuell tverrfaglig kompetanse i arbeidet med utstillingene. PRIO, Peace Research Institute Oslo, er årets samarbeidspartner. Utstillingen er støttet av Fritt Ord.


Foto: Oversiktsbilde fra Earth of Endless Secrets(2007) @ Vegard Kleven

Legg til ekstern kalender…