SAIH viser: Mugabe and the White African

Arrangementet er gratis.

[Bilde]

Michael Campbell er en av noen få hundre hvite bønder som fortsatt bor i Zimbabwe til tross for president Robert Mugabes brutale jordreformer, innført fra og med 2000. Jordreformene har ført til en reallokering av land som tidligere ble dyrket av hvite bønder til ZANU-PF-venner og funksjonærer uten kunnskap om og interesse for jordbruk. Dette har ført landet inn i kaos og har svekket økonomien kraftig. Mike, som hundrevis av andre bønder, har gjennom en årrekke lidd som følge av en rekke overgrep og overfall på hans gård, ham selv og sin familie.

Det er naturlig nok ikke mulig for Mike og andre hvite bønder å søke beskyttelse fra de zimbabwiske myndighetene, og med tiden har det heller ikke vært mulig å stole på støtte fra sine likemenn- Mugabe gjør en god jobb med å skape konflikter blant jordbrukerne. Av den grunn besluttet Mike i 2008, da 75 år og bestefar, å stille Robert Mugabe for SADCs (South African Development Community) internasjonale domstol, med anklage om rasediskriminering og brudd på menneskerettighetene.

Mugabe and the White African er en nærgående beretning om en families forbløffende mot i kampen for å beskytte familiens eiendom, levebrød og deres Zimbabwe. Utfallet i retten kan endre fremtiden til millioner av zimbabwere som i dag må leve under en maktsyk diktators ledelse. Vi møter Mike og hans familie når de er på randen til å miste alt de eier. Ved å stille Mugabe for retten risikerer Mike sitt eget liv og setter sine nærmeste i stor fare.

Dette er den eneste dokumentarfilmen som har kommet ut av Zimbabwe de senere årene og mange av filmopptakene måtte gjøres i skjul. Grunnet totalt pressforbud har filmskaperne risikert fengselsstraff. Mugabe and the White African utgjør viktig dokumentasjon til resten av verden på hvor vanskelig det er å leve i Mugabes Zimbabwe.

Innleder: Professor Bill Derman
Professor i antropologi ved Michigan State University og professor II ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås. Han har blant annet skrevet ‘Land, Identity and Violence in Zimbabwe’ og Re-negotiating Water and Land Rights in Zimbabwe: Some Reflections on Legal Pluralism, Identity and Power sammen med Anne Hellum, og har i en årrekke forsket på jord- og vannreformer på det afrikanske kontinentet.

Vel møtt!

Filmen vises i samarbeid med Kortfilmfestivalen.

Legg til ekstern kalender…