OUTSIDE EVERYTHING IS IMMEASURABLE, del 2

UTSTILLINGEN ER FORLENGET EN UKE!

Skulpturarena öst presenterer:

Nina Torp

OUTSIDE EVERYTHING IS IMMEASURABLE, del2

Prosjektrom Carl Berner (Carl Berner t-banestasjon)

22.12.2011 – 09.01.2012

[Bilde]
Outside everything is immeasurable, del 2 (modell)

Nina Torps installasjonsprosjekt “Outside everything is immeasurable” gjennomgår et skifte i disse dager. Få med deg del 2 av prosjektet som åpnes i dag (torsdag 22desember). Del 2 står frem til 1.desember 2012.
En fanzine følger utstillingen og kan lastes ned på www.skulpturarena.no
.

OUTSIDE EVERYTHING IS IMMEASURABLE, del 2
består av installasjoner, trykk på mdf som kan minne om kulisser, der kunstneren fortsetter å arbeide med illusjonen av rom. Den ene installasjonen er laget av utsyn i forskjellige retninger fra blokka over prosjektrommet på Carl Berner, 2011, satt sammen som et skjermbrett. Den andre installasjonen forestiller et grafisk kabinett fra 1778, Tyskland, fylt med utsiktsbilder (grafiske blad og etterlikninger av pastorale motiver) fra reisemål. Kabinettet var laget for å beterakte reisemotiver på veggene og hagen utenfor som var spesielt konstruert for dette formålet.

Outside everything is immeasurable, del 1, bestod av projeksjoner som kunne gi assosiasjoner til frescoer. Med illusoriske vinduer/bilder projisert, forsøkte kunstneren å åpne for rom utenfor veggene i prosjektrommet. Utsynet var tilstede reelt. Kunstneren hadde brukt kompass og målt seg til posisjoner i bygget over jorda og overført det til transitthallen, under jorda. Installasjonen viste både virkelighet og bedrag. Realitet og illusjon ble blandet, og et temporært sted oppstod.

“Menneskelig identitet forutsetter stedets identitet” Christian Norberg-Schulz

“En lokalitet blir et sted, når den går i forbindelse med mennesker og fortellinger” Dan Ringgaard

Et ikke-sted er et transittsted, et standardisert rom som er preget av en bestemt funksjon; et rom hvor man er ment å oppholde seg i kort tid. Transitthallen i Carl Berner T-banestasjon fremstår slik, mellom inngang og utgang til stasjonen og perrongene med T-banen til og fra sentrum. Man er der bare for å kjøpe billett for så å reise videre. Transitthallen synes glemt i oppussingen av perrongene i 2007 og Carl Berner plass i 2011. Arkitekturen fra 1966 av Peer Hafslo Qvam er forfalt. Hallen befinner seg under jorda, i et området som vanskelig kan defineres som ute eller inne. Det er mørk, uten naturlig lys og utsyn. Hallen er et ikke-sted – et identitetsløst sted uten fortellinger eller historier. Rett over Carl Berner T-banestasjon ligger en høyblokk fra 50 – tallet. Her kan man se utover byen fra ni etasjer. Blokka har nærmest Transitthallen som kjeller. Nina Torp skal flytte lyset og utsynet (utsikten) fra høyblokka vertikalt og ned til Skulpturarena östs prosjektrom.

Torp har forholdt seg til utstillingen ved Billedhoggernes prosjektrom som et arbeidsopphold. Hun har integrert nærområdet og i en måned har hun tatt fotografier ut av vinduene hos forskjellige beboere i blokka over Transitthallen/prosjektrommet. Hun ønsker at prosjektet skal være en gest til området.

Nina Torp undersøker vår kulturelle arv sett i lys av vår vestlige tradisjon for å betrakte. Torp bruker installasjon, skulptur, video og fotografi som verktøy til å utforske kulturelle fenomen, genrer og verk knyttet til forskjellige kulturhistoriske og kunsthistoriske æra.

Kunstneren bor i Oslo/Berlin. Hun har studert ved Royal College of Art, London, Kent Institute of Art & Design, Maidstone og École des Beaux-Arts, Toulouse. Blant hennes separat utstillinger er One-Act Play, TENDERPIXEL , London, UK, 2010, Memoirs of A Tourist, Galleri LNM, Oslo, Norge, 2009. Torps seneste gruppeutstillinger er Arcadia, Rogaland Kunstsenter, Stavanger, Norge 2011; Opening event, SIM Gallery, Berlin, Tyskland; alt skulle gå bra, Galleri LNM, Oslo, Norge, 2011; TAKK FOR REAL, SIM House / Korpúlfsstaðir, Reykjavik, Island, 2010; out of berlin, et samarbeidsprosjekt med to nederlandske kunstnere, Carien Vugts og Anna J. van Stuijvenberg ved Vitrine in beweging, Den Haag, Nederland, 2010.

Til prosjektet følger tekst av Gro Lauvland, sivilarkitekt MNAL PhD, Postdoktor ved Institutt for byggekunst, form og farge, NTNU. Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd og Billedkunstnernes Vederlagsfond.

Legg til ekstern kalender…