Hvem er redd for samtidspoesien?

[Bilde]

Det trengs distinksjoner, kart for det nye terrenget, råd og anbefalinger. Ikke bare én kritikers kart og anbefalinger, eller et samstemt kor, men konkurrerende kart, og at preferansene blir diskutert.
p>. – Espen Stueland i Vagant

Det finnes gjerne en holdning om at poesien er ”vanskelig” og ”utilgjengelig”. På den andre siden finnes også fornemmelsen av at den er ”misforstått”. Det er nok ikke feil å kalle samtidspoesien for en smal sjanger, men likevel er poesien til stede i den litterære offentligheten med utgivelser fra små og store forlag, i tidsskriftdebatter og på festivaler. Men hva handler samtidspoesien om, og hvordan kan vi lese den?

Kveldens samtale vil gjøre et nedslag i den norske samtidspoesiens herbarium, forhåpentligvis uten tendenser til verken forenkling eller kompliserende omveier. Det blir høytlesing og samtaler rundt utvalgte dikt, da vi vil diskutere ulike innganger til samtidspoesidebatten ved å sette teksten og lesningen i sentrum.

Panelet består av Espen Stueland, litteraturkritiker og forfatter med flere diktsamlinger, romaner og essaysamlinger bak seg. Eirik Vassenden er førsteamanuensis i norsk litteratur ved Høgskolen i Bergen. Sammen med Jørgen Sejersted var Vassenden medredaktør og forfatter av Lyrikk. En håndbok (2007). Både Stueland og Vassenden har deltatt med engasjert ekspertise i poesidebatter, og har med seg Dan Aleksander Andersen, som er forlagsredaktør i Cappelen Damm. I 2010 debuterte Andersen diktsamlingen Evighetsarbeid.

Litteratur på Blås Fredrik Christiansen leder oss gjennom kvelden.

Legg til ekstern kalender…