Cortex!

Foto: Anja Elmine Basma

Cortex står med beina trygt planta i amerikansk avantgarde-jazz anno 60- og 70-tallet, med forbilder og inspirasjonskilder som Don Cherry, Ornette Coleman og John Zorn luskende i skyggene. Samtidig er det noe umiskjennelig nordisk og kontemporært over soundet på – trekk som gir assosiasjoner til folk som Magnus Broo og Kenny Wheeler.

I februar (2011) slapp kvintetten debutskiva, passende nok titulert Resection (Cortex kommer av lat. ‘bark’ og betegner det ytterste laget av ett organ. Resection er betegnelsen på et inngrep som fjerner deler av et organ eller en kjertel. Så det. Red.anm.) til jevnt over gode kritikker. Kanskje mest euforisk var Jan Granli i Jazznytt som visstnok har en ganske stor og stadig voksende bunke plater han ikke hører på. Cortex’ Resecton er visstnok blant platene som ikke har havna i bunken:
“Cortex debutplate er uten tvil en av de sjeldne som havner blant de siste! (Ikke i den kjipe bunken. Red.anm.) For dette er råtøft! Har raser man avgårde i skjæringspunktet mellom Atomic og The Core pluss noen doser gammel Ornette Coleman. Unge musikere uten vett på å “roe reka”. Energi som overgår en middels kraftstasjon, og et spill som fascinerer noe voldsomt."

Samtlige medlemmer har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim, og er aktive i en rekke andre konstellasjoner – som f.eks, Friends&Neighbors, Mathias Eick Quintet, Marianne Halmrast Kvintett, Zanussi 5, Saka, Susanne Sundfør og Team Hegdal.

Thomas Johansson (trp), 
Kristoffer Berre Alberts (sax), 
Ola Høyer (bass), 
Gard Nilssen (dr)

Legg til ekstern kalender…