ANDREAS ERIKSSON - Expedition

Vernissage torsdag 8 mars kl. 19-21

Galleri Riis har gleden av å presentere vår femte utstilling med den svenske kunstneren Andreas Eriksson (f. 1975). Eriksson arbeider i en rekke ulike teknikker og medier som maleri, skulptur, fotografi, tekstil og installasjon. I 2007 ble han tildelt Art Balois-prisen på Art Basel Statements, som resulterte i en større separatutstilling på MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig) i Wien påfølgende år, og i 2011 representerte han Sverige på Biennale di Venezia sammen med Fia Backström, der han alene disponerte Sverre Fehns nordiske paviljong. De fleste av verkene han viste var laget spesifikt for dette rommet, og hadde utgangspunkt i hans iaktakelser og erfaringer fra hjemstedet Hällekis i Västergötland.

Utstillingen i Galleri Riis har tittelen “Expedition” og vil bestå av nye malerier, fotografier og bronseskulpturer.

Andreas Eriksson har i sitt kunstnerskap konsekvent gått nye veier og stadig utfordret publikums forventninger. Han har hele tiden arbeidet konseptuelt i kombinasjon med en sterk visuell følsomhet, f. eks. kan det “mislykkede” være utgangspunkt for nye ideer og verk, og for ham tilføre en dimensjon av frigjøring i arbeidet. Det ukontrollerbare og tilfeldighetenes spill er også noe Eriksson snarere tar vare på enn bekjemper. Muldvarphaugene har på den måten for ham blitt et symbol på det tøylesløse og ustoppelige. Uansett med hvilken list og lempe vi forsøker å stoppe muldvarpene og jordrottenes underjordiske aktivitet, kommer vi til kort mot de små dyrenes undergravende virksomhet. Når han så støper de uregjerlige og foraktede små haugene i et klassisk materiale som bronse tilføres de – foruten en udiskutabel skulpturell kvalitet – en finstemt og selvfølgelig tilstedeværelse. Maleriene til denne utstillingen er refleksjoner over landskap, gåtefulle og fortettede. Noen så mørke at de først tilsynegir sitt innhold etter en stunds betraktning; terreng med antydninger av arkaiske former, kanskje forhistoriske marker eller drømmers territorier. Man kan bare ane hva de rommer. Andre er mer umiddelbart aktive, der de drar betrakteren inn forbi forgrunnen – noen ganger gjennom atelierets vindussprosser – til det som finnes der langt bak i bildet av grotteformer, grønne felt eller okerfarvede sjikt.

Andreas Eriksson viste utstillingen “Uten titel och andra verksamheter” i Galleri Riis i Stockholm høsten 2011, og i perioden 17 februar – 7 mai 2012 pågår en større retrospektiv utstilling under tittelen “A Second Time” i Amos Andeson Kunstmuseum i Helsinki. Høsten 2012 vil Eriksson delta i hovedutstillingen “The Imminence of Poetics” ved den 30. biennalen i Sao Paulo.

Legg til ekstern kalender…