RADIO NOVA 30 ÅR! FILMVISNING: Piratene (1983)

Fredag 16. mars 2012 feirer Radio Nova at kanalen har eksistert i nøyaktig 30 år. Hele uka fra 10. til 17. mars 2012 skal vi feire tretti års radioarbeid, og det skal vi gjøre med film, musikk, kunst, lyd, litteratur og mye mer.

Søndagen under jubileumsuka vier vi helt og holdent til film, og vi er veldig glade for å kunne presentere kultfilmen “Piratene” fra 1983. Etter filmen vil det bli en samtale med Morten Kolstad (regissør), Lars Roar Langslet (Kulturminister 81 til 86). Samtalen vil bli ledet av P2’s Sverre Tom Radøy og kommer til å dreie seg om filmen, åttitallet og ungdomsopprør.

Piratene (1983):

Filmen tar plass i Svolvær i Lofoten tidlig på åttitallet. Arbeidsløsheten er stor og for å bryte opp en ellers monoton hverdag begynner Ronny og Jørgen å lage radio. Radio Feskslog blir født og det går ikke lang tid før de har politikere, bedriftsledere og politiet på nakken. Filmen er full av norsk pop og rock, den beskriver et samfunn uten fremtid for sine ungdommer, og har en helt utrolig sluttscene. Dette er noe for alle og enhver som setter pris på litt humor og som kan trekke linjer fra gamle dager til nå.

Morten Kolstad:

Kolstad debuterte som filmregissør med filmen Piratene (1983). Han fortsatte med Noe helt annet (1985) med Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen, og ungdomsfilmene De blå ulvene (1993) som var basert på bøkene om Pelle og Proffen av Ingvar Ambjørnsen og Villhesten (1994). Han kommer for å snakke om filmen sin og hvorfor han laget en hyllest til arbeidsløs ungdsomsopprør.

Lars Roar Langslet:

Langslet var kultur- og vitenskapsminister i Willochs regjering 1981-1986. Han var den første minister med denne porteføljen: Det dreide seg om Kultur-, kirke og utdanningsdepartementet, men departementet måtte deles, ettersom Langslet er katolikk, og derfor ikke kunne ha ansvar for kirkesaker. Som kulturminister avskaffet han bl.a. NRKs monopol på eteren, og åpnet i første omgang for private lokalradioer. Her ble Radio Nova født. Etter Stortingstiden var han kulturdirektør i Oslo 1989-1990, og har siden også vært skribent i Aftenposten. Langslet kommer for å mimre om det gode åttitall._

Sverre Tom Radøy:

Jobber i NRK P2. Var med fra noen måneder etter oppstart i Radio Nova. Startet jazzkvarteret, som et boldverk mot den ledende trenden, syntrock. Kvarteret ble til jazzhalvtimen, som ble jazztimen, i ca ti år. Skal være ordstyrer og gleder seg veldig til å se filmen.

Legg til ekstern kalender…