Utsikt fra Ekeberg

Kunsthall Oslo har gleden av å presentere utstillingen Utsikt fra Ekeberg, kuratert av Harald Østgaard Lund.

23. mars–3. april 2012.

Velkommen til åpning fredag 23. mars kl 19

Konsert på åpningen med Abdulrahman Surizehi og Anne Hytta.

Utstillingen er åpen hver dag fra kl 12-17 i perioden.

Utsikt fra Ekeberg er første utstilling i Jeg ser ikke havet fra der jeg bor – Osloprosjektet, mars – oktober 2012.

Kunsthall Oslo har invitert kunstnere til å undersøke byen. Over en periode på syv måneder presenteres utstillinger, foredrag og arrangementer. Prosjektet er forankret i Oslo, men har samtidig et bredere perspektiv og en relevans utover lokale forhold der estetikk, ideologi, sosiale relasjoner, historie og politikk knyttes til hverdagen og til livet i byen. Kunstnere, historikere, arkitekter, musikere, forfattere med mer deltar. Se www.kunsthalloslo.no for program.

Utsikt fra Ekeberg er en utstilling som presenterer Oslos fortid og nåtid sett fra Ekeberg. Utstillingen viser en dobbel historie; både utviklingen av byen, og noen spesifikke måter å se og representere byen på.

Som bakgrunn i Edvard Munchs maleri «Skrik», har utsikten over Oslo fra Ekeberg nærmest gått ubemerket inn den globale, visuelle kulturen. I historiske fremstillinger av byen er imidlertid utsiktspunktet fra Ekeberg blitt brukt igjen og igjen, fra de første maleriene av Christiania til datagenererte projeksjoner av Fjordbyen.

Denne utstillingen vil ikke bare kartlegge utviklingen og transformasjonen av byen, men også utviklingen av det visuelle språket, teknikker og sjangre av bildene som representerer den: Fra nesten pastorale landskap og panoramaer, til containerhavn og fremveksten av et finans- og kulturelt knutepunkt i et globalisert, arkitektonisk språk. Gjennom en mengde ulike prospekter vil utstillingen knytte sammen byens historie og kulturelle representasjon, og også reflektere over Kunsthall Oslos beliggenhet i dagens bybilde.

Utstillingen er et samarbeid med Nasjonalbiblioteket.

Åpningskonsert: Musiker Abdulrahman Surizehi er opprinnelig fra iransk Baluchistan og nå bosatt på Ekeberg i Oslo. Surizehi har spesialisert seg på benju, et Balochinstrument, og har blitt beskrevet som en av instrumentets største virtuoser. Anne Hytta er en norsk folkemusiker fra Sauland i Telemark. Hun er blant dagens fremste unge hardingfelespillere.

Harald Østgaard Lund (født i Oslo 1964) er forskningsbibliotekar og fotohistoriker ved Nasjonalbiblioteket. Han har vært aktiv som fotograf og filmmaker, og har blant annet regissert langfilmen “Halvveis til Haugesund” (1997). I 2008 var han kurator og redaktør for utstillingen og boka “80 millioner bilder – Norsk kulturhistorisk fotografi 1855–2005” sammen med Jonas Ekeberg. I 2011 har Harald Østgaard Lund vært redaktør (sammen med Siv Frøydis Berg) og kurator for boka og utstillingen “Det norske polarheltbildet 1888-1928” ved Nasjonalbiblioteket.

Legg til ekstern kalender…