Salome i Sverige. Mara Lee om myter og bibelsk begjær

I bibelen er Salome kvinnen som danser så forførende at hun får ønske seg hva hun vil. Hun ønsker seg Johannes døperens hode på et fat, og får det. Slik har Salome i den kristne tradisjonen blitt stående som symbol for det destruktive ved kvinnelige forførelse, en kvinne hvis forføreriske evner fører med seg ødeleggelse og død.

En av Sveriges mest toneangivende forfattere har nå skrevet denne kvinneskikkelsen inn i en ny litterær kontekst. Mara Lees roman Salome kommer i norsk oversettelse denne våren, og handler om ungjenta Elsa Mo og hennes nye fosterbror Johannes, en unggutt med magnetisk tiltrekningskraft som Elsa både begjærer og frastøtes av. Johannes får et stadig tettere forhold til Elsas beste venninne Veronika, og dramaet tilspisser seg. For hva skal Elsa gjøre med hatet når Johannes til slutt tar Veronika fra henne? Lees roman har fått strålende kritikker og er blant annet blitt hedret med Svenska Dagbladets litteraturpris i hjemlandet.

Hva sier Lees romankarakter om kvinnelig seksualitet og begjær, og på hvilken måte tematiseres kjønn og det mannlige blikket? Og hvem er egentlig Elsa Mo? Det handler om litterært og bibelsk begjær, kropp og myter på Litteraturhuset denne kvelden.

Legg til ekstern kalender…