Ulandsseminaret presenterer: Studenten - diktatorens verste fiende

Studenter og akademikere trues til taushet i økende grad av regimer verden over – hva kan vi gjøre?

[Bilde]

Colombianske studenter får drapstrusler og må ofte rømme byen om de protesterer mot et urettferdig utdanningssystem. Under og etter demonstrasjonene i de arabiske landene i fjor, opplevde 500 studenter i Bahrain å bli utvist om de likte feil side på Facebook. Aktive studenter i Hviterussland blir stadig blir puttet i administrativ arrest i 10-15 dager, for så å bli utvist fra lærestedet sitt. Disse landene er ikke unntakene; aktive studenter blir forfulgt, truet og utvist i land i alle verdensdeler.

Scholars at Risk (SAR) jobber med lignende problemstillinger for truede akademikere. På grunn av SAR har tre forfulgte akademikere nå jobb ved norske læresteder. De kom hit, fordi det ble for farlig å fortsette i jobben i hjemlandet. Nå har Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) gått sammen med Norsk Studentorganisasjon (NSO) for å få Utenriksdepartementet til å opprette en ordning hvor studenter som har blitt utvist fra studiestedet i hjemlandet, skal få komme til Norge og fullføre studiene sine her.

Er dette mulig? Hvordan har det vært for norske universiteter å ta imot politisk forfulgte akademikere? Vil det være mulig for politisk utviste studenter å fullføre utdanningen sin i Norge? Hva vil det ha å si for demokratiet i de gjeldende landene?

Delta i debatt med:
Vigdis Lian, leder den norske UNESCO-kommisjonen
Fanny Duckert, Dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO
Sunila Abeysekera, prisbelønt feministisk menneskerettighetsforkjemper
Erik Schreiner Evans, styreleder i SAIH

Tirsdag 02. okt 17.15 – 18.45
Auditorium 7, Eilert Sundts hus, SV-bygget, Blindern

Arrangør: SAIH og Scholars at Risk – komiteen på Blindern

Legg til ekstern kalender…