Emil Salto - Untitled Drama + slipp av Objektiv #6

MELK presenterer

Untitled Drama

Emil Salto

+ slipp av Objektiv #6


Emil Salto – Detail from “Abstract cloud, curved line, prism, nothing”, 6 Unique photograms on baryta paper, 65 × 76 cm, 2012


9.11. – 9.12. 2012

Åpning fredag 9. november 19.00 – 22.00



MELK fortsetter fokuset på ny skandinavisk fotografi og er stolte av å presentere den danske kunstneren Emil Salto med seperatutstillingen Untitled Drama.


I Untitled Drama bearbeider Salto resirkulerte bilder, portaler og spiritisme. Gjennom hans fotografiske arbeider understrekes mørkerommets mytologi og den psykologiske opplevelsen av det å skape et rom der hvor synet er dramatisk svekket.


Likevel er hans arbeider ikke så stumme, mørke og diskursivt nøytrale som man kanskje tror ved første øyekast. Salto er tiltrukket av teorier og pseudo-vitenskapelige metoder som i serien Abstract cloud, curved line, prism, nothing (2012) bestående i fotogrammer av former og objekter eksponert direkte på fotopapir i totalt mørke. Grunnlaget for symbolenes arrangement er basert på idéen om et rigid matematisk system mistolket som poesi. Systemet degenereres og føres ut av kontroll.


Salto fremhever de potensielle mulighetene i vår oppfatning i møte med sine arbeider; hans mørke fotogrammer absorberer oss fenomenologisk i en illusjonær virkelighet der materialet er uten fysisk substans, men skjulte symboler og lek med språk skaper rom for tolkning.


Forestillingen om tid og rom utfordres også av Salto. Temporalitet, og forståelsen av menneskelig eksistens i tid og sted, problematiseres gjennom hans bruk av fotografi og film. Ved å benytte kroppen som materiale, som hendene i den dobbelteksponerte 8mm filmen Hands (2011), insisterer Salto på reell fysisk tilstedeværelse til tross for at verket er basert på en illusjon. Hendene i filmarbeidet har ikke møttes på samme tid eller sted, men er skapt av to uavhengige bilder som er smeltet sammen og får tilskueren til å føle en fysisk relasjon dem imellom. I persepsjonens betydning er skillet mellom kroppslig og visuell erfaring eliminert.


Essensen i arbeidene til Salto ligger i undersøkelsen av innholdets potensial knyttet til mediets materialitet og prosessen som metode.


Emil Salto (f.1968, København) har sin utdannelse fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (1994-2000) og er representert av Henningsen gallery i København. Han har vist arbeider på Volta NY; Kunsthallen Brandts, Randers Kunstmuseum, Peter Lav Gallery, Henningsen Gallery i Danmark, og Loop, Barcelona, Kiasma/HIAP, Finland, Hans siste bok med tittelen Mute Science ble publisert av Revolver Publishing i 2011. Untitled Drama er den første separatutstillingen til Emil Salto i Norge.


Utstillingen er støttet av Statens Kunstråd, Danmark.


I tillegg til åpningen vil siste nummer av Objektiv lanseres på MELK denne kvelden.
Legg til ekstern kalender…