På sporet av Chopin Oslo/Røyken

En musikalsk reise gjennom opptakten til Frédéric Chopins musikkunivers – presentert i toner og ord.

Musikk av Maria Szymanowska, Johann Nepomuk Hummel, Carl Czerny, Ignaz Moscheles, og Frédéric Chopin.

Mandag 26.november kl.19 i Røyken menighetshus
Fredag 30.november kl.19 i Torshov kirke

Inngang: 100,-

Mer om bakgrunnen for konserten:

Pianisten Vladimir Horowitz kalte Frédéric Chopin ”den eneste sanne klaverkomponisten”. Til tross for at det er over to hundre år siden Chopin ble født innehar han fortsatt en sterk posisjon som komponist og vinner stadig nye lyttere. Men på grunn av en produksjon som hovedsakelig dreier seg om musikk for solo klaver har han også blitt delvis tilsidesatt i musikkhistorien. Man har kanskje problemer med å sammenligne nocturner med symfonier, og en innesluttet spillestil med den mer vanlige utadvendte. I motsetning til den samtidige klavervirtuosen og komponisten Franz Liszt har ikke Chopin fått den samme tydelige plassen i den musikkhistoriske sammenhengen. Det virker som om Chopin og hans evner ansees som et enkeltstående fenomen som ikke knyttes sammen med symfonikere som Beethoven og Mahler – og dermed heller ikke andre komponister.

Mitt avsluttende masterprosjekt ved Norges Musikkhøgskole vil ta for seg Chopin i en klaverhistorisk sammenheng. Med to konserter ønsker jeg å vise fram henholdsvis noen av de komponistene han lot seg påvirke av, og de komponistene han igjen skulle påvirke senere. Dette har blant annet innebåret en leting i repertoar som ikke er så mye spilt lenger. På den første konserten har noter til alle stykker med unntak av det ene av Chopin ikke vært å finne på biblioteker i Oslo. Musikken er valgt ut fra hva jeg liker godt, samtidig som jeg ønsker at det skal sette Chopin i en sammenheng med andre komponister.

Jeg bruker også av min bakgrunn som musikkviter, tidligere omviser ved Ringve musikkhistoriske museum, og min nåværende jobb som foredragsholder ved Den norske Opera og Ballett til å utfylle musikken med noen fortellinger om musikken og de komponistene som blir spilt. Resultatet av den første konserten har blitt til en musikalsk sammensetning som forhåpentligvis vil gi et godt bilde av musikkomstendighetene rundt begynnelsen av det 19.århundre i Europa. Vel møtt!

Søk på Åsengata 19 (Torshov kirkes adresse)/Klokkegårdsveien 2 (Røyken menighetshus) på Ruter.no for å finne korteste vei med kollektivt fra der du er! :)

Legg til ekstern kalender…