Kunstakademiets Julekalender på Oslo S

Tito Frey: «Trinity»

Kinetic sculpture
«15 x 60 × 15 cm» x 3

Photo by: Richard Jeffries

Rom for Kunst har gleden av å presentere Kunstakademiets Julekalender på Oslo S et prosjekt av Tito Frey i samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo. Utstillingen starter 1. desember og varer til 6. januar 2013.
I et belyst vitrineskap kan du se et nytt kunstverk hver dag. Skapet befinner seg ved inngangen til Østbanehallen på Jernbanetorgets nedre torg. Det stilles ut malerier, foto, tekst, skulpturer, objekter og assemblager som er laget av kunstnere tilknyttet Kunstakademiet i Oslo: Studenter, alumni og ansatte. I tillegg pryder et banner fasaden til Oslo S i hele perioden. Banneret er et eget kunstverk, av Mohammed Fadlabi, som en del av Julekalenderen. Bidragene til kalenderen publiseres daglig på www.kunstakademiets-julekalender.no

Følgende kunstnere bidrar med arbeider:
Andreas Bennin, Andreas Hald Oxenvad, Andréas Skjelde, AK Dolven, Benedikte Rønsen, Constance Tenvik, Endre Mathistad, Fadlabi, Hannan Benammar & Ragnild Aamås, Hedda Roterud Amundsen, Helena Lund Ek, Jeannette Christensen, Johan Carlsson, Julia Lee Hong, Linda K Røed, Lise Birgitte Steingrim, Martin Bech-Ravn, Matilda Höög, Michael O`Donnell, Mimmi Mattila, Pernille Meidell, Silje Johannessen, Solveig Lønseth, Tarald Johan Wassvik, Tito Frey

Tito Frey har startet og organisert Kunstakademiets Julekalender i tre år. Tidligere var vitrineskapet plassert på utsiden av KHiO i Seilduksgata. I år gjennomføres prosjektet i sammarbeid med «Rom for Kunst» på Jernbanetorget hvor mange flere mennesker blir konfrontert med kunstverkene. Stasjonen er et offentlig sted hvor forgjenglighet og bevegelse av folkemassen påvirker verkenes karakter og kunsten kan gjøre en innvirkning på bare én dag.

Vitrineskap som visningsrom har en historisk betydning for Oslo. For ca. 50 år siden, på 60 og 70 tallet hadde man «Byens Bilde» ved Stortinget. Under UKS ledelse ble det vist ett nytt arbeid hver måned i dette skapet. Mange kjennte kunstnere stillte ut den gangen, blant annet kunstnere som tok opp politiske yttringer i norsk kunst. Disse utløste en kontroverse om hva som var akseptabelt å vise i et offentlig vitrineskap. I forhold til dette må det nevnes Kjartan Slettemarks bilde «Av rapport fra Vietnam, barn overskylles av brennende napalm, deres hud brennes til svarte sår og de dør». Den gangen ble vitrineskapet og bildet knust av en missfornøyd betrakter.

Galleri One Night Only kommer til å ha en retrospektiv utstilling med alle arbeidene den 7. Januar 2013. One Night Only gjennomfører ukentlige utstillinger på UKS og er drevet av Jon Benjamin Tallerås, Mohammed Fadlabi, Andreas Hald Oxenvad og Tito Frey.

Rom for kunst er den temporære kunstsatsingen til Rom Eiendom AS. Rom for kunst på Oslo S startet i 2001. Intensjonen er å skape positive opplevelser for de mange besøkende på stasjonen. Hovind & Kunsthall Oslo er fra 2012 de nye ansvarlige for Rom for kunst. 
www.romeiendom.no/Sosialt-engasjement

Kunsthall Oslo er et ikke-kommersielt utstillingssted i bydelen Bjørvika i Oslo. Kunsthall Oslo viser internasjonal samtidskunst, med hovedvekt på nye produksjoner, og er samtidig opptatt av å utforske kunstproduksjonens sosiale og historiske kontekst.
www.kunsthalloslo.no. Kunsthall Oslo huser også den uavhengige kunstbokhandelen og forlaget Torpedo. www.torpedobok.no
Selskapet Hovind ble etablert i 2011 og tilbyr prosjektledelse og tjenester innenfor kunst og kultur med særlig fokus på utvikling av offentlig rom, utbyggingsprosjekter og stedsutvikling. Hovind samarbeider med ulike aktører som er solid forankret i kunstfeltet.
Kontaktpersoner
Kunshall Oslo, Rachel Dagnall 
rachel@kunsthalloslo.no 
mob: +47 91528288
Rom Eiendom, Signe Horn 
SigneH@romeiendom.no
 mob: +47 92603520

Legg til ekstern kalender…