Grenseløst - sosialt entreprenørskap

Styreleder i Ferd, Johan H. Andresen bruker halvparten av sin tid på sosialt entreprenørskap. En av få engleentreprenører i Norge er gjest i Grenseløst.

[Bilde]

Andresen er ikke fremmed for å bli sett på som en engleentreprenør. Han ønsker å spre ordet om hva sosialt entreprenørskap er slik at flere blir interessert og ikke ser det som en fare på noen som helst måte, at det bare er en ny måte å gjøre gamle ting på.

- Ja jeg tror i dette tilfellet så vil jeg bli definert som det ja, og det har jeg ikke noe i mot, forteller han, og legger til:

- Det finnes ikke en stor mengde, som vi kaller, engleinvestorer som selv har tjent ganske mye penger og som da forsøker å hjelpe andre som er i ferd med å starte opp, sånn at det markedet, mangelen på denne type kapital rammes også sosiale entreprenører av, forteller Andresen.

GI DET EN SJANSE
Det satses nesten ikke på sosialt entreprenørskap i Norge. Ferd satser fem ganger så mye som det rødgrønne regjeringen, det vil si 20 millioner i året. Det vi har er Innovasjon Norge, men dem har de samme kravene til inntjening som det meste som regjerer etter kapitalistiske normer og verdier.

- Det at folk i maktposisjoner snakker pent om denne typen måten å lage sosial endring på, det er nok viktigere enn pengene. Det vi ønsker er jo at de som er innkjøpere i rusomsorgen, barnevernet, nav eller hva det måtte være, sier at ja den løsningen som de kommer med her er vi villig til å prøve. Så la oss ta en sjanse på at det tilbudet faktisk er veldig bra. Og det er den risikoen for å gjøre feil som myndigheter og maktmennesker må si at ja la oss tørre ta det for en god sak, forteller Andresen.

DET KULESTE
Andresen tror det vil bli kult å ha det på cv´n sin at man har jobbet i et sosialt entreprenørskap, og at disse menneskene vil bli ettertraktet på arbeidsmarkedet.

- Jeg mener at man skal ikke bør være så opptatt av hvilken merkelapp som folk har i pannen, enten det er privat, offentlig, ideel, mer eller mindre motiverte a, b eller c. Fokuser på målet. Gjør det en stor forskjell på folk som trenger det eller gjør det det ikke?, forteller Andresen. Han ser allerede nå at bedrifter prøver å «brænde» virksomheten sin som et sosialt entreprenørskap. Problemet i Norge er at det finnes for lite kapitalt som er villig til å satse på sosialt entreprenørskap, og ny oppstartsvirksomhet generelt.

KAPITALISME
Andresen mener sosialt entreprenørskap kun er et alternativ til tradisjonelle bedriftsmodeller for mennesker som har fallt utenfor det normale systemet og at det aldri kan erstatte kapitalismen som vi kjenner den i dag, og at det er menneskene og ikke kapitalismen som har skapt problemene vi i dag ser i Europa.

- Det er ingen aktivitet som er mer verdiskapende enn det å skape en jobb. En sosial entreprenør retter seg mot de som har fallt utenfor det normale systemet. Ferds samfunnsoppdrag er i veldig stor grad å skape verdier gjennom å skape arbeid og vi gjør en mye større forskjell der en vi gjør som bidragsyter til de sosiale entreprenørene. Jeg mener at det ikke kapitalismen i seg selv som har forårsaket dette. Jeg tror det er menneskene selv som må ta det ansvaret og de politikerne de har valgt til å styre disse stedene og om de har betalt skatt, om politikerne forvalter det vel og har penger man ikke har. Det er banale ting egentlig, jeg tror ikke det er systemendring i seg selv og nå skal man rebrande kapitalismen som sosialt entreprenørskap, forteller Andresen.

Han mener vi skal være forsiktig med å utvanne begrepet og bruke det på for mange aktiviteter. Selve løsningen er opprettet fordi man ønsker å gjøre en forskjell, og gi folk nye muligheter. Men samtidig mener han at det satses for lite på sosialt entreprenørskap blant bedrifter i lokalsamfunnene .

- Det som kommer til å skje i veldig stor grad. Det er jo noe av det jeg ivrer for. Bedriftene inneholder mange ressursen som bare er rettet mot kommersiel virksomhet. Som bedrift har du noen ressurser som er unike for deg på det stedet du er og det kan rettes mot en sosial entreprenør. Hvordan kan du bruke ressursene til bedriften på en tilleggs måte, jeg tror det er et stort uutnyttet potensiale. Jeg vil ikke si at kapitalismens fresle ligger der, men mye av dens troverdighet kan vises ved at man bryr seg på andre områder enn det som har vært det tradisjonelle, forteller Andresen.

Legg til ekstern kalender…