Grenseløst - etterretning

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har blant annet som oppgave å passe på et gjerde som går rundt Norge. Seniorrådgiver Roar Thon er gjest i studio.

[Bilde]

Det er tre hemmelige tjenester i Norge. En av dem er Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, de to andre er PST og E-tjenesten.

- Hvis vi ser Norge som et land med et gjerde rundt, så ser e-tjenesten på hva som skjer utenfor gjerdet, PST patruljerer innenfor gjerdet, mens Nasjonal Sikkerhetsmyndighet passer på at gjerdet holder, forteller Thon.

- Vår rolle er, som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, for å si det på en litt forenklet måte, å gå og røske litt i gjerdene, se om gjerdene er høye nok, om ikke det er hull i dem. Vi er en defensiv sikkerhetstjeneste som skal utvikle og gi råd om ulike sikkerhetstiltak som må være på plass for å beskytte de verdiene vi har i samfunnet, forteller Thon.

- Vi er et direktorat for det som kalles informasjonssikkerhet og objektsikkerhet, og i informasjonssikkerhet ligger det som kalles datasikkerhet. Objektsikkerhet er mer fysiske sikkerhetstiltak som er av stor betyding for nasjonen, forteller Thon.

Trygg jobb
Hvis du er på jakt etter en trygg jobb langt inn i fremtiden er NSM kanskje stedet for deg. På NSM sine nettsider søker de blant annet etter sommervikarer, men du må nok regne med at du blir sjekket etter i sømmene.

Thon understreker at Norge ikke er i cyberkrig, men vi er under angrep.
- Vi bruker ordet angrep, forteller Thon. Og legger til at vi alle er under angrep, der pengene våre er målet.

Hvis du vil vite hvordan angrep i cyberspace fungerer og hvordan du kan beskytte deg, samt vite mer om sikkerhet og overvåking, da må du lytte til denne utgaven av Grenseløst.

Legg til ekstern kalender…