WORD! WORD? WORD! Issa Samb and the Undecipherable Form

[Bilde]

Office for Contemporary Art Norway har gleden av å presentere “WORD! WORD? WORD! Issa Samb og den udefinerte form”. Utstilingen, som er den senegalesiske kunstneren Issa Sambs første separatutstilling i Europa, viser et utvalg symbolske verk inkludert malerier, tegninger, skulpturer, objekter og installasjoner, samt verk av andre kunstnere og diverse materialer Samb har samlet i sitt atelier i rue Jules Ferry i Dakar gjennom 25 år. I tillegg til de performative handlingene som presenteres under åpningsdagene, reflekterer disse elementers samhandlinger kunstnerens enorme galakse av sammenhengende univers, der hverdagens tegn blir omgjort til altere for personlige besettelser.

Sammen med filmskaperen Djibril Diop Mambety og en gruppe kunstnere, forfattere, musikere og skuespillere grunnla Samb Laboratoire Agit’Art i 1974. Den multidisiplinære tilnærmingsmåten var hovedsakelig rettet mot formalismen ved École de Dakar, en objektbundet bevegelse utviklet ved National Art School of Dakar og formet av Léopold Sédar Senghors négritude-filosofi. Med ønske om å ta avstand fra denne forståelsen til fordel for eksperimentering og agitasjon, forgjengelighet fremfor uforanderlighet, og politiske og sosiale ideer fremfor estetiske begreper, utviklet Labotaroire Agit’Art en distinkt ”sosial estetikk”. Publikumsdeltagelse stod sentralt i gruppens arbeide, i likhet med kommunikative handlinger over et fysisk objekt. Verken utopisk eller selvrefererende, grunnla de sine handlinger i den umiddelbare sosiopolitiske situasjonen. I dag er mange av de tidlige medlemmene gått bort, men gruppens ånd lever videre gjennom Sambs arbeid.

Siden etableringen av Laboratoire Agit’Art har Issa Samb produsert en håndfast, men kryptisk og flyktig samling. Til tross for sin avantgarde natur, er arbeidene forankret i afrikanske tradisjoner for kunstnerisk mangfold der det talte ord og de performative handlinger settes høyt. I tråd med Sambs lesning av marxistisk filosofi og estetikk, tar mange av hans skulpturelle montasjer utgangspunkt i de revolusjonære bevegelsers paradigmer samtidig som de antyder muligheten av at visuell kunst kan brukes som støtte i kampen for de svake og vanskeligstilte.

”WORD! WORD? WORD!” er kuratert av Koyo Kouoh, og viser et utvalg av verker fra Sambs rikholdige produksjon i form av en performativ installasjon med referanser til Sambs hjemmestudio i Dakar, kalt “La Cour” eller “The Yard”. Fremstillingen vil således skape et naturlig system for utveksling mellom objektene, kunstneren og publikum.

Utstillingen er organisert i samarbeid med Raw Material Company i Dakar, hvor den vil vises mot slutten av 2013. En monografisk publikasjon om Issa Sambs arbeid vil bli publisert samtidig med åpningen i Dakar. Utstillingsprosjektet følger Issa Sambs deltakelse i OCAs internasjonale studioprogram i august 2012, i tillegg til en serie forelesninger av Salah Hassan, Manthia Diawara og Souleymane Bachir Diagne viet négritude-bevegelsens innflytelse på kunst, kultur og politikk i Afrika, arrangert av OCA i perioden oktober 2012 til februar 2013.

Utstillingen og resten av programmet er gjort mulig ved hjelp av O3-midler* fra Det Norske Utenriksdepartementet.

Om kunstneren
Issa Samb er født i Senegal i 1945 og er bosatt i Dakar. I 1974 grunnla han Laboratoire Agit’Art sammen med en gruppe kunstnere, forfattere, filmskapere, skuespillere og musikere med mål om å forandre den kunstneriske praksis fra en formalistisk, objektbundet følsomhet til en praksis basert på eksperimentering og agitasjon, prosess fremfor produkt, forgjengelighet fremfor uforanderlighet. Med fokus på handlingens betingede karakter, rettet Laboratoire Agit’Art en kritikk mot institusjonell makt. Samb var også med på å grunnlegge Gallery TENQ – Village des Arts i Dakar. Han er forfatter av en rekke skuespill, dikt og essays. En retrospektiv utstilling av hans arbeid ble holdt på National Art Gallery i Dakar i 2010. Han har deltatt på utstillinger som Documenta (13) i Kassel, Tyskland (2012), Biennale de l’Art Africain Contemporain, Dak’Art i Dakar (2008) og "Seven Stories of Modern Art in Afrika” på Whitechapel Gallery i London, UK (1995).

Om O3-midler
Arrangementet er støttet av O3-midler fra Det Norske Utenriksdepartement med formål om å videreutvikle samarbeid og profesjonell nettverksbygging mellom OCA og kunstnere, uavhengige kulturprodusenter og organisasjoner i land i sør. Støtteordningen inkluderer, men er ikke begrenset til kunstneres, kuratorers og kulturprodusenters ekspertbesøk; kortere atelieropphold for kulturprodusenter og kunstnere; utvikling av seminarer, konferanser, kunstprosjekter, workshops etc. som vektlegger videre utvikling av profesjonell utveksling og nettverksbygging mellom og blant land, og prosjektutvikling i internasjonal skala.

Legg til ekstern kalender…