Boklansering - Pablo Pedersen

Pablo Pedersen
- å oppdage Picasso i Norge


Pablo Pedersen – Particluar Facts 2013 – ISBN 978-82-999290-0-4


Boklansering på MELK fredag 10. mai kl 19



Hvem er Pablo Pedersen? I den første boken til forlaget Particular Facts oppdages Pablo Pedersen, den estetiske og kulturelle arven etter Picasso i Norge.


Da kunstneren Carl Nesjar på 1950-tallet skulle utsmykke Norges regjeringsbygg fikk hans spanske samarbeidspartner et dekknavn, Pablo Pedersen. Tilslørt med både for- falsket navn og presenninger sandblåste Nesjar Picassos tegninger i byggets naturbeto- ng. Her starter Picassos tilknytning til Norge, men hvor er den i dag?


Pablo Pedersen – å oppdage Picasso i Norge, er ikke en histo- rieberetning, men fire forskjellige utgangspunkt som prøver å lokalisere Pablo Pedersen, det norske avtrykket av Picasso.
Forfatter Olav Løkken Reisop har skapt en tekst som baserer seg på hans egen fundering rundt Pablo Pedersen, sett i kontekst av norsk kunst- og kulturhistorie. Sosialantropolog Theodor Barth og kunstakademistudent Henrik Mojord Jahnsen utforsker i et lengre essay hva det betyr å ta en annen kunstners verk i be- sittelse, med utgangspunkt i utstillingen MoDERNISM MA- CHINE på Henie Onstad Kunstsenter (HOK) i fjor. Tidligere HOK-direktør Per Hovdenakk beretter om norske kunstnere sitt forhold til Picasso på 1930-tallet.


Boken viser også en serie med arkivfoto fra den populære Picas- so-utstillingen på Høvikodden i 1992. Helt til slutt spør redaktør Kristina Ketola Bore samtidskunstnerne Lene Berg, Ane Hjort Guttu, Marte Johnslien og Torbjørn Rødland om hvordan de forholder seg til Picasso.

Particular Facts er et nystartet forlag som består av Kristina Ketola Bore, design- skribent, Asbjørn René Josdal, grafisk designer, og Mats Lande, grafisk designer.
Forlagets hovedinteresse er forankret innen fagfeltet design. Forankringen gir også en innfallsvinkel til å granske andre områder. Målet for fremtidige utgivelser er å bidra til en større forståelse av estetikk i sammenheng med vårt samfunn og samtid. Det identifiserer en mangel av reflektert og kritisk dokumentasjon av norsk designhistorie og samtid, og Particular Facts ønsker å bidra til en økt drøfting og kritisk beretning.


Pablo Pedersen – å oppdage Picasso i Norge er Particular Facts første publikasjon og del av utstillingen Publishing as (Part-time) Practice på Grafill R21, som presenterer forlag startet av grafiske formgivere i Skandinavia.


Boken lanseres kl 19.00 fredag 10. mai på MELK, Borggata 7, 0650 Oslo.


Kontakt:
Kristina Ketola Bore
[email protected]
www.particularfacts.com

Legg til ekstern kalender…