Grenseløst - hukommelse

Trenger du hjelp til å huske til eksamen? Eller til en presentasjon? Grenseløst kan hjelpe deg. Hukommelsesekspert Oddbjørn By er gjest i studio.

Han har skrevet boken Bedre hukommelse: Best of Memo, en bok som gir deg tips og råd om hvordan du kan huske bedre, og som inneholder teknikker som kan hjelpe deg på for eksempel eksamen.

- MEMO er en kombinasjon av hukommelsesteknikker fra antikken, hukommelsesteknikker jeg har lært av venner i VM i hukommelse og teknikker jeg har laget selv, forteller By.

Hukommelsesteknikk
Du kan legge opp det du trenger å vite som en reise. Kunsten er da å legge reisen til lett gjenkjennelige steder slik at du ikke trenger å huske mer gjennom å huske lettere.

- Alle kan lære å huske bedre. Det bare av og til litt mer tid for enkelte, forteller By. Men for å bli god i hukommelse trenger du å være litt nerdete mener By.

Assosiasjoner kan være en metode. Der enkelte gjenstander representerer konkrete ting som du skal huske, som for ekspempel at en flaske vann på bordet kan minne deg på at du skal kjøpe noe godt å drikke til en spesiell anledning. På den måten husker du flere ting gjennom den ene tingen.

På eksamen
- En trenger ikke forandre livet på grunn at en skal huske mer. Men å ta det rolig før eksamen, to uker før eksamen, det vil jeg så klart anbefale, forteller By

Selve forarbeidet til eksamen legges gjennom å lage nøkkelord som du legger inn i ulike hus, som du lett kan finne frem i og hente de nødvendigste nøkkelordene til det du trenger.

- For å huske de nøkkelordene bruker jeg å memorere en reiserute gjennom ulike hus. At en da plasserer assosiasjoner gjennom husene. Når en sitter der på eksamen og har et spørsmål, tenker jeg at det er lagret i huset til Heidi. At en da kan gå gjennom det huset og hente frem de nøkkelordene som en har memorert der. Så kort fortalt at en da gjennom semesteret tenker på hva er det viktige i forelesning og i pensum, lage nøkkelord, og memorere de gjennom hus, forteller By.

Var dette uklart og du trenger mer hjelp til å forstå hvordan du kan lære å huske bedre bør du få med deg denne halvtimen i hukommelsens tegn.

Legg til ekstern kalender…