MACHINE DREAMS - Only Connect Festival of Sound

[Bilde]
Maia Urstads Soundbarrier. Foto: Gustav Midboe.

nyMusikks årlige festival for samtidslyd, Only Connect, har i år temaet Machine Dreams og vil fokusere på maskiners egenskaper som fascinerende og utopiske idéinstrumenter. Med screeninger, symposium og live-opptredener vil festivalen utforske maskiners drømmer.

Machine Dreams utforsker maskinen i all sin prakt. Ikke bare som en hyllest til foreldede mekanismer og lydbildet som forsvinner med dem, men som en feiring av maskinen som en modell for tenkning.

Only Connect-festivalen er en feiring av den forsvinnende lyden der stemmer faser inn og ut av radiostøy mellom FM-stasjoner, en utforskning av vocoderen – en maskin som kodet menneske-stemmer i det amerikanske militæret og som gikk videre til å definere lyden av elektro, et foredrag om tidsmaskiner, konserter og filmer om mekaniske pianoer, maskiner som transformerer bilder til lyd og vice versa, akustiske laptops, foreldet teknologi som syntes å tilby muligheten for kommunikasjon med en annen verden og mye mer.

LES MER OM PROGRAMMET PÅ ONLYCONNECT.NO, NYMUSIKK.NO OG FACEBOOK

PROGRAM

Onsdag 5. juni

GUITAR MACHINE, Transformer kl 18:00
Guitar Machine er et stykke komponert av av Nils Henrik Asheim og Alf Terje Hana for en ‘maskin’ satt sammen av 50 gitarister mellom 13 og 19 år. Med svevende droner og pulserende rytmer danner komponentene, eller utøverne, en individuell funksjon i det store ensemblet, og bygger opp mot et uventet resultat. Utendørs konsert.

THE BAD TEMPERED PIANO, Kunstnernes Hus kl. 20:00
Det utrolige og komplekse pianomaskineriet blir hyllet med en kveld fylt med selvspillende pianoer, med komposisjoner av Conlon Nancarrow, George Antheil, Fernand Léger, Rex Lawson, Øyvind Torvund, Christian Blom.

Torsdag 6. juni

THE BRUCE LACEY EXPERIENCE, Cinemateket kl 14:00
Dokumentarfilmen om den eksentriske kunstneren og robotmakeren Bruce Lacey som samarbeidet med bl.a. The Beatles og Fairport Convention.

THE MUSEUM OF MECHANICAL DREAMS, Teknisk Museum 19:00-23:00
En helaften på Teknisk Museum med selvbygde oppfinnelser, foreldet utstyr og gjenvunnet teknologi. Konserter, performance, installasjoner mm. av Biosphere, Aki Onda, Tore Honoré Bør, Ina Pillat, Christian Blom, Bjørn Erik Haugen.

Fredag 7. juni

MACHINE DREAMS SYMPOSIUM, Kunstnernes Hus 10:00–15:30
En internasjonal samling av foredragsholdere som presenterer et bredt spekter av samtidsmusikk, lydkunst, teknologi og maskineri. Med bl.a. Aura Satz, David Toop og Jonny Trunk.

CRACKED CODES, Blå, 20:00
Oren Ambarchis kraftfulle hymne til intensiteten i rockemaskinen, Dave Tompkins’ kjærlighetsbrev til vocoderen og Maia Urstads elegi for FM støy. Klubb.

Lørdag 8. juni

MACHINE KIDS, Teknisk Museum, 12:00–15:00
Lydjakt for barn med magi og oppdagelser. Barna kan lage akustiske bokser med Tore Honoré Bøe, som vil demonstrere de grunnleggende prinsippene om hvorfor og hvordan lyd blir til.

SMOOTH AUTOMATORS, Kunstnernes Hus, 20:00
Festivalens finale med et flammeinstrument, akustisk techno og en audiovisuell konsert om den gjensidige avhengigheten av mekanikkens ideer, med Aura Satz, Stefan Goldmann, Maja S.K. Ratkje, People Like Us m.fl. Gjeste-DJer.

Legg til ekstern kalender…