Freiasalen - åpent for publikum i sommer

Freias kantine med Edvard Munchs frise er åpent for publikum i forbindelse med jubileumsutstillingen Munch 150 lørdager og søndager kl. 13.00-17.00 i perioden 8. juni – 13. oktober 2013.

I de ansattes spisesal på Freia sjokoladefabrikk i Oslo kan man oppleve en av de større utsmykningsarbeidene av Edvard Munch som fremdeles er på sin tiltenkte plass.

Johan Throne Holst (1868-1946) kjøpte Freia Chocolade Fabrik i Oslo i 1892. Holst gjorde Freia til Norges største sjokoladefabrikk. Han var en viktig politisk pådriver både for moderne samfunnsforskning og for bedriftenes medansvar for kunst og vitenskap. Freia fikk moderne kantiner, egen park for de ansatte, landets første hageby for arbeidere, landets første bedriftslege og 48 timers arbeidsuke som første bedrift i Norge.

Arkitekt Ole Sverre hadde i 1919 innredet tre nye spisesaler på Freias fabrikkområde. To år senere inngikk Georg Dedichen, laboratoriesjef på Freia og ungdomsvenn av Edvard Munch, forhandlinger med kunstneren om dekorering av spisesalene. Edvard Munch leverte i november samme år forslag til utsmykking som omfattet 12 malerier til kvinnenes spisesal, og seks malerier til mennenes spisesal. En kort stund var det usikkerhet rundt gjennomføringen av utsmykkingen pga. «sjokolade- og sukkervareavgiften» som kom i 1922, og som fikk følger for Freias økonomi. Heldigvis fikk Munch anledning til å utføre utsmykningen, og honoraret for de 12 maleriene var 80.000 kroner. Bildene skulle være ferdig til Freias 25-års jubileum i 1923. Motivene Munch valgte for utsmykningen, hentet han fra landskapet i og omkring Åsgårdstrand, og vi kan finne en del fellestrekk med frisene Munch hadde laget for familien Linde i 1904, og til Max Reinhardts teater i Berlin i 1906. I januar 1923 ble alle maleriene montert i kvinnenes spisesal, og sammen med nye, moderne bjerkemøbler framsto rommet som svært moderne og sensasjonelt. Hvilke andre fabrikker hadde verdenskunst på veggene i arbeidernes spisesal? Da Freiasalen ble bygget i 1934, ble Munchs malerier flyttet dit. Maleriene er fremdeles i de ansattes spisesal, og samtidig en del av arkitekt Ole Sverres stilrene festsal. Freiafrisen er en av to av de større utsmykningsarbeidene av Munch som fremdeles er på sin tiltenkte plass. Den andre finnes i Universitetets aula i Oslo.

[Bilde]

Foto: Munch-museet / Sidsel de Jong

Legg til ekstern kalender…