Filmrulltorsdag: Kronprinsen (1979)

En ung student gjør lynkarriere i en politisk ungdomsorganisasjon, frem til han plutselig sitter alene med en enorm skandale i hendene. En vekst og fall-skildring fra 70-tallets ungdomspolitikk.

Kronprinsen er skuespiller Bjørn Sundquists første hovedrolle på film, en debut han høstet mye ros for, blant annet med Filmkritikerprisen for 1979. Regien har kanskje landets største filmautoritet gjennom de siste tre tiårene, Pål Bang-Hansen. Forøvrig kan man få med seg en ung Bjørn Floberg. Dette stjernelaget skuffer heller ikke, og resultatet er en av 70-tallets beste filmer.

[Bilde]

Historien dreier seg om den unge studenten Roar som kommer Oslo, hvor han blir engasjert i en politisk ungdomsorganisasjon. Her gjør han en lynkarriere, og velges til slutt til formann da det tidligere lederen kastes for sitt nei til NATO-standpunkt. Snart oppdager Roar at organisasjonen i mange år har fått støtte fra et mistenkelig amerikansk fond som arbeider for “demokratisk frihet”. Undersøkelser viser at det er snakk om CIA-penger. Da informasjonen blir stålet fra Roars kontor og lekket til pressen, er skandalen et faktum. Flere impliserte personer sitter nå i regjeringsposisjon, og Roar sitter i en umulig lojalitetskonflikt. Filmen er basert på historien om Ola Teigen som tok livet sitt etter han ble kastet som AUF-leder i 1969 da det ble kjent at organisasjonen hadde mottatt finansiering fra CIA. Filmen er en glimrende fremstilling av politikkens grumsete bakside, hvis ikke synes å ha tapt aktualitet.

[Bilde]

In English:
A young student does a lightning career in a political youthorganisation, until he suddenly sits alone with a enormous scandal on his hands. A rise and fall story from the 70′syouthpolitics.

Regi: Pål Bang-Hansen
Land: Norge
Lengde: 97 minutter
Format: 35 mm

Legg til ekstern kalender…