KUNSTLANDSKAP FJALER 2013

[Bilde]

Nordisk Kunstnarsenter Dale (NKD) inviterer til Kunstlandskap Fjaler 2013 med overlevering av tre kunstverk utomhus i Dale i Sunnfjord 28. september 2013. Oppmøte på fergekaia kl. 16:00

NKD har invitert tre kunstnere – Wenche Kvalstad Eckhoff, Wolfgang Stiller og Ingeborg Annie Lindahl – til å utføre hvert sitt kunstverk for uterommet i Fjaler kommune. I løpet av en tremåneders periode har kunstnerne utviklet og utført sine arbeider på tre ulike plasser i kommunen. Arbeidenes art spenner fra skulpturelle objekter av selvstendig karakter, via det stedsspesifikke til direkte bearbeiding av landskapet.

Prosjektets kurator har vært Kjell Erik Ruud.

Wenche Kvalstad Eckhoff har i sitt arbeid Outside In bearbeidet et forlatt hus i bergskrenten på Berga over Dale sentrum. Husets eksteriør og interiør har blitt transformert og bearbeidet til en poetisk fortelling hvor bl.a. nærvær og fravær er viktige begreper. Den eksisterende bygningskroppen er nærmest å sees som en membran der påmonterte objekter og iscenesatte interiørsituasjoner understreker det dialektiske forholdet mellom natur og kultur.
Prosjektet har utviklet seg etter hvert som kunnskap om husets historie har kommet til overflaten. Slik kan det også sees som et minnearbeid over en tid og levemåte som synes fremmed for oss i dag. Dialogen med lokale aktører har vært viktig for arbeidets utvikling.

Wolfgang Stiller har laget en skulpturgruppe til fergekaia i Dale, basert på en motivkrets han kaller Matchstickmen. Motivet har nærmest blitt et varemerke for Stiller, og det finnes i ulike varianter, materialer og utførelser rundt omkring i verden. Skulpturenes poetiske potensiale gir grunnlag for ulike opplevelsesmåter. Når fergeruta over Dalsfjorden erstattes av en bru om noen måneder vil skulpturgruppen, ved sitt slående estetiske uttrykk og med sin plassering fastholde kaiområdet som et viktig punkt i Dale. Den nye brua blir liggende i synsfeltet bak skulpturene. Arbeidet kan forstås på flere måter men det er åpenbart at skulpturgruppens plassering umiddlerbart fører tankene mot begreper som ankomst, tilstedeværelse og avreise

Ingeborg Annie Lindahl har laget verket Devolusjon Crater med bakgrunn i en fascinasjon for hvordan astroider både kan ødelegge og skape liv. Via personlige tilnærminger til materiet undersøker Lindahl sosiopolitiske og naturlige grenser i landskapet. De fleste kjenner til at dinosaurene døde ut som følge av en naturkatastrofe hvor en kjempemeteoritt skapte masseutryddelse (Chicxulubkrateret i Mexico). Mer ukjent er det at astroider og kometer er kilden til at vi har vann og organisk materiale på planeten. Lindahl ønsker å skape undring rundt hva som er formet av naturen vs. mennesket. Hva er verdien av et kunstverk som er så likt landskapet at det kanskje ikke vil tolkes som et kunstverk?

Prosjektet Kunstlandskap Fjaler 2013 er initiert og produsert av Nordisk Kunstnarsenter Dale, med støtte fra Preform Fjaler og Sogn og Fjordane fylkeskommune.

For nærmere informasjon om prosjektet kontakt Nordisk Kunstnarsenter Dalsåsen v/
Arild H Eriksen, tlf 93025798 eller [email protected]
Kjell-Erik Ruud, tlf 41459666 eller [email protected]
tekst

[Bilde]

Legg til ekstern kalender…