FREDRIK SÖDERBERG Jag är den som begraver gudar i guld och ädelstenar

[Bilde]
10. oktober – 16. november 2013
Boklansering og kunstnersamtale torsdag 10. oktober fra kl 17:30, etterfulgt av vernissage kl 19-21.

Dette er Fredrik Söderbergs første utstilling i Galleri Riis i Oslo, og vil i omfang også bli hans største mønstring av malerier hittil. Den følger opp noen av temaene påbegynt i utstillingen han viste i vårt Stockholmsgalleri høsten 2012. Söderbergs arbeider er i stor grad inspirert og informert av det spirituelle, det esoteriske og det okkulte, med referanser til buddhistiske tradisjoner som tantrisme og andre østerlandske visdomslærer. De vestlige okkulte bevegelsene som oppstod på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, med flere av sine mer obskure men etter hvert svært inflytelsesrike protagonister, har også vært en viktig påvirkning og gjenstand for subjektiv kartlegging i Söderbergs kunstnerskap.

Tittelen på den kommende utstillingen er et sitat fra Carl Gustav Jung (1875-1961), som er sentral i mange av arbeidene; særlig i en serie monumentale diptyker av den omstridte psykiateren, idéhistorikeren og mystikerens hus i Küsnacht og Bollingen utenfor Zürich. Söderberg ser husenes stiliserte arkitektur som beholder for Jungs idéer, aktiviteter og kunnskap avleiret i dem. I et slående portrett av Jung i stort format blir han symbol for ulike religiøse kulturer og mytologiers viltvoksende uttrykk.

En annen referanse fra samme tid er antroposofiens grunnlegger Rudolf Steiner (1861-1925), synlig i utstillingen gjennom en serie arbeider som tolker hans menneske-representanter Lucifer, Ahriman og Kristus.

I mange av verkene sammenføres et kosmisk abstrakt uttrykk med et presist figurativt og arketypisk formspråk, så vel som rene mandala-bilder med utgangspunkt i både tibetansk buddhisme og amerikansk-indiansk naturreligion, alt nitid utført i akvarell, mineralfarger og bladgull.

For Söderberg er det kunstneriske arbeidet et verktøy for meditasjons- og konsentrasjonsøvelser og kontakt med eget indre liv. Gjennom bruken av genuine fargepigment og edelmetall kombinert med svært arbeidsintensiv utførelse kommer han nærmere det alkemiske og magiske håndverket, som besjeler det ferdige kunstverket.

I forbindelse med utstillingen utgir Galleri Riis i samarbeid med Edda forlag i Stockholm en kunstbok i stort format med Söderbergs Jung-verk og med tekstbidrag av den amerikanske forfatteren, musikeren og Jung-eksperten Gary Lachman. Boken lanseres med en kunstnersamtale før vernissagen, mellom Fredrik Söderberg og kunstneren, forfatteren og forleggeren Carl Abrahamsson, moderert av kulturjournalisten Eric Schüldt.

Fredrik Söderberg (f. 1972) bor og arbeider i Stockholm. Han tok sin utdannelse ved Konstfack mellom 1995-2000 og ved Kungliga Konsthögskolan, Stockholm i 2002. Söderberg bidro til boken Hilma af Klint: Nine Contemporary Responses, utgitt av Moderna Museet og Koenig Books i forbindelse med Venezia Biennalen 2013. Söderberg er representert i flere viktige private og offentlige samlinger, bl.a. Moderna Museet og Magasin 3 Stockholm Konsthall. Sammen med Carl Abrahamsson står han bak bokforlaget Edda, som har spesialisert seg på utgivelser av esoterisk litteratur.

Vennligst noter at vi fra og med 10. oktober holder stengt på søndager i tillegg til mandager.

Legg til ekstern kalender…