STYRTET ENGEL

En ung mann er forestillingens forankringspunkt. Han befinner seg i morgengryet, mellom drøm og virkelighet. Kan vi begripe det uforståelige? Hva er rammen for det å være menneske? Hvorfor gjør vi hverandre ondt? Er vi verdt å elske?

Sentralt for den unge mannens situasjon er opplevelsene med sin venn, K, og hans kone. K og konen har et ambivalent forhold til hverandre. De er skilt, men fortsetter likevel å treffes i en slags ordløs besettelse. Samtidig forelsker konen seg i en tjuetoårig, suicidal mann, kalt Gutten, som er innlagt for mord på en liten pike. Kontakten mellom de to fører til at Gutten, uten noen forståelig grunn, tar livet av datteren til K og konen hans. På tross av en slik ondskap dras begge, på uforklarlig vis, mot den unge drapsmannen i et forsøk på å forstå. «Det går ikke an å forklare kjærlighet», forsvarer Ks kone seg.

Det er kjærlighetens dilemmaer hovedpersonen desperat forsøker å kretse inn. I en vev av drømmer, lapper og notater til seg selv insisterer han på å nærme seg et svar, eller kanskje heller finne det riktige spørsmålet? I drømmene «er ingenting uforklarlig», hevder mannen, og et flettverk av skjebner kommer til syne for ham i disse åpenbaringene: I drøm dukker Ruth Berlau opp, elskerinnen til den tyske dramatikeren Bertolt Brecht. Hennes ubesvarte og ulykkelige kjærlighet har ført henne inn i galskapen, og i en hatteeske bærer Ruth alltid med seg en kopi av sin elskedes hode.

Historien om Pasqual Pinon er på samme vis en fabel om lidelse, skam og ambivalent kjærlighet. Pinon er et monster med et slags dobbelthode; et mannshode nederst og et kvinnehode, kalt Maria, øverst. Fra en tilværelse dypt i mørket av en gruve blir de satt fri og synliggjort; Pinon blir attraksjon på et omreisende tivoli. I den unge mannens drømmer dukker det også opp et bilde av en mann levende begravd bak en hinne av is, en isgrav. Hva betyr alt dette?

Sammensatte fortellinger krysser hverandre. Via disse søker mennesket å forstå, ettersom «det som gir den tyngste og vanskeligst tilgjengelige innsikten, det fører ikke ubønnhørlig fra det ene til det andre. Det må betraktes med årvåkenhet, helt til, plutselig.»

Forestillingen varer ca 1 time og 20 minutter. Ingen pause.

Legg til ekstern kalender…