HEDDA GABLER

Utforkjøringen starter når hun ikke lenger kan overdøve den nagende stemmen som sier: kanskje det kunne vært annerledes?

Peer Perez Øian hevder at den økonomiske og individuelle friheten i vårt samfunn er et paradoks. Vi krever av oss selv at vi skal lykkes på så mange områder, ikke bare økonomisk og emosjonelt, men også som skapende individer. Han setter fingeren på kreativitetstyranniet og på de høye forventninger dagens generasjon av unge har til selvrealisering. – Når vi ikke klarer å innfri disse forventningene, vender vi frustrasjonen og sinnet innover. Om enn ikke med like kompromissløse og irreversible følger som Hedda Gabler, forklarer han.

Øian har valgt å konsentrere sin oppsetning av Hedda Gabler om et grunnleggende dilemma mange vil kjenne seg igjen i: skal jeg satse alt på å realisere mine dypeste drømmer og innerste ambisjoner, eller safe, og heller søke trygghet og materiell komfort? – Mange kan føle at de har et talent, men tør ikke å forfølge det koste hva det koste vil fordi de er usikre på om det strekker til, sier han. – Når man legger talentet på vektskålen, så veier trygghetsbehovet tyngre.

Vi befinner oss blant vestkant-akademikere, i et miljø hvor alle mestrer det sosiale spillet preget av sarkasme og ironi, og hvor det hersker en jovial stemning, selv om alle konkurrerer med alle. Vi møter ingen slesk gammel gris, kjønnsløs akademiker eller naiv idealistisk fyllefant, slik de tre herrene Brack, Tesman og Løvborg ofte har blitt fremstilt, men tre enere innenfor hver sin generasjon. Hedda får bryne seg på tre ambisiøse, ærgjerrige og komplekse menn som alle yter henne motstand og utfordrer henne på sin måte. I motsetning til Thea, som ofrer alt for å hjelpe Løvborg tilbake til det akademiske rampelyset, er Hedda ute av stand til å finne sin livsoppgave. – Hedda representerer min generasjons søken etter å være en ener på alle felt – en søken som gjør at vi ikke klarer å konsentrere oss om noe som er viktig, og være tilfreds med det, slår han fast.

Legg til ekstern kalender…