Symposium 2013: John Freeman om Julie Otsuka

På grunn av sykdom har dessverre Julie Otsuka avlyst sitt Oslo-besøk. John Freeman presenterer hennes forfatterskap før det blir en langlesning fra hennes kommende roman på norsk Buddha på loftet.


Noe så uvanlig som en roman i vi-form representerte Julie Otsukas store gjennombrudd som forfatter i 2011. Buddha på loftet, som kommer på norsk tidlig neste år, ble en bestselger og ga henne både PEN/Faulkner-prisen og den franske Prix Femina Étranger. I et slående språk og en rørende kollektiv fortelling skildrer Otsuka en stor gruppe gifteklare japanske kvinner som bryter opp fra alt de kjenner – bare for å oppdage at ekteskapsbyråets utvalgte menn er mye eldre enn på bildene, og at det nye livet er like fylt av slit som det de forlot.

Historien om den første innvandringsbølgen av japanere til USA var ikke særlig godt kjent før Otsukas debutroman When the Emperer Was Divine. Som barn av én førstegenerasjons og én annengenerasjons innvandrer tok Otsuka for seg japansk-amerikanernes skjebne etter Pearl Harbor – de ble internert i leirer i frihetens land. ”En tindrende debut,” skrev en dypt imponert Michiko Kakutani i The New York Times. ”Otsuka har lyriske gaver, fortellermessig likevekt, et varmesøkende blikk for detaljer og en utvungen evne til empati med sine karakterer.” Tidligere Granta-redaktør John Freeman mener Otsuka er blant de absolutt fremste nye forfatterne i USA de siste årene, og presenterer henne nå for norske lesere.


Symposium 2013 | 30. oktober til 3. november
Helt siden oppstarten i 2007 har Litteraturhuset vært et vindu mot verden – flere hundre utenlandske forfattere og intellektuelle har stått på våre scener i løpet av disse seks årene. Vi ønsker å gi norske lesere et mangfoldig verdensbilde, men også å skape en internasjonal arena for forfattere. Nå har vi samla et knippe store forfattere med bakgrunn fra fire kontinenter, både for å snakke om sine egne bøker og for å snakke om litteraturen slik den ser ut i verden i dag.

Gjennom fem dager med lesninger, intervjuer og seminarer stiller vi spørsmål om hvordan verden ser ut i samtidslitteraturen. Hvem skriver og beskriver, og hvilken makt ligger det i å skildre verden litterært? Lever vi i en tid med et mangfold av stemmer fra alle verdenshjørner, eller dominerer det angloamerikanske perspektivet mer enn noensinne?

I tillegg har vi invitert skribenter og redaktører fra Europa til å delta i et seminar om vilkårene for kulturjournalistikken og den offentlige litterære samtalen. Og for å markere at Litteraturhusets oppstartsfase er over, spør vi hvilken rolle huset har fått, både i norsk og internasjonal sammenheng. Vi avduker dessuten et nytt kunstverk: Yokoland har dekorert veggene utenfor salen Wergeland med navnene på de mer enn 2000 norske og internasjonale forfatterne som har vært på Litteraturhusets scene siden åpningen 5. oktober 2007 til og med 5. oktober 2013.

Litteraturhuset ønsker velkommen til Symposium 2013.

Legg til ekstern kalender…