De mystiske lysene i Hessdalen

De mystiske lysene i Hessdalen

Klokken : 19:00 – 20:15

Pris: Gratis
Sal: Thygesen, 2. etasje
Arrangør: Høgskolen i Østfold

Prosjekt Hessdalen startet for snart 20 år siden, da høgskolelektor Erling Strand startet med vitenskapelige undersøkelser av rapporterte lysfenomener med ukjent opprinnelse, i Hessdalen i Sør-Trøndelag.

Det jobbes fortsatt med å finne ut hvorfor og hvordan lysfenomenet opptrer.

Hessdalen er en liten dal som ligger cirka 12 mil syd for Trondheim, like nord-vest for Røros. I slutten av november 1981 startet de første observasjonene av de underlige lysfenomen i Hessdalen. Lysene kan være flere meter lange. De kan bevege seg sakte, stå stille i minutter eller bevege seg med en utrolig hastighet. Lysene kan opptre kuleformet eller i andre former. Enkelte ganger kan et lys gå sakte rundt i Hessdalen i flere timer.

Den 11. mai i år åpnet Inspiria science senter et eget Hessdalen-rom for publikum.

Foredraget vil vise bilder og film som er tatt opp av lysfenomenet, og hva måleresultatene viser. Hva som er gjort for å finne ut av dette hittil ukjente lysfenomen. Media har vist stor interesse i dette arbeidet.

Erling Strand har over flere tiår fortalt fra prosjekt Hessdalen i media, på konferanser, i dokumentarfilmer osv.

Lysfenomenene i Hessdalen og forskningsprosjektet som Strand leder, har vekket interesse hos forskere fra universiteter i blant annet USA, Russland, Kina, Storbritannia, Tyskland og Skandinavia.

Lysfenomenet er fortsatt et hett tema for nasjonale og internasjonale medier, blant annet med dokumentarprogrammer i National Geographic TV Channel og Discovery Channel. NRK har også laget flere programmer om lysfenomenet, inkludert «Norske attraksjoner» og «Newton».

Legg til ekstern kalender…