Støtt Brakkebygrenda- åpen søndag!

[Bilde]
Foto: Anita Hillestad
In English

Ta med familie og venner og støtt byens fineste byøkologiske prosjekt. Hver søndag vil Brakkebygrenda ha åpen dag med vafler, underholdning og informasjon om sin situasjon – som trusselen om utkastelse. Det blir underholdning for barna og peiskos for alle aldre.

I dag står vi i Brakkebygrenda i fare for å bli kasta ut. Oslo Kommune har sendt krav til eier om at vi og våre hjem må være borte fra tomta innen 15. januar. Hvis ikke vil eier motta dagsbøter. I brevet til eieren uttrykker kommunen bekymring for blant annet manglende hygiene og brannsikkerhet på tomta. Dette er ting vi selv har vært bevisste på og har tatt tak i.

I 14 ar har vi i Brakkebygrenda tatt vare på tomta i St. Halvards gate 27. Vi har vært en viktig del av å skape det kulturelle mangfoldet i Gamlebyen. Vi husokkupanter har tatt langt bedre vare på tomta enn både eier og kommune. Ikke noe av dette har blitt anerkjent fra noen av partene. Isteden er vi totalt utelatt fra forhandlingene.

Brakkebygrenda ønsker å fortsette å være ett synlig og byøkologisk boalternativ i Oslo, og ønsker å være et eksempel på en mer bærekraftig måte å leve på. Vi vil fortsette å utvikle nåværende prosjekter, vi vil blant annet spise større del av maten vår fra egen hage. Vi vil også utvikle strømprosjektet og bruke ennå mindre strøm enn vi gjør i dag. Ved hjelp av solcellepaneler og batterier vil vi kunne produsere og lagre vår egen elektrisitet. Vi vil forstette å bli så selvforsynte som en bysituasjon tillater.

Vi vil også fremdeles fortsatte å være en møteplass som tilbyr folkekjøkken og kulturelle arrangement, åpent for folk og dele ideer og realisere prosjekter uavhengig av størrelse på lommeboka.
[Bilde]
Foto: Anita Hillestad

Brakkebygrenda er i dag et byøkologisk boprosjekt. En del av inspirasjonen til prosjektet er hentet fra Tyskland, hvor det etter Berlinmurens fall ble ledigstilt store landområder uten klare eierforhold. Myndighetene brukte lang tid på å avklare saken, og imens bosatte diverse alternative og trengende seg på områdene. Folk bodde i campingbiler og vogner, og ble etter hvert foregangsbildet til flere slike områder i hele Europa, hvorav Brakkebygrenda pr. i dag er den nordligste globalt sett! Fellesnevner for områdene vi har stått på er at de har stått brakk i urimelig lang tid.

Tomta i St. Halvardsgate 27 er i overkant av to mål.

I dag finnes her ruiner etter et hus oppført av slakter Christian Fredriksen. Nåværende eier, Ho Chow, overtok eiendommen i et skillsmisseoppgjør i 1987.

Huset var allerede da i dårlig forfatning etter en tidligere brann. Byantikvaren stilte krav om oppussing fordi bygget var fredet. Eier mente dette var for dyrt, og prøvde å selge huset. Kommunen ville ta på seg ansvaret, men trakk seg i siste øyeblikk da oppussingsarbeidet viste seg å bli dyrere enn først antatt.

I 2000 flytta en gruppe okkupanter inn i brannruinene. De pusset opp og etablerte et byøkologisk prosjekt som varte i åtte år. I 2008 ble beboerne kastet ut og restene av huset revet. Ruinene som står igjen på tomta er fredet. Siden det har tomta stort sett fortsatt å være en kasteball mellom kommunen og Ho Chow. Eier har mottatt mye kritikk for å la huset, og senere tomta, forfalle. Kommunen har pga dette prøvd å ekspropriere tomta tre ganger, senest i 2003, men mislyktes.

Vi i dagens gruppe flytta inn i høsten 2010. Da hadde tomta stått tom i tre år. Vi fant rester av brukerutstyr og gamle batterier liggende rundt på plassen. Dette ble ryddet opp da starta det byøkologiske prosjektet som finnes her i dag.

Les mere her:http://brakkebygrenda.wordpress.com

Legg til ekstern kalender…