Åsil Bøthun, Lars Strandh og Kunstvisitten

Åsil Bøthun/ Lars Strandh

Et møysommelig arbeid og en håndverksmessig presisjon gir seg til kjenne både i Åsil Bøthuns konkrete prosjekter og Lars Strandhs abstrakte malerier. De stille og kontemplative arbeidene viser seg ved nærmere undersøkelse å være noe annet enn de ved første øyekast gir seg ut som.
Åsil Bøthun lager to- og tredimensjonale objekter som imiterer gjenstander assosiert med statusbegjær. Som håndlagde kopier av industrielt fremstilte varer, står de unike reproduksjonene i motsetning til sine masseproduserte originaler. Billige og simple materialer som papp, pigment, gips og papir, kontrasterer med de eksklusive originalene. I forsøkene på gjengivelse av den maskinelle standarden, men aldri med et helt perfekt resultat, fremstår arbeidene som skjøre og sårbare substitutter for utgangspunktene.
Hva består en farge av? Hvordan leser vi malerier som tilsynelatende er monokrome? Hvilke muligheter til andre opplevelser og erfaringer ligger i det reduktive maleriet? I mer enn ti år har Lars Strandh undersøkt en relativt begrenset fargeskala i sine verk. På avstand kan maleriene oppfattes som ensfargede flater, men når man kommer nærmere kan man tydelig se at de er bygget opp av flere farger, nyanser og laseringer gjennom mangfoldige tynne horisontale strøk. Den tilsynelatende enkelheten viser seg å være både subtil og kompleks. Man kan velge å se maleriet fra et formalistisk ståsted, eller man kan tilnærme seg dem mer metafysisk eller emosjonelt, som i større grad kan generere ideer og refleksjoner hos betrakteren.

Kunstvisitten presenterer: Undring
Mirjam Raen Thomassen/ Pauliina Pöllänen/ Mari Røysamb/ Gunn Tjensvold
Picasso sa en gang til noen som klaget over at de ikke forstod kunsten hans: ”Men forstår dere fuglenes sang? Det er ikke nødvendig å forstå for å nyte den.” Utstillingens tittel Undring henspiller på at vi ikke trenger å forstå alt. Kunst kan gi rom for undring.
I denne presentasjonen er de fire utvalgte kunstnernes arbeider satt sammen til en utstilling som favner tegning på fotografi, språk, tekstil, broderi og ubrent leire. Etter endt utstilling deles den opp i f ire mindre separatutstillinger som turnerer i fylkets helse- og sosialinstitusjoner i hele 2014. Kunstvisitten, en avdeling i Akershus Kunstsenter, står som kurator, produsent og formidler av utstillingene.

Legg til ekstern kalender…