Avlyst
Min kamp

Hvor mange konflikter kan en konfliktsky forfatter egentlig havne i?

Hvordan ville du reagert hvis en som sto deg nær, kjæresten, broren eller faren din, fortalte alle hva han synes om deg? Om uvanene dine. Om svakhetene dine. Om alt det du ikke vil at andre skal vite. Dette er historien om hva som skjedde hjemme hos familien Knausgård da Min kamp ble tidenes norske litterære suksess – og skandale.

«Han er den eneste av oss som klarer å si ting som de er». Dette er Harald Eias forklaring på hvordan en så selvutleverende og selvsentrert roman som Min kamp kan få en slik enorm appell. Det monstrøse seksbindsverket har skapt norsk litteraturhistorie og et voldsomt engasjement. «Forkastelig og umoralsk», mener noen. «Takk, Karl Ove Knausgård, du har fått meg til å føle meg mindre alene», sier andre.

Når Harald Eia, Thorbjørn Harr, Nadina Bouhlou og Kristian Lykkeslet Strømskag går løs på Min kamp, er det all grunn til å glede seg. Tre av dem har med stort hell tidligere flyttet litteratur til scenen, med Kafka – komilab 4.1. – Nå fikk vi lyst til å gyve løs på annen litteratur vi elsker, sier Eia. Og dermed er seks bind kokt ned til et teaterstykke som strekker seg over halvannen time. 3500 sider på 90 minutter!

Bøkene er Karl Ove Knausgårds historie, men teatret gir hele persongalleriet fra Min Kamp et liv på scenen. Hvem er de og hva er deres historier? I protest mot utgivelsen av Min Kamp skrev 14 av forfatterens familiemedlemmer et leserbrev i Klassekampen: «Den farlige blanding av virkelighet, fantasi og usannheter er det umulig for en leser eller anmelder å separere. Like umulig er det for berørte levende eller døde personer å forsvare seg.» Hvem eier sannheten?

I forestillingen reflekterer Karl Ove over sitt eget verk og følgene av det. Publikum kan lene seg tilbake, se konsekvensene folde seg ut, og selv vurdere hva denne kampen er verdt.

Legg til ekstern kalender…