Hushjelpene

Drømmer du om hjelp i huset? Unngå Solange og Claire.

Mord, blod og konspirasjoner spys ut av et tv-apparat. Alle beboerne på aldershjemmet har tydeligvis gått og lagt seg, det er bare Claire og Solange som sitter oppe, fjetret til fjernsynet. De kan replikker utenat og nynner med i kjenningsmelodiene.

Inspirert av to groteske mord utført av søstrene Papin en kveld i februar 1933, skrev den franske dramatikeren Jean Genet Hushjelpene. Stykket forårsaket skandale da det ble oppført i Paris i 1947, på grunn av den sterke skildringen av klassemotsetninger og den sydende arbeiderklassens misnøye. I regissør Ragnar Lyths versjon av Hushjelpene møter vi de to søstrene på et aldershjem, der Madame er styrer. Tradisjonelt spilles både Madame og søstrene av kvinner, men det var Genets ønske at rollene skulle spilles av menn. I denne oppsetningen møter vi Bjørn Skagestad og Kai Remlov som Solange og Claire.

Madame er alt de to hushjelpene ønsker å være, men aldri kan bli. Dette gir grobunn for intens sjalusi og selvhat. Søstrene spiller et sadistisk spill, der de forbereder seg på å leve ut fantasien om å drepe Madame.
Død, destruksjon og tilintetgjørelse er hovedtemaer hos forfatter Jean Genet – denne omstridte franskmannen som ser skjønnhet der alle andre ser ondskap. Han provoserer også i dag med sitt budskap om at det vakre finnes i den ytterste ugjerning – drapet på et annet menneske. Som litterær enfant terrible var livet hans like komplisert som menneskeskjebnene han beskrev.

Legg til ekstern kalender…