Reich/London Sinfonietta

Foto: Klaus Holsting

Den legendariske komponisten Steve Reich kommer til Bergen.

Amerikanske Steve Reich (1936–) er en av de mest betydningsfulle komponistene i verden i dag, og nevnes ofte sammen med John Cage og Philip Glass. Årlig spilles musikken hans på rundt 300 konserter verden over. “I don’t know exactly who my audience is these days. There are blue-haired ladies in the old sense of the phrase, and blue-haired ladies in the new sense,” har Reich uttalt til The Guardian.

På denne festspillkonserten kommer Reich sammen med anerkjente London Sinfonietta, som er blant komponistens favorittensembler. Han medvirker selv i Clapping Music, skrevet for fire hender.

De gjentakende mønstrene i Reichs musikk kan minne om teknikkene i Andy Warhols plakatkunst, der gjentakende former og figurer gradvis endres. Da Reich begynte å lage musikk på 1960-tallet, var det nettopp kunstgalleriene som først åpnet dørene for ham.

Inspirasjonskilder for Reich har vært Igor Stravinskij, J.S. Bach, saxofonisten John Coltrane og jazzstilarten be-bop. Han har selv inspirert mange pop- og elektronikaartister med sin musikk, men det har sjelden vært omvendt. Det vakte derfor stor oppsikt da Reich som 75-åring grep fatt i to låter av det britiske bandet Radiohead. Radio Rewrite ble urfremført av London Sinfonietta i 2013, og denne kvelden kan du høre det i Grieghallen. Vi får også servert Electric Counterpoint med Mats Bergström på el-gitar.

London Sinfonietta ble etablert i 1968 av Nicholas Snowman og David Atherton og holder til i London. Ensemblets misjon er å plassere den beste samtidsmusikken i hjertet av dagens kultur, ved å engasjere og utfordre publikum gjennom inspirerende konserter av høyeste kvalitet, og ved å utvikle nye arbeider og nye talenter.

Siden starten i 1968 har London Sinfonietta bestilt over 300 komposisjoner og urfremført mange flere.

18 musikere, alle blant verdens beste solister ensemblemusikere, utgjør kjernen i ensemblet. London Sinfonietta har samarbeidet tett med Steve Reich i mange år og har urfremført flere av hans verk.

London Sinfonietta
Brad Lubman dirigent
Steve Reich utøver, Clapping Music
Mats Bergström gitar

STEVE REICH (1936–)
Clapping Music
Electric Counterpoint
2 × 5
Radio Rewrite
Double Sextet

Introduksjon v/Morten Eide Pedersen i Grieghallens foajé kl 18:45.

Legg til ekstern kalender…