Den lille døden. Med Lønning Aarø, Hjorth og Ravatn

_- Kommer du i kveld, eller?

– Hæ?
Jeg kaster fra meg vibratoren. Ren refleks.
– Skulle vi ikke på kino?_

I Selma Lønning Aarøs siste roman, Jeg kommer snart, låser hovedpersonen, en dame i førtiårene, seg inne på soverommet for å få den orgasmen hun aldri tidligere har oppnådd. En seksuell dannelsesreise, kaller Lønning Aarø selv romanen, som også er en kritisk kommentar til samtidens seksualiserte mediebilde.

Vigdis Hjorth har i Morgenbladet uttalt at hun er ferdig med seksualitet som eksistensiell kategori. Men før det har hun lenge vært Norges viktigste forfatter når det gjelder nettopp beskrivelse av menneskers seksualitet, en observant, nyansert og sylskarp betrakter av kjønn i bevegelse. Posisjonen som «erotisk forfatter» har hun kommentert og problematiserer gjennom hele sitt forfatterskap, også i sin siste essaysamling Fryd og fare.

«Den lille døden» har orgasmen blitt kalt på grunn av sin overskridende og selvutslettende karakter. Hva kan man så bruke seksualiteten til i en litterær sammenheng? Hva sier den om å være menneske, og hva gjør begjæret og orgasmen til interessante størrelser å utforske for en forfatter?

Fugletribunalet heter Agnes Ravatns siste roman. Den handler om Allis Hagtorn, TVprogramlederen som forlater mann og sitt tidligere liv etter en offentlig sexskandale. Tidligere har Ravatn blant annet sjekket ut pornobladenes erogene soner i essaysamlingen Folkelesnad. Nå møtes de tre til samtale.

Arrangør og tekst: Litteraturhuset
For spørsmål om innhold, deltakere eller eventuelt billettsalg, ta kontakt direkte med arrangør.

Legg til ekstern kalender…