I NASJONALMUSEETS BLINDSONE

[Bilde]

I Nasjonalmuseets Blindsone er en utstilling kuratert av Samir M’kadmi, produsert av Nasjonalmuseets landsdekkende avdeling i samarbeid med TrAP, i anledning den norske grunnlovens 200-årsjubilum. Utstillingen skal åpne på Nasjonalmuseet Arkitektur i Oslo 15. februar og er planlagt for sammenhengende turnering i Norge over en toårsperiode.

Utstillingen har et institusjonskritisk utgangspunkt, i kontekst av de nasjonale institusjonenes rolle i byggingen og vedlikeholdet av nasjonalstaten. Kurator Samir M’kadmi har satt fokus på den aktivistorienterte kunstscenen som ofte har blitt oversett av de nasjonale kunstinstitusjonene. M’kadmi bruker sin kuratortekst til å kritisere de nasjonale utstillingsinstitusjonenes elitist-tenking. Over år har museenes omfavnelse av kunstobjektet som noe unikt og eksklusivt ført til at kunst basert i samfunnsengasjement har blitt nedgradert og delvis ekskludert fra de etablerte utstillingsrommene. Tittelen på utstillingen peker slik mot kunstnere og et kunstuttrykk som ut fra denne påstanden har havnet i en blindsone for hva eksempelvis Nasjonalmuseet selv er villig til å se.
Spørsmålet kommer betimelig opp som del av grunnlovsjubileet, som i mange sammenhenger dette året blir en markering av den norske nasjonalstaten, frem til og med spørsmålet som var på den politiske dagsordenen i fjor høst, om å gjenkjenne en norsk nasjonal kunst og kultur. Tvert om synes initiativtakerne bak denne utstillingen at grunnlovsjubileet bør handle om medborgerskap og demokratisering, i tråd med utgangspunktet for grunnloven. Det norske samfunnet er i stadig skiftende sammensetning, slik også fortløpende norskbasert kultur endrer seg. Den som ønsker å ta norsk kunstliv på pulsen, bør i så tilfelle også huske å vende seg mot kunstnere som velger å arbeide utenfor etablerte gallerirom og rammer, i tråd med utstillingen I Nasjonalmuseets Blindsone.

Kunstnere / prosjekter valgt ut til utstillingen er Andrea Lange / Atelier Populaire Oslo, Mobile Kultur Byrå (bestående av Hilde Methi, Kirsten Dufour, Ulrike Solbrig), Nicoline van Harskamp, Farhad Kalantary, Peter og Stefan Mitterer / Sex Tags, Selma og Sofiane Ouissi / Laaroussa og Steirischer Herbst Festival.

Utstillingen står i Oslo frem til 16. mars 2014

-Brynjar Bjerkem, TrAP

(Foto: Atelier Populaire)

Legg til ekstern kalender…