Geologiske godbiter i Botanisk hage

[Bilde]

Naturhistorisk museum med Botanisk hage har mange geologiske ”godbiter”, ikke bare inne i museumsbygningene, men også i hagen utenfor. Det grøderike jordsmonnet i Botanisk hage er for en stor del dannet fra en berggrunn med svart skifer, sålkalt alunskifer, dannet på havbunnen i jordas oldtid (paleosoikum). Denne svarte skiferjorda har gitt opphav til selve navnet Tøyen.

Et av de fineste anleggene er Fjellhagen, som dels er bygget opp med blokker av kalk- og sandstein fra Slemmestad. Noe av hensikten er å vise at kalkrike bergarter gir næringsgrunnlag for sterk og god plantevekst.

Et annet aspekt er selve museumsbygningene bygget av permiske dypbergarter fra Oslofeltet: Colletts hus (Zoologisk museum) av syenitt og Brøggers hus (Geologisk museum) av granitt. Ved Brøggers hus kan vi se nærmere på steinblokker av enkelte magmatiske, metamorfe og sedimentære bergarter (rombeporfyr, gneis, konglomerat/ breksje, jernmalm), samt ”finalesteinene” i Opera-prosjektet – verdens best undersøkte bygningssteiner.


Professor Elen Roaldset er utdannet geolog. Hun har vært ansatt ved Universitetetene i Oslo og Trondheim (NTNU) og i industrien. Hennes undervisning og forskning er innen miljø- og petroleumsgeologi samt ingeniørske problemstillinger. Fra 1999 til 2009 var hun direktør ved Naturhistorisk museum og Botanisk hage. Hun har hatt en rekke universitets- og forskningspolitiske verv og har vært president i Norsk Geologisk Forening.


Oppmøte foran Lids hus.

Legg til ekstern kalender…