Kalenderen for onsdag 20. november 2013

  • 09:00 Bobler fra hvelvet – tegneserieutstilling på Nasjonalbiblioteket, Nasjonalbiblioteket

    Kyss, kapper og kugutter – siden 1813 har Nasjonalbiblioteket mottatt alt som utgis i Norge. Fra vår dype kjeller har vi funnet fram et utvalg godbiter fra Norges tegneseriehistorie. Alt fra de første primitive seriene, til cowboyer og romskip i glanset fullfarge – serier som aldri har vært stilt ut før. Utstillingen varer fra 20. november til 5. desember, og står i 2. etasje på Nasjonalbiblioteket

  • 10:00 Eli Hovdenak – Assosiasjonenes hav, Galleri Norske Grafikere

    Galleri Norske Grafikere har gleden av presentere utstillingen «Assosiasjonenes hav» med Eli Hovdenak.

    Utstillingen «Assosiasjonenes hav» viser ulike krysningspunkter mellom ord og bilde, gjennom tresnitt og akvareller, dikt, objekter, foto og tekstfragmenter.

  • 10:00 Utstilling: På sporet av Knutsen og Ludvigsen, Popsenteret

    Besøk den populære utstillingen om Knutsen & Ludvigsen på Popsenteret i høst!

  • 11:00 Model as Ruin. The Oslo Architecture Exhibition 31/13, Kunstnernes Hus

    Model as Ruin. The Oslo Architecture Exhibition 31/13

  • 11:00 Apichatpong Weerasethakul – PHOTOPHOBIA, Stenersenmuseet

    Utstillingen Photophobia viser Apichatpong Weerasethakul som videokunstner i et utvalg av seks filmer, med korresponderende fotos, trykk, tegninger og inviterte arbeider fra tegneserieskaperne Chris Ware, Freddy Nadolny og Daen Sudsakhon.

  • 11:00 Utstillinger: Marianne Bratteli, Elise Hatlø, Kristin Evensen og Trine Hovden, Kunstnerforbundet

    Velkommen til nye utstillinger med Marianne Bratteli, Elise Hatlø, Kristin Evensen og Trine Hovden torsdag 31. oktober kl 18!

  • 11:00 Torgrim Torve: Porm Pollows punction, Galleri LNM

    Velkommen til åpning torsdag 31. oktober kl. 18.00

    Utstillingen Porm Pollows Punction er Torgrim Torves første separatutstilling i Galleri LNM. Her vises i tillegg til maleri flere relieffer og skulpturelle arbeider som forlengelser av hans maleriske praksis.
    Maleriene er abstrakte komposisjoner utført i tegneseriens formspråk og estetikk med en tydelig outline og en halvfigurativ formforenkling.

  • 12:00 Åpningsutstilling: SØLVE SUNDSBØ – ROSIE OG 21 MENN, Shoot Gallery

    Stjernefotografen Sølve Sundsbø åpnet i nye Shoot Gallery i Uranienborgveien 5 den 26 oktober. Shoot Gallery er Oslos første private galleri dedikert til kunstfotografi, og det er også Sølve Sundsbøs første separatutstilling i hjemlandet.

  • 12:00 Sten Are Sandbeck / Gunvor Nervold Antonsen / Frode Markhus, AKERSHUS KUNSTSENTER

    Fredag 15. november har Akershus Kunstsenter gleden av å invitere til åpning av tre nye separatutstillinger med Frode Markhus, Gunvor Nervold Antonsen og Sten Are Sandbeck.

  • 12:00 Utstilling: Bjarne Melgaard i Astrup Fearnley-samlingen, Astrup Fearnley Museet

    Astrup Fearnley-samlingen inneholder flere av Bjarne Melgaards mest sentrale verk. 20. november åpner en utstilling som viser verkene samlet. Bjarne Melgaards ekspressive malerier, tegninger og skulpturer har allerede oppnådd en særegen posisjon i norsk og internasjonal kunsthistorie. Hans karakteristiske stil og ofte provoserende tematikk har gjort ham til en kontroversiell og samtidig høyt aktet kunstner. Det skiftes jevnlig ut i verk som stilles ut fra samlingen. Med disse utstillingene …

  • 12:00 Unbalancing The Chaos, Kunstplass – et visningssted for samtidskunst

    “Unbalancing The Chaos” Maria Sundby -Separatutstilling Kunstplass 5, Oslo

  • 12:00 Stig Weston: Holt, Bærum Kulturhus

    Med sine monumentale fotografier inviterer Stig Weston betrakteren inn i en refleksjon rundt det fotografiske mediet, samtidig deler han også sine personlige barndomsminner, som mange likevel vil kunne kjenne seg igjen i.

    Velkommen til åpning onsdag 23. oktober kl. 18:00!

  • 12:15 Avlyst Åpen forelesning – Una Hunderi, Oslo Fotokunstskole

    Oslo Fotokunstskole inviterer til åpen forelesning med Una Hunderi. Hunderi er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen og Universiteit van Amsterdam og har hatt separatutstillinger ved Galleri Brandstrup, UKS, Hordaland Kunstsenter og Galerie Nosbaum & Reding i Luxembourg.

  • 13:00 Trygve Amundsen / Apples & Squares / 16. til 29.11 2013, S9 Galleri

    I mars 2012 ble han juryiert og akseptert som stolt medlem av NFUK, og siden har han ikke sett seg tilbake. Han har hatt utstillinger i bl.a. Stockholm, Sverige, og i Spoleto, Italia. I november stiller han ut i Agora Gallery i New York og deretter i Narrows Center for the Arts, Fall River, MA, USA. Fra 16.11 til 29.11 er vi altså så heldige å ha ham i S9 Galleri !

  • 14:00 Omvisninger på Nasjonalbiblioteket, Solli Plass

    Har du lurt på hva som skjuler seg bak veggene i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo?

  • 16:00 Jubileumsutstilling: Studentersamfundets kunst i 150 år., GalleriNeuf

    Gjennom 200 år har en rekke sjeldne kunstverker kommet i Studentersamfundets eie. I anledning jubileet vil flere av kunstverkene vises frem for første gang på over 50 år. Mange av kunstverkene har kommet til samlingen s…om gaver fra kunstnerne selv, mens andre er kjøpt inn for midler samlet inn blant medlemmene. Samlingen i seg selv er et viktig vitnesbyrd om den anseelse Studentersamfundet nøt i den norske offentligheten rundt forrige århundreskifte. Utstillingen viser blant annet velkjente …

  • 17:45 Norge og Dronekrigen i Pakistan m/Abrar Ul-Haq, Fredshuset

    Dronekrigen i Pakistan har siden 2004 krevd mer en 3400 menneskeliv og bringer med seg mange humanitære, etiske og juridiske problemstillinger. Konferansen vil synliggjøre konsekvensene av dronekrigen i Pakistan, og diskutere hva som kan gjøres for å skape fred og utvikling i landet. I den anledning vil blant annet Abrar Ul-Haq fra partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) komme til Norge og gi oss et innblikk i hvordan dronekrigen oppfattes fra pakistansk side. Utenriksdepartementet vil også …

  • 18:00 Åpen mikrofon, Sound of Mu

    Her kan publiserte og upubliserte forfattere lese.

  • 18:00 Pusterom, ukentlig meditasjonskurs, kl. 18-19.00, Nordisk Kadampa Meditasjonssenter

    Nydelige meditasjoner for å redusere stress og for å oppleve indre fred og velvære

  • 18:00 Onedotzero’s Poemetrics, Grafill R21

    Grafill Animasjon inviterer til filmvisning #2: Onedotzero’s Poemetrics.

  • 18:00 HEDDA GABLER, Nationaltheatret

    På grunn av stor etterspørsel er Hedda Gabler av Henrik Ibsen tilbake Hovedscenen høsten 2013! Peer Perez Øians suksessforestilling har spilt for fulle hus på Malersalen, Amfiscenen og Hovedscenen siden høsten 2010. «Aldri har jeg ledd og frydet meg mer under et møte med Hedda Gabler» VG

  • 18:00 NOTAMforum med SkRR, Notam

    I løpet av høsten 2013 vil SkRR arrangere ulike temakvelder på NOTAM. Vi inviterer alle som er interessert i musikkteknologi, lydprogging, lyddesign, elektroakustisk utforskning (eller tilsvarende sjangre) til sesongstart den 18. september.

  • 18:30 Federico Bonelli: Trasformatorio (lab for art and sustainability), Atelier Nord ANX

    Trasformatorio is an annual laboratory for performative arts in a remote community in Sicily. This lab focuses on development of innovative site-specific performances and theatre installations, in close connection with the landscape, history and traditions of the people of Montalbano.

  • 19:00 Det menneskelige avviket. Andrew Solomon og Finn Skårderud, Litteraturhuset

    Sakprosaforfatteren Andrew Solomon fulgte i en tiårsperiode tre hundre familier med barn som på ulikt vis er annerledes. Langt fra stammen. Foreldre, barn og jakten på identitet foreligger nå på norsk og har blitt en bok om familier som til tross for at barna deres er annerledes på ulike måter, opplever at samfunnets dom over dem er ganske lik. Hva sier annerledesbarna om vår forståelse av hva det vil si å være menneske? Solomon og Finn Skårderud møtes til samtale.

  • 19:00 Sound vs System: IAN HELLIWELL + SIGNE LIDEN + JØRGEN TRÆEN, Kunsthall Oslo

    Helliwell er en selvlært multimedia-kunstner basert i Brighton, England, som har gitt ut mer enn 70 eksperimentelle kortfilmer. Hans intuitive tilnærminger omfatter både gammeldags og moderne teknologi, og hans mangeårge arbeid omfatter musikk, film, animasjon, analog elektronikk, instrumentbygging, kollasjer, installasjoner, lysshow, live performance og skriving.

  • 19:00 Kritikersalong: Erlend Loe, Kulturhuset

    Absurd og morsom eller opprørsk kulturkritiker, litt av begge, eller ingen av delene? Kritikerlaget inviterer til salong om og med årets Aschehougprisvinner Erlend Loe.

  • 19:00 OM Å SKRIVE TEKSTER TIL MUSIKK med ANNE GRETE PREUS, BERTINE ZETLITZ, NILS BECH og MAGDI YTREEIDE …, BLÅ

    Fire erfarne og høyst ulike artister snakker om å skrive tekster til musikk
    Hvilke melodiske, lydlige, rytmiske, referensielle, verbale og litterære valg tar man underveis – og hvor begynner det hele? Kom på årets siste Musikkforum og få et unikt innblikk i fire store norske artisters tanker og erfaringer rundt tekstforfatteriets motivasjoner, fallgruver, muligheter og prosesser.

    MUSIKKFORUM PÅ FACEBOOK

  • 19:00 Avenue Q, Musikkteateret

    Fra gutta bak suksessene South Park og Book of Mormons får vi se femten nye norske musikalartister i gata AVENUE Q som er til for alle outcasts, skeive, fargede, arbeidsløse og freaks…

  • 19:00 Erik Dæhlin: Desiring Machines, Dramatikkens hus

    Desiring Machines er komponisten Erik Dæhlin sitt nye musikkteaterprosjekt. I et visuelt og auditivt rom har han i samarbeid med de medvirkende og et knippe norske dramatikere og forfattere, forsøkt å fremkalle og overeksponere ulike mytiske kvinneskikkelser fra antikken og frem til vår tid. Gjennom narrative bruddstykker, realistiske bilder, surrealistiske glimt og lekkasjer, blir det hele til en mangefasetterte begjærsmaskin koblet sammen i en scenisk collage hvor publikum er en av kretsene.

  • 19:00 Torgrim Eggen om Berlin, Deichmanske Bibliotek – Grünerløkka

    Velkommen til foredrag om Berlin ved Torgrim Eggen. I sin helt nye bok forteller han byens kulturhistorie fra keiserens fall i 1918 fram til i dag med utgangspunkt i personlige erfaringer og med store kunnskaper.

  • 19:00 Barokk Mesteraften, Den Norske Opera & Ballett (Operaen)

    Barokkens mestere, og da spesielt Johann Sebastian Bach, møter kjempene innen moderne ballett i Barokk Mesteraften. Her utforsker koreografene Balanchine, Forsythe, Kylián og Scarlett skjæringspunktet mellom dans og musikk, ballerinaens rolle og myten om Ikaros. (kopiert fra Operaens nettside)

  • 19:30 Sagenecabareten 2013, Sagene festivitetshus

    I år har vi plukket ut glansnummere fra de fire foregående cabaretene og lanserer seks nye! Av årets program kan vi nevne sanger som ”Akerselva”, ”Ei hel ei, ei halv ei”, ”Tanta til Beate”, ”Lørdagskveld” og signaturmelodien ”Vi blir ikke gamle på Sagene” Bak sangene står kjente tekstforfattere og komponister som Lillebjørn Nilsen, Einar Rose, Egil Monn-Iversen, Arne Svendsen, Jolly Kramer-Johansen, Rudolf Nilsen, Erik Fosse og Åsmund Johansen. MEDVIRKENDE Andreas Diesen, Kari Svendsen, Lars …

  • 19:30 Blått Lerret – tiårsfest, Parkteatret

    Norsk film har vært gjennom en rivende utvikling de siste ti årene, og Blått Lerret har vært med hele veien. Velkommen til feiring av 10 år med Blått Lerret onsdag 20. november kl. 19.30 på Parkteateret. Paneldiskusjon, quiz, kavalkade og presentasjon av Hans Petter Molands nye film Kraftidioten.

  • 19:30 BABETTES GJESTEBUD, Nationaltheatret

    av Karen Blixen. Oversatt av Inger Hagerup. Fortalt av Thea Stabell. Regi: Terje Strømdahl. Ekstraforestillinger på Amfiscenen. En av Karen Blixens mest fortryllende noveller handler om kunsten, livet og et sjelsettende måltid.

  • 19:30 Quiz the Kasbah, The Kasbah

    Musikk/allmenn.. Bli med :-)
    Hver onsdag frem til jul for alle, siste gang er det grand finale med de kvalifiserte lagene

  • 20:00 Arttalks, CAFETEATRET

    Intervju og performance med:

    Ahmad Umar – kunstner
    Ahmed Dadi – filmskaper (regissør av “Kasim Bæder”)
    Aon – rapper fra B.A.W.S.
    Jamal Miad – slampoet
    Said Dibaj – musiker

  • 20:00 OMsorg, Nationaltheatret

    Urpremiere 24. oktober 2013 på Bakscenen. Av Goksøyr & Martens.
    Kan du huske hvordan moren din så ut da du var syv år? Eller hva hun pleide å si for å få på deg strømpebuksa om morgenen? Og da du hjalp henne opp av sengen i går, kan du huske hva du tenkte? OMsorg handler om moren din. Om alt hun gav deg, og om det du ikke fikk.

  • 20:00 Bikubesong, Det Norske Teatret

    Midt i industristaden Odda, ligg «Murboligen»; ei bustadblokk som konkurrerer med dei bratte fjella som stuper ned i Sørfjorden. Der let forfattaren Frode Grytten ulike skjebnar spela seg ut og veva seg saman i den fleirstemte, fargerike og prisløna romanen Bikubesong. Den var igjen grunnlaget for Lasse Kolsruds dramatisering og oppsetjing.

  • 20:00 Micetro™ med Teater Liksom, Det Andre Teatret

    Micetro er kvelden da husets minst og mest erfarne barker sammen i kampen om vandrepremien; en innrammet 100-lapp.

  • 20:00 DEAP VALLY (US), John Dee

    DEAP VALLY (US)
    Onsdag 20. november

  • 21:15 OIFF – Prisoners, Filmens Hus

    Regi: Denis Villeneuve.
    USA, 2013, 153 min.

  • 21:30 OIFF – Irenes to liv, Filmens Hus

    REgi: Valeria Golino
    Frankrike /Italia, 2013, 96min

  • 21:30 Hierophantom – live@Skuret, Skuret

    Beinhard old-school tungrock på Skuret. Har du sans for falsettvokal, gitar og -orgelsolo, bør du innfinne deg på Skuret onsdag 20. november !!