Geitmyra matkultursenter for barn
Vi ønsker å lære barn om gleden ved å lage og spise god mat, om hvor maten kommer fra, og om grunnleggende prinsipper bak matproduksjon og tilvirking. Vi tror at matgleden er en verdi i seg selv, men også at den kan bidra til læring og gjøre barn i stand til å ta bedre og sunnere matvalg og gi dem forståelsen av at man hver gang man lager og spiser mat er en deltaker i en næringskjede; vi er medprodusenter, ikke bare forbrukere.
Norsk matkultur er i dramatisk endring. På den ene siden er den vitalisert av den økte interessen for mat i offentligheten; av mesterkokker, matprogrammer på fjernsyn og en stadig tilstrømming av nye smaker fra det som før var Utlandet, og nå en del av et nytt, mer velsmakende Norge. På den andre siden er matkulturen truet; av hurtigmat, industrialisering av landbruket, markedskonsentrasjon i dagligvarehandelen, en endret hverdag hvor tiden til matlaging og måltider ofte blir nedprioritert.
Vi kan ikke lenger ta det for gitt at alle norske barn (eller deres foreldre) vet hvordan poteter gror, hvordan et eple smaker rett fra treet, eller har vært med på den viktige prosessen å se slike og andre råvarer bli forvandlet til matretter. Dette er en trussel, ikke bare mot norsk matkultur, men på lengre sikt også mot helse og livskvalitet.
Geitmyra matkultursenter for barn er organisert som en stiftelse (stiftet av Andreas Viestad) og drives med midler fra offentlige og private givere (se ”Samarbeidspartnere”). Stiftelsen har en langvarig leiekontrakt på gården som formelt eies av Oslo kommune. Geitmyra matkultursenter samarbeider med Geitmyra skolehager som ligger like ved.