Planter med navn fra dyreriket

[Bilde]
Når man er ute i naturen, stusser man lett over at så mange av våre planter har navn som henspeiler på dyr. Noen navn er logiske, noen navn er morsomme, andre mer vanskelige å skjønne.

Som hundeeier har jeg ofte lurt på hvorfor så mange arter begynner på hund-, som hundegress, hundekjeks, hundetunge og hundepersille. Dessverre er det slik at hund er brukt i en nedsettende betydning, særlig på planter som ligner nytteplanter som karve og kvann.

Med prefikset hund- viste man i gamle dager at dette var en plante som ikke kan brukes til noe, som har dårlig smak eller vond lukt, men som ligner av utseende på en nyttig plante. Både hundekjeks og hundepersille kan ha fått sine navn av denne grunn.

Den kjente svenske botanikeren Carl von Linné skrev følgende om hundepersille på 1700-tallet:

”voxer helst der hvor Lenke Hunder staae, hvis excrementer og urin døder alle andre vaxter, denne allene undtagen, som voxer meget større”

Så denne arten vokser i hundegårder og ligner på noe nyttig – som persille og karve – men er giftig.

På kveldens tur vil vi gå rundt i Botanisk hage og samtale om eventuelle årsaker til plantenavn. Ved denne tiden på året blomstrer noen av våre norske arter som dragehode, storkenebb, tranehals, ormehode og kattefot. Hvorfor har de fått disse navnene? Det er spennende om andre har hørt andre årsaker til navnene så vi kan få en god diskusjon!

Legg til ekstern kalender…