Nytt på skogen: Nye evenement

Uma

Meditasjons­retreat for barne­familier

Skulle du ønske at du kunne forene meditasjonsretreat med familieliv?

Endelig har du muligheten!

Velkommen til en en ny form for meditasjonsretreat der du kan ta med deg barna dine, slik at de også kan høste fruktene og oppleve å være i retreat. Samtidig som det frigjøres plass til bare deg. En retreat der indre og ytre liv forenes. Hverdag, bevisst sosialisering og meditasjonsretreat i ett. Fantastisk!

Retreaten er i en kursgård i nydelig skog i Østerdalen med utsikt over Osensjøen (som nok sikkert ikke er feil å ta seg en dukkert i). Her er det mulighet for fine naturopplevelser både alene og med familien.

Aktiviteter for barna vil inkludere sanking og læring om ville vekster, kreativ formskaping fra naturmaterialer, matlaging, dans, sang, naturmeditasjonssti, barneyoga og annen invitasjon til oppmerksomt nærvær.

I denne retreaten setter vi to ting høyest

  1. At hver voksen skal kunne gjøre daglig uavbrutt meditasjon over lengre tid
  2. At barna føler seg trygge og ivaretatt

Slik gjør vi det:

Hver dag er det to hovedperioder for meditasjon, formiddag og ettermiddag.

Vi anbefaler at hver familie gir hver voksen anledning til å delta på en slik periode i sin helhet.

For barna kommer vi til å ha foreslåtte aktiviteter som ledes av enkelte av foreldrene (etter avtale). Samtidig er den andre voksne sammen med sitt/sine barn. Fordi aktivitetene ledes, er det likevel en mulighet for de voksne til å kunne være litt i bakgrunnen og praktisere meditasjon i aktivitet.

I utgangspunktet legger vi opp til at det er to voksne i hver familie. Kommer du alene med barn må du gjøre avtaler med de andre foreldrene om barnepass – det avhenger av hvor trygge barna er for de som tar det ansvaret.

En stillere retreat

Retreaten vil naturligvis ikke være helt stille, med unntak av i meditasjonslokalet.

Vi oppfordrer likevel til oppmerksomhet rundt all kommunikasjon underveis.

Som på tradisjonelle meditasjonsretreater vender vi oss vekk fra omverdenen en stund og skrur av telefoner og alle digitale duppeditter så lenge retreaten varer. Dette gjelder også for barna. Det vil være mulig å nå deltakerne gjennom å ringe kokken på telefon, så trenger du ikke å sjekke telefonen i løpet av dagen.

På lørdagskvelden blir det felles sang for voksne og barn, og familieyoga på søndag. Det er ledet yoga hver morgen og ettermiddag for de voksne.

Undervisning og veiledning

Meditasjonsundervisningen tar utgangspunkt i Shinzen Youngs Unified Mindfulness, men all egenpraksis er selvvalgt. Noen økter er delvis ledet, med åpning for spørsmål og svar, samt mulighet for en-til-en veiledning med lærer underveis. Retreaten er helt usekterisk.

Den generelle formen er 30 min sittende meditasjon og selvvalgt gående meditasjon. Å bli sittende er mulig om man ønsker.

Meditasjonslærer er Tord Helsingeng, som har meditert i over tjue år og introduserte Unified Mindfulness til Norge. Han har undervist mindfulness i ti år, bl.a. fire år på Norges Idrettshøgskole, i grunnskolen, ledere og ansatte i næringslivet og omsorgsyrker, til smertepasienter, yogaelever og mange andre. Han har samboer og en datter på fire, og bor i Elverum.

Yogaen undervises av Axel Haugland, som har jobbet som yogalærer på fulltid i ti år. Han underviser med et enkelt språk som gir yogaen en jordlig tilnærming, slik at det er fullt mulig å integrere en praksis inn i hverdagen. Axel er bosatt med sin forlovede og tre barn på Nesodden.

Tord, Camilla og Eira

Nicoline, Axel, Alma, Solveig og Viljar

Praktisk informasjon

Oppmøte er fredag klokken 17.00 og vi avslutter søndag klokken 17.00. For de som har anledning gjør vi også en innledende økt fredag 9.00-14.00. Det er mulig å komme torsdag og bli til mandag etter avtale.

Hver familie får eget rom. Dersom du ønsker å overnatte i telt eller lavvo finnes det gode muligheter for det. Da vil dusj og toalett være tilgjengelig innendørs.

Deltakeravgiften inkluderer smakfulle vegetariske måltider.

Det er begrenset plass, så meld deg på tidlig om du vil være med.

Spør deg selv om meditasjonsretreat er riktig for deg nå

Under meditasjonsretreat kan mange oppleve perioder med utfordringer. Med økt oppmerksomhet blir man også oppmerksom på ting som før ikke har vært like tydelig. Dette er helt normalt og er en god mulighet til å møte deler av seg selv som tidligere ikke har vært tilgjengelig.

Når det er sagt er det viktig å påpeke at meditasjon kan være et godt tillegg til – men ikke et alternativ til – profesjonell psykologisk, psykiatrisk og medisinsk hjelp. Er du i tvil om retreat er riktig for deg nå, ikke nøl med å ta kontakt så bedømmer vi det sammen.

Sted: Idavollen Tingsted, Søre Osen (kartlenke), 2.5 time fra Oslo.

Tid: 10-12 september 2021

Introduksjonspris innen 22. juni: 7000 kr per familie (+ tillegg per ekstra barn)
Etter 22. juni: 8000 kr per familie ( + tillegg per ekstra barn)

Prisen inkluderer

  • Opphold og mat for to voksne + ett barn
  • Ekstra barn betaler bare for maten (300 kr opp til 8 år, 600 kr fra 8 år)
  • Tre smakfulle vegetariske måltider
  • Eget rom for hver familie
  • Materialer for barneaktiviteter
  • Yogaundervisning morgen og ettermiddag
  • Individuell meditasjonsveiledning etter ønske

Begrenset antall plasser, kun 8 familier

Hvis du virkelig har problemer med å betale, snakk med oss angående ditt bidrag.

Obs: Dette arrangementet lar seg ikke utføre under koronarestriksjoner. Er det fortsatt slike restriksjoner i tiden rett før retreaten, kommer vi til å avlyse. Om det er nok interesse vil vi sannsynligvis prøve igjen senere når restriksjonene letter.

Fredag
17:00 – Oppmøte med suppe
18:00 – Introduksjon, spørsmål og svar
19:00 – Kveldsmat, leggetid, samvær
20:30 – Veiledet meditasjon, spørsmål og svar

Lørdag
07:30 – Vekking
08:00 – Frokost
08:30 – Yoga
09:00 – Første meditasjonsperiode (med innledende veiledning) / barneaktiviteter
13:00 – Lunsj
14:00 – Andre meditasjonsperiode (med innledende veiledning) / barneaktiviteter
(17:00 – Meditasjon under arbeid for de som gjør andre meditasjonsperiode)
18:00 – Middag
19:00 – Sang
20:00 – Leggetid for barn og pause (frukt og knekkebrød tilgjengelig)
21:00 – Yoga
21:30 – Uformelt samvær, meditasjon etter eget ønske, og leggetid

Søndag
07:30 – Vekking
08:00 – Frokost
09:00 – Familieyoga
09:30 – Første meditasjonsperiode / barneaktiviteter
12:00 – Lunsj
13.00 – Andre meditasjonsperiode og pakking / barneaktiviteter
16:00 – Middag
17:00 – Avreise

Hjertelig velkommen 🙂

Velkommen til en aksjonsdag mot Age-ism

En rekke kunstnere er invitert med stunts innen performance, konsert, spoken word, installasjonskunst, fakir show og musikk for å sette fokus på alderdiskriminering i samfunnet vårt og i verden.

Kunstnere som deltar er: Christian Blandhoel, Kjetil Skøien, Eivind Reierstad, Aurora Sandlilje, Tindran Maire, Sandra Irina Hillestad, Oscar Lazaro Regueiferos Videau, Ali Djabbary, Morten “The Maniac” Narverud og MR Orkester.

Katharina Barbosa er med i prosjektet og gjennomførte moteshowet age-ism søndag 30 mai.

Cristopher Nielsen deltar i prosjektet i september 2021.

Oppmøte kl 13.30 på Oslo Ladegård, Oslo gate 13. Fra der beveger vi oss videre til Ruin parken og tilbake til Oslo Ladegård.

Alle stunts vil bli filmet og fotografert.

Program med ca tider- programmet kan bli forskjøvet:

Program/info:

13. 30: Christian Blandhoel (Ladegården):
GENERATION v. 001 EGIRL
w. Little Rojahn Berg
I hagen på Ladegården så vil Lillen Rojahn Berg, kunstner, poet og Healer født 1930, male et maleri. Christian Blandhoel vil i løpet av maleri eventen, akkompagnere maleriet med en improvisert komposisjon, via spesial bygget instrument sammen  med en Egirl.

«My wish is to perform with an artist from another generation people should have heard of, but have not been exposed to. In this case my 91 years old Aunt: Lille Rojahn Berg.
My part of the performance is about how the/a younger generation demands attention, and does not show respect or recognition for other generations; settled rules, tradition, history or expression. Not in a conservative sense but as a matter of common understanding of societal construction. “

14.00: Kjetil Skøien (ST Halvards plass) : FØRSTE OG SISTE SETNING fra hundrevis av bøker blir lest, kunstneren står på en installasjon av bøker som er til salgs for 20 kr

14.30: Eivind og Aurora (Ladegården) : Musikkperformance.

15.00: Tindran Maire (Ruinparken ved hovedveien): «Dårlig timing»
«Coming out as trans also showed me how much the world wanted me to stay as I was, because I was so ‘young and beautiful’ even if what others saw as beauty, was the things that made a lump in my throat. I’ve also been warned abut “throwing away” my years of beauty and potential and like situations. And at some point, I realised how much it undercut my growth to hear such discouraging things again and again, so here we are.»

15.15: Sandra Irina Hillestad (Ruinparkn ved gjerdet-hovedveien): Obstruction
««I’ll be setting up an installation resembling a small bed of flowers I make from wood skewers and decorative plastic leaves I found in dumpsters, where each of them “blooms” with different objects and symbolisms our society likes to label as things and feelings you shouldn’t touch/explore if you belong in certain age groups, pointed towards late teens and elderly. « 

15.30: Oscar Lazaro Regueiferos Videau (Ruinparken under trærne) :

Lazaro Oscar Regueiferos Videaud er musiker og danser fra Cuba. På Cuba spilte han fast på flere ulike spillesteder i Havanna med forskjellige grupper, fortrinnsvis innen generen kubansk rumba. Rumba er et særegent cubansk fenomen med røtter både i spansk tradisjonell musikk og dans, og i vest-afrikansk musikktradisjon, særlig fra Kongo og Nigeria. Den er en helhetlig performance, bestående av perkusjon, vokal og dans. Ofte oppstår den spontant og er et uformelt møte mellom mennesker, en fest, et sted der alle kan delta.

I prosjektet Age-ism vil Oscar synge en blanding av religiøse sanger fra Yoroba-tradisjonen, vuggeviser og sanger om kjærlighet.

15.45: Ali Djabbary (Ruinparken, bakerst-betongplattform):
« Sceneanvisning» er tittelen til et prosessbasert forsøk på formidle forståelse av identitet i form av minner og hendelser som former oss gjennom tiden.Det er et dokumentarisk blikk på hvordan man blir gammel i et land der man blir minnet på at man ikke hører til. Det er en interaktiv actionperformance der vi forsøker å få med oss publikum til å formidle de minnene.»

16.15: To Gale Menn – Mr. Orkester og The Maniac (Ladegården):
Enmansband og Fakir som har reist verden rundt i hvert sitt dusin år.
I showbiz må en presse hardt på for å få skvisa inn en karriere etter den siste kvisa og før den første midtlivskrisa. Musikern utspiller brått sin rolle, utbrent blir fort fakiren. Mr. Orkester og The Maniac har med barnslig iver strukket strikken så langt de har kunnet og nekta å bli voksne. Har de blitt gamle før tida?

Foto: Peter D Hyper

FSS ønsker med research- og pilotprosjektet Age-ism å kartlegge og motarbeide aldersdiskriminering i det visuelle kunstfeltet. Målet er å finne strategier for å synliggjøre og formidle kunstnerskap der kunstneren befinner seg midtveis eller sent i karrieren. «Ageism» er et begrep som betegner aldersdiskriminering og som er blitt gjort kjent blant annet gjennom forfatter Ashton Applewhite sin bokutgivelse fra 2019, This Chair Rocks.

Det er i dag betydelig kunstnerisk kvalitet som blir gjort usynlig grunnet aldersdiskriminering. First Supper Symposium (FSS) ønsker å rette søkelyset på dette problemet gjennom å initiere et research- og pilotprosjekt som utforsker alder som et maktrelatert begrep og undertrykkende samfunnsnorm. Som en del av researchen vil vi eksperimentere med ulike kunstneriske aksjonsformer i det offentlige rom. Med prosjektet ønsker vi å utvikle et nytt, tydeligere og mer appellerende begrep for aldersdiskriminering og alderisme.

Bak prosjektet står gruppen The First Supper Symposium som består av Lisa Pacini, Gidsken Braadlie, Camilla Dahl og Anita Hillestad

Alumni/ae-utstilling: På ubestemt tid

Alumni/ae-utstillingen er ikke kun i dens form unik, men det er også første gang alle de ulike fagretningene ved KHiO samles inn under en felles utstilling, der likheter, ulikheter, og årets ekstraordinære tiltak samler de sammen til en gruppe for å vise et mangfold av uttrykk og tematikker.

Alumni/ae-festivalen vil på så måte være et unikt innblikk inn i over 50 ulike kunstnerskap, men også da et tidsvitne over 2020, der de presenterte arbeidene ikke nødvendigvis direkte omtaler dette, er det alle verk som har måtte blitt produsert under et eller annet form for hinder; det være seg sosial distansering, fraværet av verksted og arbeidsrom, eller sykdom. Alumni/ae-utstillingen er derfor ikke en avgangsutstilling i sin tradisjonelle form, men heller en samling, en mønstring, av ulike kunstnere hvis fellesnevner er at de skaper i utrygge tider med ubestemte tidsmønstre.

Mini-marked med stort plantesalg

Ta en tur til Nesoddens perle, Hellviktangen Kunstkafé. Nyt det gode sommerværet med et bad i sjøen, og spis deg mett og glad på deilig økologisk mat! På plenen rigger vi til marked med flotte småplanter og sympatiske priser!
- ulike sorter tomater
- grønnkål, palmekål, rosenkål
- alle mulige typer urter
- ettårige sommerblomster: 5 sorter løvemunn, 6 sorter Asters, 5 sorter cosmos, solsikker, Lodnesolhatt, ringblomst, blomkarse, mm

Markedet holder åpent fra klokken 12 til 15, muligens forlengelse ved godt salg :)

KRAFT presenterer: Brita Been – Arvestykker og Elin Hedberg – Møter (det var mørkt, men jeg følte …

BRITA BEEN
Arvestykker

I serien ARVESTYKKER inviterar Brita Been oss inn til eit møte med tekstile tradisjonar frå Telemark, eit knutepunkt i landet som dannar seg lenkjer mellom aust og vest, sør og nord, fortid og framtid. Mest kjend er kan hende dei nydeleg utførte og frodige bunadane med blømande ranker og roser. Med utgongspunkt i den enorme tekstile arven frå generasjonar av kvinner som har vove og brodert, pryda skjorter, strømper, stakker og liv, med organiske former som vitnar om naturen ikring, framhevar, forstørrar og omarbeider Been mønster og let dei små detaljane falde seg ut og ta plass mot ein svart bakgrunn i monumentale vever.
Arvestykka er ein hyllest til kvinnene, deira arbeid, tolmod og slit. Og ikkje minst til den bugnande overfloden av tekstil arv dei har late etter seg.
Brita Been (f. 1947, Moss, Noreg) er utdanna innan vev og billedvev frå Statens lærarhøgskule i forming i Oslo, Bergen Kvindelige industriskule og Bergen Kunsthåndverkskole på 1970-talet, samt i kunsthistorie frå Universitetet i Oslo i 2002. Ho har stilt ut mellom anna på Hå gamle prestegard på Jæren og Kunstnerforbundet og SOFT Galleri i Oslo. Ho har motteke statlege stipend, hatt garantiinntekt for kunstnarar og utført ei rekke utsmykkingar. Verka hennar er mellom anna kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Kunstindustrimuseet i Oslo. I 2019 vart ho tildelt CORDIS PRIZE for Tapestry for verket RANKE. RANKE er nyleg kjøpt inn til nybygget ved Telemark Museum. Motivet kjem frå eit bringebroderi på ei skjorte i samlinga deira.


ELIN HEDBERG

Møter (det var mørkt, men jeg følte meg trygg)

For Elin Hedberg er møtet viktig. Møtet som handling, som idé, tid og stad, men også møtet mellom verk og publikum, skogen og mennesket, materiale og kropp. Gjennom å nytte korpusteknikk, hamrar ho ut koparrøyr så langt hennar eigen kropp kan nå, og skapar voluminøse skikkelsar i metall. Desse vert så handsama i behalderar med salmiakk og sagflis, som gjev det opprinneleg oransje koparet ei patinering av mørke tonar i grønt, svart og blått.
I Hvelvet møtes desse skikkelsane på eit underlag av bjørk, og saman vert dei nesten som ein skog som inviterar publikum i møte.
Elin Hedberg (f. 1988, Stockholm, Sverige) har ein mastergrad i Medium og materialbasert kunst frå 2015 ved Kunsthøgskolen i Oslo, der ho også har arbeidd som verksmeister i metall sidan 2017. Dei siste åra har ho stilt ut mellom anna på Format, Kunstnerforbundet og RAM Galleri i Oslo. Verka hennar er kjøpt inn av mellom andre Innkjøpsfondet for Norsk Kunsthåndverk for KODE i Bergen og Nasjonalmuseet i Oslo.

Utstillinga er støtta av Kunstsentrene i Norge.


KRAFT fylgjer dei gjeldande reglande for smittevern til eikvar tid og er oppteken av å ivareta tryggleiken til publikum, ansatte og utstillarar. Nytt gjerne munnbind. Dersom du har symptomar på sjukdom oppmodar vi deg til å vente med å vitje oss til desse er over.

Stort sommersalg hos Arbeidernes Antikvariat

Denne helgen inviterer vi til sommerens store salg hos Arbeidernes Antikvariat og gir deg 30 % avslag på alle brukte bøker i hele butikken.

Butikken bugner av spennende bøker i alle kategorier, farger og fasonger. Her kan du plukke med deg romaner, biografier, lyrikk og poesi, tegneserier, debattbøker, sakprosa og alt i mellom.

Vi har Norges beste utvalg av politiske bøker – både faglitteratur og skjønnlitteratur. Mange av titlene vi selger vil du neppe finne andre steder. Her er det mulig å gjøre noen virkelige funn!

I tillegg til bruktbokutvalget finner du også en rekke aktuelle titler som er nye fra forlagene. Disse er ikke omfattet av salget.

Vi minner også om at vi stadig legger ut nye godbiter i vår nettbutikk: http://arbant.no

Improteater Sommerskole Del 2: MER GØY!

Sommerskole del 2: MER GØY! er for deg som har tatt Tøyen Impros sommerskole for voksne* og vil gjøre enda mer impro :D

Del 2: MER GØY fortsetter der sommerskolen slapp!

Her får man muligheten til å bruke alt det man lærte på sommerskolen til å spille lengre scener, utforske flere impro-leker, men også lære noen nye triks som kan gjøre det lettere å ha det gøy sammen.

Det er nå det som kanskje var skummelt til å begynne med virkelig begynner å bli gøy!

På læreplanen står blant annet ulike kortform-oppsett (games), 2 og 3-personsscener, gruppescener og ulike måter å spille langform på, såkalte langform-format.

​I tillegg vil man lære masse om gruppedynamikk og samarbeid, kommunikasjon, kreativitet, og det å stole på egne og andres impulser.

​Dette blir bra!

*Sommerskolen del 2 er også åpen for den som har tatt nybegynnerkurs og Nivå 2 hos oss, eller kan vise til annen erfaring. Ta kontakt hvis du er usikker på hva som gjelder for deg.

Drømmer, skriving og selvforståelse. Med KJERSTI WOLD

I kunstnerhjemmet på henget av Holmestrandsfjellet, der Olav Duun skrev de fleste av sine romaner, fordyper vi oss i drømmenes forunderlige verden. Den engelske forfatteren D. M. Thomas hevdet at «Om natten er vi alle diktere», og han siktet til drømmenes kreative, oppfinnsomme og dybdepsykologiske kraft. På kurset vil det være fokus på hvordan drømmer kan inspirere både til skapende arbeid og til større selvinnsikt. Det vil bli undervist i ulike metoder for tolkning, og hvordan drømmesymboler og tematikker kan brukes i en skriveprosess.

Kreativt Mandagsmøte med Stein Urheim

KREATIVT MANDAGSMØTE er et tilbud til det kreative miljøet i Bergen på tvers av kunstfelt og sjangre. Hver måned inviteres en lokal kunstner (komponist/forfatter/billedkunstner/scenekunstner/filmskaper/musiker…) til å fortelle om sin kreative praksis. Det skal gi et innblikk i ulike metoder og forskjellige måter å takle utfordringer innenfor kreativt arbeid på, og inspirere til egen skaping.

I juni får vi besøk av Stein Urheim, som har i mer enn 20 år hatt virke som musiker og komponist.
Han har arbeidet både på egne og andres album, konsertturneer og bestillingsverk.
Siden 2012 har han gitt ut 6 soloalbum på etiketten Hubro.
steinurheim.com

Samtalen er på norsk.

Kuratert av Eva Pfitzenmaier; støttet av NOPA, Bergen kommune, Brak, VISP, Proscen og Litteraturhuset.

PRAKTISK INFORMASJON:
Arrangementet er gratis.
Sted: Fossestova på Litteraturhuset.
Tid: kl 14.
OBS! Begrenset kapasitet pga restriksjoner i forbindelse med smittevern. Meld deg på hvis du vil sikre deg plass: [email protected]
Drop-in er også mulig hvis det er ledige plasser.
____________________

Creative Monday Meeting is an initiative aimed at the creative scene in Bergen across artistic disciplines and genres with the intention to inspire and to give an insight into different working methods and ways of tackling challenges that come with working creatively. Every month we invite one local artist (composer/writer/visual artist/choreographer/film maker/musician…) to talk about their creative practice.

I June we will talk to Stein Urheim, who has worked as a guitarist and composer for more than 20 years.
He has worked on own records and commisions as well as contributed to the work of others and toured extensively in Norway and abroad. Since 2012 he has released 6 solo records on the label Hubro.
steinurheim.com

The talk will be held in Norwegian

Curated by Eva Pfitzenmaier; supported by NOPA, Bergen kommune, Brak, VISP, Proscen and Litteraturhuset.

PRACTICAL INFORMATION:
The talk is free and open for everybody.
Place: Fossestova at Litteraturhuset.
Time: 14.00.
ATT! Limited capacity due to covid-19 restrictions. If you want to be sure to get in, please register beforehand at [email protected]
Drop-in is possible if there’s space.

Cristina Branco

Cristina Branco -vokal
Luis Figueiredo -piano
Bernardo Moreira -kontrabass
Bernardo Couto – Portugisisk gitar

Cristina Brancos musikk beskrives som møtepunktet mellom eleganse, innovasjon og tradisjon, med den portugisiske fadoen som grunnpilar. Men Branco er kontroversiell hos fadopuristene; hun spiller ikke på de tradisjonelle fadostedene og bærer ikke de tradisjonelle kjennemerkene. Cristina Branco baner sin egen vei, inspirert av heltinner som Billie Holiday og Ella Fitzgerald på lik linje med fadoisten Amàlia Rodriguuez.

«Eva» er tittelen på Cristina Brancos siste album. Verket viser at Branco definitivt er en av de viktigste personlighetene i portugisisk musikk i nyere tid. Showene i Europa multipliseres og indikerer at uttrykket «fado-jazz» bare gir mer og mer mening.

‘’En fantastisk stemme som treffer deg i hjertet, strør salt i såret og gjør det godt igjen med
helende balsam’’. Cristina Branco formidler de dype følelser – portugisiske sanger om
skjebnen. Det går et sorgens strøk gjennom fadomusikken. Likevel er musikken oppløftende,
ja man blir faktisk lykkelig! Det er en del av fadoens spesielle tiltrekningskraft.

Vi ser frem til å kunne invitere Cristina Branco tilbake igjen på scenen med nytt repertoar den
11.september!

Ron Carter “Foursight” Quartet

Payton Crossley – trommer
Donald Vega – piano
Jimmy Greene – tenor sax
Ron Carter – bass

En konsert med Ron Carters ‘Foursight’ tar deg med på en musikalsk reise gjennom en rekke album. Fra standarder på albumet ‘Dear Miles’ til ulike kjente originaler dokumentert gjennom Carters livslange karriere.

I mer enn syv tiår har den sympatiske kontrabassisten fra Ferndale, Michigan, blitt ansett som en av de viktigste, mest kreative og enestående representantene for sitt yrke. Han er en av de mest innspilte bassistene i jazzhistorien, og har medvirket på godt over 2500 album.

Ron spilte inn sine første album med kolleger som Eric Dolphy og Don Ellis på begynnelsen av 1960-tallet, prosjekter som har hatt en formativ innflytelse på moderne jazz. Senere gjorde han uforglemmelige prestasjoner i den legendariske kvintetten til Miles Davis, jobbet med Gil Evans, Cannonball Adderley, Freddie Hubbard, Dexter Gordon, B.B King, James Brown, Stan Getz, Quincy Jones, Roberta Flack, Antonios Carlos Jobim, Jim Hall, Herbie Hancock og McCoy Tyner, i soloprosjekter, med storband og til og med innenfor hiphop.

Ron Carter har mottatt en lang rekke høythengende priser og utmerkelser, og er bl.a. æresprofessor ved Music Department of The City College of New York. Han har vunnet flere GRAMMY’s og arrangert og komponert musikk for flere filmer gjennom karrieren sin. Han har dessuten skrevet flere bøker, og har medvirket på filmmusikken til klassikere som ” ’Round Midnight”.

Født i 1937, og stadig like aktiv som musiker. Denne gangen stiller han sammen med Donald Vega på piano, Payton Crossley på trommer og Jimmy Greene på tenor sax.

Ewa Jacobsson / Paal Nilssen-Love

Ewa Jacobsson. Foto: Anna Lerheim Ask

En invitasjon inn i Ewa Jacobssons uvanlige lydverden og Paal Nilssen-Loves nye gongaffære.

PROGRAM
- Ewa Jacobsson «Articulations of Waste» (2015)
Duo Parula: Astrid Kvalbein (sopran, objekter) og Gjertrud Pedersen (klarinett, objekter)
Ewa Jacobsson (lydkomposisjon)

- Ewa Jacobsson «Jarring Sounds 19» (2019)
Kenneth Karlsson (flygel)
Ewa Jacobsson (lydkomposisjon)

- Paal Nilssen-Love solo

Paal Nilssen-Love. Foto: Inge Schreuder-Lindløv.

Det er vanskelig å vite hva som venter når en beveger seg inn i komponist og billedkunstner Ewa Jacobssons univers. I hennes stedsspesifikke lydinstallasjoner, performances og konserter møter en gjerne på visuelle objekter, film og komposisjoner basert på feltopptak i samspill med notert musikk.

Denne kvelden får vi en komposisjon basert på søppel med Astrid Kvalbein og Gjertrud Pedersen i front, samt pianist Kenneth Karlsson som spiller mot eller med en rekke iøynefallende lydskapende objekter og maskiner.

Avslutningsvis vil Paal Nilssen-Love, en av verdens mest innovative og aktive trommeslagere, presentere et helt nytt solosett basert på et arsenal av gonger.

OM PROGRAMMET

Ewa Jacobsson: Articulations of Waste
«Articulations of Waste» ble bestilt av Duo Parula (Astrid Kvalbein og Gjertrud Pedersen) og originalpartituret ble gitt av Norsk Komponistforening i 80-årsgave til nyMusikk, oppbevart i en fin gammel koffert.

Komposisjonen er basert på en 16 minutter lang filmsekvens, fra London Centre til West Norwood. Filmens lyd og bilde viser områder som er ”waste”, akkurat som lyden er laget av «waste». Partituret har både vanlig og grafisk notasjon. Waste-objekter (søppel) er brukt som sjablonger for partituret for å skape et grafisk partitur.

Lydmaterialet består av rålyden fra filmen, instrumentopptak og vokalfragmenter av et anagram som destruerer navnet på verket. Jacobsson beskriver resultatet som et «sønderfall av mening». Nedbrytning. Waste.

Ewa Jacobsson: Jarring Sounds 19

Jacobsson bruker her råopptak fra sine foreldres gamle Steinway i tillegg til gamle feltopptak. Lydverket som spilles av på høyttalere er laget i tett prosess med pianokomposisjonen. Jacobssons ønske er at pianistens partiturmusikk og lydverket skal være én kropp. En tredje komponent er en rekke visuelle objektene som spiller av sarte lyder og danner en kvintett mot slutten av verket sammen med pianisten og lydverket.

Tekstene som verket baseres på sirkler rundt det onde og destruksjon fra tre innfallsvinkler: 1) Der Werwolf, en tysk tekst fra 1860-tallet om varulvens ønske om å skade, 2) John Dowlands In Darkness Let Me Dwell, om ønsket å hvile i døden, 3) Et barns beskrivelse av å leve for å unnslippe livet.

Verket ble bestilt av Electric Audio Unit i 2019 og er laget i samarbeid med pianist Kenneth Karlsson.

Paal Nilssen-Love solo

Jazztrommeslager Paal Nilssen-Love er kjent for konstant eksperimentering og utvikling av musikken sin. Denne kvelden er de vanlige trommeskinnene byttet ut med perkusjon av tre og metall, til ære for Nilssen-Loves bestefar, som var sløydlærer. Med seks gonger fra 24” til 38” og et arsenal av ulike instrumenter vil akustikken i Tøyen kirke få noe å bryne seg på.

Facebook-event

Volt: Daisuke Kosugi – All that goes before forget

4. – 6. juni 2021
alle dager kl. 12:00 – 18:00

Filmen varer i 15 min og vises i loop.

Innen film er innklippsbilder noe som brukes for å understreke en detalj: et nærbilde av en hånd som stjeler noe, eller en tikkende timer på en bombe. Det er en slags pekepinn fra filmskaperen, som retter oppmerksomheten mot et objekt eller en gest som på en eller annen måte er avgjørende for vår forståelse av handlingen.

Daisuke Kosugis nye kortfilm kan til tider virke som om den utelukkende er sammensatt av innklippsbilder. Her ser vi hverdagsgjenstander: en liten stein; et klissete sukkertøy i et lommetørkle; en lerretspose med japansk skrift på; en kopp av keramikk; et par filttøfler. Og så er det nærbilder av små gester og bevegelser, spesielt hender: som vinker deg til seg, avviser, som trommer en rytme om og om igjen… Alle disse bildene antyder en betydning, som om de bar på minner, mens den overordnede fortellingen pirrende unndrar seg fortolkningens grep. Som fortellerstemmen sier: «detaljer fra periferien gjentar seg om og om igjen, mens sentrum av hendelsen befinner seg et annet sted».

Det ser ut til å være minst tre handlingstråder i filmen: Vi ser en ung jente, tilsynelatende i et landlig Norge en gang midt på 1900-tallet. Vi ser en litt eldre japansk skolejente, også kledd i klær fra den samme tidsperioden, som gjemmer seg i en tunnel. Vi ser en androgyn person, kanskje i tjueårene, i et moderne hjem (et bad, et kjøkken). Hvem er disse personene? De ser ut til å tilhøre forskjellige steder og tider – har de i det hele tatt en felles historie? Fortellerstemmen er imidlertid ubestemmelig: den kan tilhøre en av personene på skjermen, eller alle, eller ingen av dem.

All that goes before forget er en film om repetisjon som i seg selv krever å sees flere ganger. Som fortellerstemmen sier: «hver dag skrider fram, litt etter litt, selv i sin gjentakelse.» Sakte, etter å ha sett den flere ganger, kan vi begynne å gi slipp på vårt ønske om én enkelt historie (et sentrum), og i stedet finne andre typer forbindelser: samklang mellom de ulike trådene av lyd og bilder, ekko av objekter og bevegelser, terskler og hindringer. Hvis det er flere sønderbrutte fortellinger som flettes sammen her, så er det kanskje det de har til felles: hullene i dem, det som er glemt. Dette peker også mot filmens tankevekkende tvetydige tittel, som ser ut til å gi to svært ulike mulige tolkninger: «alt som skjer før du glemmer», eller, «glem alt som skjedde før».

Kosugis tidligere verk har ofte tatt utgangspunkt i hans egen familiehistorie. Grundige undersøkelser av slektningers liv ble transformert, i hvert enkelt tilfelle, gjennom en kombinasjon av portrett, dokumentar, koreografi og fiksjon. All that goes before forget er også opprinnelig inspirert av en historie fra et familiemedlem – bestemorens beretninger om å overleve et bombeangrep i Japan under krigen – men så begynte han å finne koblinger mellom hennes vanskelige minner og minner fra mennesker med helt forskjellige livshistorier, inkludert hans egen. Den endelige filmen markerer en ny utvikling i arbeidet hans, og beveger seg dypere inn i fiksjonens verden som en måte å fundere på de hendelsene som kan definere et liv, samtidig som de utfordrer vår evne til å fortelle dem.

BIO Daisuke Kosugi
Født i Tokyo i 1984, bor og arbeider i Oslo. Kosugi arbeider med video, i kombinasjon med performance, tekst, lyd og skulptur. Han seneste separatutstillinger er ved Jeu de Paume i Paris; CAPC musée d’art contemporain de Bordeaux, Museo Amparo Puebla i Mexico og Fotogalleriet i Oslo. Kosugis arbeider har vært vist på en rekke ulike steder i Norge, og ved internasjonale institusjoner som Pompidou-senteret i Paris, Whitechapel Gallery i London og Bonniers Konsthall i Stockholm.

Tekst om utstillingen: Mike Sperlinger.

Filmen er et bestillingsverk for Volt og co-bestillere er MOMENTUM 11 – HOUSE OF COMMONS og The Museum of Contemporary Art Tokyo.

Filmen er støttet av Billedkunstnernes Vederlagsfond, Fond for lyd og bilde, Kulturrådet, OCA og Oslo Kommune via BOA – Billedkunstnerne i Oslo og Akershus. Daisuke Kosugi har mottatt Hordaland kunstsenters produksjonsstipend fra Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Programmet til Volt i 2021 er støttet av Bergen kommune, Kulturrådet, KORO (LOK) og Vestland fylkeskommune (KUP).

#film, #kunst

Podcast på 1-2-3! Et grunnkurs i podcasting

Bli med på podcastbølgen du også!

Snart hører 20 % av alle i Norge på podcast daglig. Podcast er den nyeste medierevolusjonen og det er kjempegøy!

Nå kan du også lære hvordan du lager din egen podcast. Det er lett å sette i gang!

I dette intensive online og interaktive grunnkurset på 3 timer får du vite alt som skal til for å lage din egen podcast.

Vi går gjennom
- Hva er en podcast
- Hva skal podcasten din handle om
- Hvordan tenker du målgruppe
- God planlegging
- Spenningskurve, fortellerstruktur, stemmebruk, dynamikk
- Intervjuteknikk
- Opptak, utstyr og redigering
- Publisering

Etter kurset får du tilgang til en lukket nettverksgruppe for alle kursdeltagerne. Her kan vi diskutere teknikk og tips og råd og dele gode podcastting.

DETTE GJØR DU FOR Å BLI MED PÅ KURS:

- Send Guttorm en mail på [email protected], merk den med PODCASTKURS
- Når du har fått bekreftet plass fra meg så Vippser du kr. 999 (introduksjonspris)
- Før kurset får du en e-post med link til selve kurset.

Velkommen til podcastkurs, jeg gleder meg veldig til å treffe deg!

Guttorm Andreasen er en Norges mest erfarne radio- og podcastjournalister og lærer deg alt om hvordan du kan sette i gang med podcastingen allerede i morgen.
www.guttormandreasen.no

Improteater sommerskole for voksne!

For fjerde år på rad har vi gleden av å invitere til Oslos morsomste sommerskole for deg over 18 år!

Improteater er morsomt og spontant teater, uten manus og noe alle kan gjøre! Vår sommerskole passer perfekt for deg med eller uten erfaring fra før, så lenge du liker å ha det gøy!

Over fem sommerdager vil du få en god og leken innføring i improvisert teater på en trygg og inkluderende måte. Hos oss vil du oppdage at det handler om å spille hverandre gode, ha det gøy og at du allerede har alt du trenger for å spille improvisert teater, nemlig deg selv!

Vi er opptatt av å skape trygger rammer,. Det innebærer blant annet at man sier ja til det man har lyst til å være med på, nei til det man ikke vil være med på, og at det er lov å ombestemme seg underveis. Det betyr at ingen trenger å opptre for hverandre hvis man ikke vil, og at det er helt greit.

En sommerskole byr på en hel uke med lek, latter og mestringsfølelse!

Leken, eller øvelser om du vil, er måten man lærer seg de grunnleggende tingene på. Å oppdage at man har uendelig med ideer. Lære seg til å stole på at de er bra nok. Gleden av å utforske de sammen. Kjenne det kile i magen på en god måte. Og skape improviserte fortellinger, sammen!

Øvelsene gjør vi sammen eller i mindre grupper/par, og hele tiden blir man tatt godt vare på av en erfaren instruktør. Man kan se fram til mye glede og en mestringsfølelse som går utover improteater. Etter endt kurs opplever de fleste seg bedre på kreativitet, spontanitet, kommunikasjon, presentasjoner, og generelt tryggere på seg selv og andre.

Man trenger ikke ha drevet med teater for å kunne delta, sommerskolen passer for alle, uansett alder eller erfaring.

Velkommen til det morsomste du kan gjøre i Oslo i sommer!

Praktisk informasjon og påmelding finner du på vår hjemmeside www.toyenimpro.no

03:08:38 Tilstander av unntak

Stykket mottok Heddaprisen og Osloprisen i 2020, og settes opp på Vestnorske Teateret. I tillegg vil stykket bli spilt på Utøya og streamet fra disse teaterne 5. juni.

Improteater sommerskole for ungdom!

Vi er veldig glade for endelig å kunne invitere til Oslos morsomste sommerskole for deg som er mellom 13 og 18 år gammel!

Improteater er morsomt og spontant teater, uten manus og noe alle kan gjøre! Vår sommerskole passer perfekt for deg med eller uten erfaring fra før, så lenge du liker å ha det gøy!

Over fem sommerdager vil du få en god og leken innføring i improvisert teater på en trygg og inkluderende måte. Hos oss vil du oppdage at det handler om å spille hverandre gode, ha det gøy og at du allerede har alt du trenger for å spille improvisert teater, nemlig deg selv!

Vi er opptatt av å skape trygger rammer,. Det innebærer blant annet at man sier ja til det man har lyst til å være med på, nei til det man ikke vil være med på, og at det er lov å ombestemme seg underveis. Det betyr at ingen trenger å opptre for hverandre hvis man ikke vil, og at det er helt greit.
En sommerskole byr på en hel uke med lek, latter og mestringsfølelse!

Leken, eller øvelser om du vil, er måten man lærer seg de grunnleggende tingene på. Å oppdage at man har uendelig med ideer. Lære seg til å stole på at de er bra nok. Gleden av å utforske de sammen. Kjenne det kile i magen på en god måte. Og skape improviserte fortellinger, sammen!

Øvelsene gjør vi sammen eller i mindre grupper/par, og hele tiden blir man tatt godt vare på av en erfaren instruktør. Man kan se fram til mye glede og en mestringsfølelse som går utover improteater. Etter endt kurs opplever de fleste seg bedre på kreativitet, spontanitet, kommunikasjon, presentasjoner, og generelt tryggere på seg selv og andre.

Man trenger ikke ha drevet med teater for å kunne delta, sommerskolen passer for alle, uansett alder eller erfaring.

Velkommen til det morsomste du kan gjøre i Oslo i sommer!

Kurset ledes av Olav Kåre Dønheim, utdannet skuespiller og teaterlærer. Han har i de siste 6 årene vært en svært aktiv improvisatør, spilt over 100 forestillinger og undervist rundt om i Norge. Han er i tillegg fast ansatt ved Ås og Oslo Kulturskole, hvor han jobber som teaterlærer.

Les mer på toyenimpro.no

Skrivekurs med TRUDE MARSTEIN

Kurset vil gå over fire onsdager. Det blir fokus på å utvikle gode «leseverktøy» for å kunne skrive bedre selv. For å kunne skrive godt, er det helt nødvendig å bli en mer bevisst leser. Vi vil derfor nærlese tekster av etablerte forfattere, og gå gjennom emner som etablering, perspektiv, dialog, struktur / oppbygging m.m. Det blir gitt spontane skriveoppgaver underveis som knyttes opp mot disse emnene.

Trude Marstein (f. 1973) debuterte i 1998 med prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme som hun fikk Tarjei Vesaas` debutantpris for. Senere har hun utgitt romaner, essays og en barnebok, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap, blant annet Kritikerprisen i 2006 for romanen Gjøre godt. Trude Marstein fikk i fjor strålende kritikker for Så mye hadde jeg, en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper. I sine bøker lykkes hun i å avsløre spriket mellom den nærhet, omsorg og kjærlighet vi ønsker skal være mellom mennesker – og alle de trivielle og gale følelsene som ligger under overflaten når folk møtes.

Podcast på 1-2-3! Et grunnkurs i podcasting

Velkommen til kurs!

Bli med på podcastbølgen du også! 31 % av befolkningen i Norge hører ukentlig på podcaster. Nå får du også sjanse til å lage din egen podcast. Å sette i gang er lett som bare det!

I dette intensive online og interaktive grunnkurset på 3 timer får du vite alt som skal til for å lage din egen podcast.

Vi går gjennom

Hva er en podcast
- Hva skal podcasten din handle om
- Hvordan tenker du målgruppe
- God planlegging
- Spenningskurve, fortellerstruktur, stemmebruk, dynamikk
- Grunnleggende intervjuteknikk
- Opptak, utstyr og grunnleggende redigering
- Publisering

DETTE GJØR DU FOR Å BLI MED:
- Send Guttorm en mail på [email protected], merk den med PODCASTKURS
- Når du har fått bekreftet plass fra meg så Vippser du kr. 999 (introduksjonspris)
- Før kurset får du en e-post med link til selve kurset.

Velkommen til podcastkurs, jeg gleder meg veldig til å treffe deg!

Guttorm Andreasen er en Norges mest erfarne radio- og podcastjournalister og lærer deg alt om hvordan du kan sette i gang med podcastingen allerede i morgen.

Les mere på guttormandreasen.no

Improteater sommerskole for voksne!

*SOMMERSKOLEN ER UTSOLGT*
Send en epost til [email protected] hvis du ønsker å stå på venteliste eller sjekk om det er ledige plasser på vår andre sommerskole.

For fjerde år på rad har vi gleden av å invitere til Oslos morsomste sommerskole for deg over 18 år!

Improteater er morsomt og spontant teater, uten manus og noe alle kan gjøre! Vår sommerskole passer perfekt for deg med eller uten erfaring fra før, så lenge du liker å ha det gøy!

Over fem sommerdager vil du få en god og leken innføring i improvisert teater på en trygg og inkluderende måte. Hos oss vil du oppdage at det handler om å spille hverandre gode, ha det gøy og at du allerede har alt du trenger for å spille improvisert teater, nemlig deg selv!

Vi er opptatt av å skape trygger rammer,. Det innebærer blant annet at man sier ja til det man har lyst til å være med på, nei til det man ikke vil være med på, og at det er lov å ombestemme seg underveis. Det betyr at ingen trenger å opptre for hverandre hvis man ikke vil, og at det er helt greit.

En sommerskole byr på en hel uke med lek, latter og mestringsfølelse!

Leken, eller øvelser om du vil, er måten man lærer seg de grunnleggende tingene på. Å oppdage at man har uendelig med ideer. Lære seg til å stole på at de er bra nok. Gleden av å utforske de sammen. Kjenne det kile i magen på en god måte. Og skape improviserte fortellinger, sammen!

Øvelsene gjør vi sammen eller i mindre grupper/par, og hele tiden blir man tatt godt vare på av en erfaren instruktør. Man kan se fram til mye glede og en mestringsfølelse som går utover improteater. Etter endt kurs opplever de fleste seg bedre på kreativitet, spontanitet, kommunikasjon, presentasjoner, og generelt tryggere på seg selv og andre.

Man trenger ikke ha drevet med teater for å kunne delta, sommerskolen passer for alle, uansett alder eller erfaring.

Velkommen til det morsomste du kan gjøre i Oslo i sommer!

Praktisk informasjon og påmelding finner du på vår hjemmeside www.toyenimpro.no

Torgeir Husevaag “Forplantninger”

Arbeidene installasjonen er bygget opp av er imidlertid langt mer planlagte og regelbaserte enn førsteinntrykket kan tilsi. Utstillingen består egentlig av to hovedprosjekter, som begge har gått gjennom flere stadier.

Det første begynte med en serie generative tusjtegninger. De ble utført med gjentatte små gester med splittpenn, skraveringer hvor unøyaktigheter både skapte mønstre i den påbegynte tegningen, og påvirket påfølgende tegninger.
Den desorienterende installasjonen i hovedrommet peker videre mot det tredelte videoverket Skogkaren. Sammen med to filmer med fellestittel Junaiten, utgjør dette arbeidet utstillingens andre del.

Make Mine Modular (a synth summer night’s stream)

Mark Dicker is a musician who works with sound synthesis and musique concrète techniques.
Using a combination of modular synthesizers and field recordings, he conjures uncanny aural landscapes where eerie artifacts and everyday noise collide.
He is currently one half of the spoken word/electronic sound duo SELF-HELP with writer John Doran and was one third of the notorious English casio-core trio Trencher.
markdicker.bandcamp.com/alb…
linktr.ee/MarkDicker

Kristoffer Lislegaard makes highly evocative electronic music that invites people into a layered cinematic world of sound that envelop the listener.
The sound takes on different forms from calm ambient music, to beat-driven glitched-out grooves and washed-out noise, always retaining a strong sense of beauty, texture and atmosphere.
Atmospheric, dreamy soundscapes are at the core of Lislegaard’s work as an artist where he aims to play with the listeners perception thru sound, if only for a brief moment.
www.kristofferlislegaard.com

Kreativt Mandagsmøte med Jingyi Wang

KREATIVT MANDAGSMØTE er et tilbud til det kreative miljøet i Bergen på tvers av kunstfelt og sjangre. Hver måned inviteres en lokal kunstner (komponist/forfatter/billedkunstner/scenekunstner/filmskaper/musiker…) til å fortelle om sin kreative praksis. Det skal gi et innblikk i ulike metoder og forskjellige måter å takle utfordringer innenfor kreativt arbeid på, og inspirere til egen skaping.

I mai skal vi snakke med performanceskaper JINGYI WANG .
Jingyi har en nokså variert bakgrunn fra performance og scenekunst, journalisme og reklame. Arbeidet hennes er tverrfaglig, konseptbasert og tar opp sosialpolitiske temaer. Hun har laget forestillingene “Static Theaters” (2015,2016), “Post Capitalistic Auction” (2018), og hennes nyeste forestilling “Judge Me”, et performativt rettsmøte, skal framføres på Meteor Festival i Oktober 2021.

Samtalen er på engelsk.

Kuratert av Eva Pfitzenmaier; støttet av Bergen kommune, Brak, VISP, Proscen og Litteraturhuset.

PRAKTISK INFORMASJON:
Arrangementet er gratis.
Sted: Fossestova på Litteraturhuset.
Tid: kl 14.
OBS!! BEGRENSET KAPASITET pga restriksjoner i forbindelse med smittevern. Meld deg på hvis du vil sikre deg plass: [email protected]
Drop-in er også mulig hvis det er ledige plasser.
____________________

Creative Monday Meeting is an initiative aimed at the creative scene in Bergen across artistic disciplines and genres with the intention to inspire and to give an insight into different working methods and ways of tackling challenges that come with working creatively. Every month we invite one local artist (composer/writer/visual artist/choreographer/film maker/musician…) to talk about their creative practice.

In May we will talk with performance creator JINGYI WANG .
Jingyi has a background in performing arts, journalism, and advertisement. Her interdisciplinary works are concept-driven and deal with social-political concerns. Her works include “Static Theaters” (2015,2016), “Post Capitalistic Auction” (2018), and her upcoming project “Judge Me”, a performative court trial, will be presented at Meteor Festival in October 2021.

The talk will be held in English.

Curated by Eva Pfitzenmaier; supported by Bergen kommune, Brak, VISP, Proscen and Litteraturhuset.

PRACTICAL INFORMATION:
The talk is free and open for everybody.
Place: Fossestova at Litteraturhuset.
Time: 14.00.
ATT!! LIMITED CAPACITY due to covid-19 restrictions. If you want to be sure to get in, please register beforehand at [email protected]
Drop-in is possible if there’s space.

Samskriving på zoom og forfatterintervju med Hilde Vesaas

Det kan være vanskelig å sette av tid til skriving. Det ønsker Tekstuniverset å gjøre noe med. Derfor inviterer vi nå til samskriving og lager et lite press-skrive-rom hver mandag. Her skriver vi hver for oss og sammen på zoom, og det legges ut igangsettende skriveoppgaver hvert kvarter. Oppgavene skal gi en impuls til å skrive og kan vinkles inn mot det skriveprosjektet du allerede er i gang med, eller du kan skrive noe nytt. Man kan ikke svare feil på disse oppgavene. Du kan selvfølgelig også ignorere oppgavene og bruke tiden til eget skrivearbeid. Følg intuisjonen din dit den fører deg. Det gjør ikke noe om du skriver dårlig, for det viktigste er å trene skrivemuskelen. Mange forfattere sier at man må tørre å skrive dårlig for å skrive bra.

Ca kvart over ett blir det intervju med en forfatter Hilde Vesaas.
Hun debuterte i 2017 med boken Carl Fredriksens transport
på Kagge Forlag. Dere kan veldig gjerne stille spørsmål til henne på chatten.

Jeg holder zoomrommet åpent til ca. kl.14 sånn at man kan prate med hverandre der, dersom man ønsker det. Men underveis i samskrivingen foregår all kommunikasjon skriftlig.

Det gjør ingenting om dere kommer for seint inn i zoomrommet, for vi sitter parat og slipper dere inn når som helst!

Yngvild K. Rolland: Portrait of a Woman by the Piano

Portrait of a Woman at the Piano is an installation with sculpture and sound made for Lydgalleriet. In the exhibition, there is no portrait, no piano and no woman, other than the shadow of artist Yngvild K. Rolland through her work. In her practice there is a constant shifting perspective of what is there and what is not there, history and present, performer and spectator, of acts and counteracts. ‍

This way of dealing with absence, the negative and contradictions is characteristic for Rollands work. In her practice there is a constant shifting perspective of what is there and what is not there, history and present, performer and spectator, of acts and counteracts. ‍_

Portrait of a Woman at the Piano continues Rolland’s research of connections between music and art, where the music instrument is frequently used as material and as motif for interpretation. Her new work is influenced by ideas involving our recent cultural and social history, reflecting on the piano as an outdated symbol for Western wealth and civilisation. During the work process, Rolland became fascinated by women’s central role in the evolution of piano compositions, and how the piano has been interpreted as an 19th century icon of female sexuality. At Lydgalleriet the body is removed and her sculptures become bodies in an installation that contemplates on these issues, and draw a reversed line from contemporary culture to a time women’s piano skills was an important dowry.

Object. Yngvild K. Rolland’s sculptures at Lydgalleriet formally translate the shapes of grand pianos from different European manufacturers that have existed since early 19th century. From a collection of fifty shapes, she selected three for their scale, form and names, such as Imperial. The shapes have been reconstructed industrially into prototype sculptures in steel and wood, while the surface has been treated manually to create vibrating textures. Through this alteration from function to form, Rolland’s interest in the materiality of sound is combined with her frequent use of cultural recycling and references to art history, drawing parallels between sound, music instrument and abstract sculpture.

Sound. The sound of a grand piano resonates through 12 000 components of wood, iron, steel, copper and felt in an architectural form between 150 and 300 cm, that can carry the weight of more than 500 kg. The sound depends on human touch. Today the piano is formed into a virtual file in an increasing digital music production, something that alters the whole concept of instrument, performer, and their relation.

Rolland’s large-scale sculptures are passive yet activated by sound and therefore given a new function. Resonating trough the sculptures is a three channel sound piece, Passings, 2021, with one channel in each sculpture. For this conceptual piano work she has collaborated with sound designer Jun Mizumachi, and the original acoustic piano was recorded by Sebastian Rolland. A dramatic sequence that makes use of all 88 piano keys starts off the sound in Passings. The following composition happens in the interaction between audio channels. Each channel contains tones with specific note names, such as C-#C-D-#D, that have been arranged by a non-hierarchic approach to tonal arrangements. This idea of selecting different notes for different objects leaves a possibility for an absurdly large installation with 88 sculptures carrying one note each, with audible tones attacking and passing.

The exhibition is supported by: Bergersenstiftelsen, Billedkunstnernes Vederlagsfond Fegerstens stiftelse and Fond for lyd og bilde.

Hollenbachfestivalen 2021

Tirsdag 27.april
ORGELKONSERT – festivalåpning
Kantor Stein Skøyeneie spiller musikk av Merkel, Brosig og Richter

Onsdag 28. april
MORGENGUDSTJENESTE

Torsdag 29. april
SANG- OG ORGELKONSERT
Øyvind Michelsen og kantor Stein Skøyeneie

Fredag 30. april
MORGENGUDSTJENESTE

Lørdag 1.mai (Live-streaming)
kl.18 ARBEIDERSANGER i ORGELBRUS
Ordfører Marianne Borgen, Sturla J. Stålsett og Stein Skøyeneie

Mandag 3.mai
MORGENGUDSTJENESTE

Tirsdag 4.mai
TROMPET- OG ORGELKONSERT – festivalavslutning
Malene Flataker og kantor Stein Skøyeneie

Samskriving på zoom og intervju med den poet Alicja Rosé.

Det kan være vanskelig å sette av tid til skriving. Det ønsker Tekstuniverset å gjøre noe med. Derfor inviterer vi nå til samskriving og lager et lite press-skrive-rom hver mandag. Her skriver vi hver for oss og sammen på zoom, og det legges ut igangsettende skriveoppgaver hvert kvarter. Oppgavene skal gi en impuls til å skrive og kan vinkles inn mot det skriveprosjektet du allerede er i gang med, eller du kan skrive noe nytt. Man kan ikke svare feil på disse oppgavene. Du kan selvfølgelig også ignorere oppgavene og bruke tiden til eget skrivearbeid. Følg intuisjonen din dit den fører deg. Det gjør ikke noe om du skriver dårlig, for det viktigste er å trene skrivemuskelen. Mange forfattere sier at man må tørre å skrive dårlig for å skrive bra.

Vil du være med, kontakt: [email protected] Tlf: (+47) 97123102

Ca kvart over åtte blir det intervju med poet Alicja Rosé.
www.alicjarose.com
Dere kan veldig gjerne stille spørsmål til Alicja på chatten.

I diktsamlingen Północ. Przypowieści («Nord. Lignelser», utgitt på forlaget Znak i 2019) undersøkte hun hva det betyr å være europeisk i dag. Hun har på bodd på ulike kunstresidenser, blant annet Baltic Centre (Gotland), Serlachius, Mustarinda (Finland), Klaipeda (Litauen), MoKS (Estland), Leveld Kunstnartun (Norge), Sylt Foundation (Tyskland).

Et utvalg av noen av Norges fremste forfattere i hennes oversettelse til polsk, blant annet Olav H. Hauge, Stein Mehren, Jens Bjørneboe, Cecilie Løveid, Steinar Opstad, Hans Petter Blad, Henning Hagerup, Aina Villanger, Gunnar Wærness og Ane Nydal publiserte hun i to av de viktigste polske kulturtidsskriftene Dekada og Czas Literatury.

Barneboken Kocia książka («Kattens bok», [Wilk & Król Oficyna Wydawnicza, 2015]) med hennes illustrasjoner ble nominert til Årets vakreste bok i 2017 i Polen. Boka Ten i tamten las («Denne og den andre skogen», [Wilk & Król Oficyna Wydawnicza, 2017]), skrevet av Magdalena Tulli og illustrert av Alicja Rosé, fikk Warszawa Literary Award 2018, samt ble nominert til International IBBY Award 2021.

Alicja Rosé er


Foto: Valdis Jansons

Ananda Serné: Duet/Songs

Duet /Songs er opptak av ord som etterligner lyder basert på maskingenererte transkripsjoner av insektkommunikasjon. Teksten er konstruert fra lydopptak av “insektanrop” fra entomolog Liao Yi-Chang, der innspillingene ble transkribert til menneskelig tale.

Insektsamtalene ble til gjengivelser som: Psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst.

og,

LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK AT THE PEOPLE.

Vokalister: Pietari Skyttä og Katriina Virta.

Ananda Serné er en nederlandsk kunstner basert i Stavanger. Hun studerte litteratur og lingvistikk, før hun ble MA i kunst fra Island University of the Arts. Gjennom bevegelig bilde, lyd, språk og tekstiler utforsker hun spørsmål som berører oversettelse, (mis)kommunikasjon og (ikke)biologisk intelligens. Arbeidet hennes blir ofte informert av samtaler og samarbeid med andre, for eksempel med biologer, vokalister eller oversettere.

PARABOL – i samarbeid med Kunsthall 3.14 velger Lydgalleriet et lydarbeid som medieres gjennom den parabolske høyttaleren plassert i galleriets inngangsparti. Med et spesielt fokus på kontekst og redigeringer, tilbyr høyttalerens beliggenhet en atmosfære og modus som adresserer de samtidige utstillingene i salene oppe på Kunsthall 3.14.


Duet/Songs is a recording of words imitating sounds based on machine-generated transcripts of insect communication. The text derived from sound recordings of insect calls by entomologist Liao Yi-Chang, these recordings were inserted into transcription software originally meant to transcribe human speech.

Among the recorded sounds were calls of plant lice that without amplification would be inaudible to the human ear. Some of these recordings were transcribed through software meant to transcribe human speech and translated into renditions such as:

Psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst, psst.

and,

LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK LOOK AT THE PEOPLE.

Vocalists: Pietari Skyttä and Katriina Virta.

Det våres! Livestreamet konsert i Tomba Emanuelles 20 sekunders etterklang

Det våres! Livestreamet konsert i 20 sekunders etterklang

Den nystartede Konsertserien Ekho inviterer til sin tredje konsert denne våren i Oslos hemmelige perle: Emanuel Vigelands Mausoleum. Rommet er et instrument i seg selv, med tyve sekunders naturlig etterklang. Det er også et vakkert rom fylt av kraftfulle fresker som utgjør Emanuel Vigelands livsverk Vita. På denne konserten tar Gunnhild Tønder med seg cembaloet, og mezzosopranen Eira Huse tar med seg seg stemmen. Det blir soloverk for cembalo, barokke arier og en helt nykomponert a cappella-sang skrevet til rommet av utøverne selv. All musikken er tilrettelagt for rommet. Konserten er åpen for alle og streames direkte kl 20.00 lørdag 24. april. Konserten blir liggende ute til og med 1.mai.
Livestreamingen foregår på vår Facebook-side, og etter streamingen blir konserten også lagt ut på Vimeo og Youtube.

Konsertserien Ekho er konsertserie startet mot alle odds etter flere måneder uten konserter i Oslo, av og for musikere. Vi setter stor pris på en valgfri donasjon til VIPPS 66 99 18. Alle donasjoner går direkte til å dekke utgiftene til konserten og honorar til utøverne. Som takk er du med i trekningen av norskprodusert kvalitetssjokolade fra Vigdis Rosenkilde. To vinnere blir trukket søndag 2.mai: de får hver sin 70% Echarate og 70% Piura med nibs.

Alle donasjoner hjelper uansett beløp. Vi foreslår et beløp mellom 50-250 kroner (eller mer om du føler for det) hvis du ønsker å støtte oss med en konsertbillett. Som musikere har vi stor forståelse for at mange er i en vanskelig situasjon om dagen, og vi ønsker at alle skal føle seg velkommen til konserten uansett situasjon. Om du ikke har muligheten til å støtte oss med et beløp er det til stor hjelp om du følger Facebook- og Instagramsidene våre og anbefaler konserten til dine venner. Der kan du også ta en titt på tidligere videoklipp fra konserter og få et glimt bak scenen.

Facebook: www.facebook.com/konsertser…
Instagram: @konsertserien_ekho

Ta en titt her for å få et inntrykk av det du kan oppleve på konserten vår:
youtu.be/2TG-gTDvYf8

Konserten har mottatt støtte fra Oslo Kommune og streamingstøtte fra Kulturfotografen.

Viser bare de nyeste 400.