Fear and Desire + Kubricks kortfilmer

Stanley Kubrick ble tidlig anerkjent som filmatisk geni, og hadde senere ikke noe i mot å bygge opp om myten om seg selv. Kanskje ikke så rart at han ikke ville vite av sin første spillefilm fra den gang han var 24, og kalte den kjedelig, pompøs og amatøraktig.

[Bilde]

Flere anerkjente kritikere i samtiden tok likevel godt mot filmen, og spådde at dette kunne bli begynnelsen på en stor filmkarrière. I ettertid prøvde Kubrick å hindre at filmen ble vist, og han skal derfor også ha kjøpt opp 35mm-kopier. Dette har naturligvis bare økt interessen for filmen, som endelig ble restaurert og digitalisert for et par år siden. Konklusjonen i dag er vel at selv om dette på ingen måte er noe mesterverk, er det ikke vanskelig å merke mesterens klo allerede i første forsøk. Filmen ble laget praktisk talt uten budsjett, med Kubrick selv ikke bare med regi og foto, men også lyd og klipping, etter manus av en venn og med kona som eneste medarbeider på settet.


Forfilm 1: DAY OF THE FIGHT
USA 1951. DCP, s/hv, 12 min.
Den beste av Kuricks kortfilmer. Day of the Fight handler om en bokser som forbereder seg til kamp. Den er basert på billedserien ”Prizefighter” Kubrick gjorde for Look Magazine i 1949. Den er også en åpenbar forløper til Killer’s Kiss (1955) hvor boksing er sentralt, og inneholder noen scener nesten identiske med boksescenene i denne filmen.


Forfilm 2: FLYING PADRE
USA 1951. DCP, s/hv, 8 min.
En dokumentar om den katolske presten Fred Stadmueller som har et sogn i New Mexico så stort at han må fly for å spre håp og glede.


Forfilm 3: THE SEAFARERS
USA 1953. DCP, farger, 30 min.
The Seafarers er en oppdragsfilm Kubrick gjorde for Seafarers International Union. Det er hans første fargefilm, men er ellers høyst ordinær. Men for Kubrick-komplettister må den selvsagt vises.

Legg til ekstern kalender…