Filmrulltorsdag: Fuglane (1968)

Boka «Fuglane» står i dag som en av Tarjei Vesaas’ mest kjente bøker og hovedverk.

Historien forteller om den enkle einstøingen Mattis, som forsørges av søsteren. Mattis har et sterkt indre følelsesliv, som er særlig knyttet til hans forhold til naturen. Han har vanskelig for å uttrykke følelser og tanker, noe som gjør det problematisk å forholde seg til omgivelsene.

Menneskene i bygda ser på ham som enkel, særlig fordi hans intense dagdrømmer gjør det vanskelig for ham å gjøre noe skikkelig arbeid. Dagene tilbringes derfor mest til å studere naturen. Endringer i naturen tolker han som faresignaler, og han begynner å frykte at noe vanskelig kommer til å skje. Dette bedres ikke av at søsteren en dag får en beiler.

Denne filmadaptasjonen er et unikum, da den ble filmet i Polen med polske regissør og skuespillere. Det følelsesladete og symboltunge naturfotoet underbygger Mattis’ indre liv på en svært vellykket måte. Filmen har fått ettermæle for å være den beste Vesaas-filmatiseringen som best skildrer forfatterens temaer som angst og fremmedgjøring, og ble nominert til Oscar for beste utenlandske film.

In English:
This Polish adaption of Tarjei Vesaas’ masterpiece The Birds has gone into film history as the best adaption of any of the writers’ books. It’s a sensitive story of a simple man who seeks refuge in nature due to his difficulties relating to his environment.

[Bilde]

Fakta:

  • Originaltittel: Zywot Mateusza
  • Regissør: Witold Leszczynski
  • Nasjonalitet: Polen
  • Undertitler: n/a
  • Format: 35 mm
  • Lengde: 1 t. 20 min
Legg til ekstern kalender…