Dag Solstad til Bergen med slakt

I mars holdt Dag Solstad festivalforelesningen på årets utgave av Rolf Jacobsen-dagene på Hamar. Forelesningen hadde fått tittelen På Hamar med slakt, og det var hans egen bok, Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896, som var blitt slaktet. Solstad lot på sin side kritikerne få smake kniven. I etterkant rapporterte Bjørn Ivar Fyksen fra evenementet i Klassekampens Bokmagasin:

Det var en minneverdig opptreden. Med en stemmeintensitet som nærmet seg fistel, og et sinne jeg tenker bare kan stamme fra en dyp fortvilelse, svingte Solstad seg til de retoriske høyder der selv kaffekjelene har vinger. Solstad harvet over samtidskulturen, forlagsbransjen og litteraturkritikken. Særlig hard medfart fikk Aftenpostens anmeldelse, der man ifølge Solstad kan se «vellysten og ondskapen som tyter ut av hver linje» (15.3.2014).

Fyksen var ikke den eneste som lot seg merke av opptredenen. Tross de mange timene som lå til grunn for fjorårets samtalebok med Solstad, måtte Alf van der Hagen si at han aldri hadde hørt forfatteren på denne måten. Og Solstad selv sa det simpelthen slik: «Jeg har nok aldri sagt fra så tydelig noen gang» (Hamar Arbeiderblad 7.3.2014).

Nå har turen kommet til oss på vestlandet. Dag Solstad gjester Bergen offentlige bibliotek og med seg i dokumentmappen har han manuskriptet hvor han fillerister en selvfornøyd samtid rammet av kulturell forflatning, og en litteraturkritikk som ikke skjønner hva den leser. En trenger vel ikke en gang være enig for å synes at slikt er gøy!

Foredraget arrangeres i samarbeid med Norsk Forfattersentrum.

Legg til ekstern kalender…