JAZZFESTIVALEN

[Bilde]

Ny festival i Bergen fra 29-31 mai 2014, på Landmark, Bergen Kunsthall. I regi av nyMusikk, Utmark og Playdate. Her er vårt strålende program:

No Balls

No Balls er bandet til Anders Bryngelson, kjent fra det obskure, men legendariske Brainbombs.
Med seg på bass og trommer har han Kjetil D Brandsdal og Jan Christan Kyvik Lauritzen fra Noxagt, og på synth David Gurrik fra Anal Babes. No Balls har aldri tidligere spilt noen konserter og vi ser det som en liten sensasjon at vi har fått dem til Jazzfestivalen. 
Repetativ post-funk med no-wave elementer.

Xavier Querel

Xavier Querel er en visuell kunstner som kanskje er mest kjent gjennom sine opptredener med gruppen Metamkine. 
Der Metamkine kan være episk og storslått både visuelt og i improvisasjonene til musiker/komponist Jérôme Noetinger er Xavier Querels solo-opptredener mer en intim opplevelse.  Det er som å beskue Peter Carl Fabergé på nært hold mens han bygger verdens minste og vakreste juvel. Utstyrt med 16mm filmframviser, diverse linser, masse skrot og små duppedingser maner Querel fram magiske små øyeblikk du aldri har sett eller hørt maken til. 

Horacio Pollard

Den halvt engelske, halvt argentinske «støy-eksentrikeren» Horacio Pollard har vært aktiv innen eksperimentell musikk siden 2002. I tillegg til å være medlem av Clifford Torus (Anders Hana og Kjetil Brandsdal) og Fully Blown Dental Reform, driver han også sitt eget plateselskap Neigh%Music. Bevæpnet med en Korg DDD1 sampler/trommemaskin, leverer han et forfriskende snøskred av forvrengte jammer, fylt med tunge analoge riff, hypnotiske jazz-groover og skarpe, støy-våte rim. The Residents møter James Chance møter Boredoms. Horacio Pollard jobber også med videokunst, som denne kvelden vil være en del av live-showet.

Okkyung Lee

Okkyung Lee ga ut solo platen Ghil i 2013. Den var en maktdemonstrasjon innen et felt der det årlig kommer ut svært mange plater som ikke nødvendigvis tilfører sjangeren all verden. Med sin solide klassiske utdannelse som fundament, blander hun jazz, koreansk folkemusikk og støy på en fortreffelig måte. Lee reiser jorden rundt å spiller med folk som Laurie Anderson, Thurston Moore, John Zorn, Evan Parker og mange fler. Men det er først og fremst hennes intense og virtuose solo-opptredener som gjør henne til en av de mest interresante improvisatørene i verden idag.  

Consumer Electronics

Consumer Electronics er Philip Best kjent fra det kontroversielle og banebrytende engelske støybandet Whitehouse, som startet opp på 1980-tallet og er blitt kjent som en av nøkkel-figurene innen powerelectronics/støysjangeren. Philip Best har en doktorgrad i engelsk litteratur og har drevet Consumer Electronics siden han startet det i 1983 som 14-åring. En konsert med Consumer Electronics er et angrep på alle sanser, en real øreskylling. 

Paul Lovens / Thomas Lehn

Paul Lovens er en av de fremste trommeslagerene vi har i dag, han var med på å forme den tysk/engelske frijazzen på 70-tallet sammen med legender som Alexander Slippenbach, Evan Parker, Derek Bailey, Peter Brötzmann og mange flere. Som en av de få gamle bautane har Lovens klart å beholde den utforskende og banebrytene ånden som frijazzerne hadde på 70-tallet. I dag nærmest 40 år senere har han flere prosjekter som er minst like relevant og spennende. På Jazzfestivalen spiller han med Thomas Lehn på analog synthesizer. Lehn jobber i krysningen av improvisert og komponert samtidsmusikk, og er en av de mest aktive på denne scenen. Dette er duoen som med uovertruffen musikalitet vil utfordre din oppfatning av hva musikk kan være.

Jean Philippe Gross / Axel Dörner
Axel Dörner har siden 90-tallet tatt improvisasjon og trompetspilling i helt nye retninger. I Berlin var han en sentral figur i reduksjonist-bevegelsen som forandret mye av improvisasjonsscenen i Europa. Han har inspirert et utall av trompetister verden over med sin virtuose, radikale og selvoppfunnet trompet-teknikk. Jean-Philippe Gross spiller på en Serge modulær synth, miksepult og mikrofoner og musikken hans er primært basert på feedback. 
Blandingen av Axel Dörners organiske trompetlyder og Gross` mer abstrakte elektroniske lyder gjør denne duoen til en helt spesiell opplevelse, der sjangre overskrides og lydbilder utfordres. 

Axel Dörner / Kjetil Møster

Axel Dörner har siden 90-tallet tatt improvisasjon og trompetspilling i helt nye retninger. I Berlin var han svært delaktig i reduksjonist-bevegelsen som forandret mye av improvisasjonsscenen i Europa. Han har inspirert et utall av trompetister verden over med sin virtuose, radikale og selvoppfunnet trompet-teknikk. Axel Dörner har spilt av det som kan krype og gå av storheter innen jazzen og den europeiske improvisasjonsscenen. Kjetil Møster er antagligvis best kjent i Bergen som saksofonisten i Datarock, men Møster har også en annen side. Sammen med Ultralyd utforsket Kjetil saksofonens muligheter i lanskapet mellom samtidsmusikk, rock og improvisasjonsmusikk. Axel Dörner og Kjetil Møster har aldri spillt sammen tidligere. 

Marcus Schmickler / Thomas Lehn
Thomas Lehn spiller på analog synthesizer. Han jobber i krysningen av improvisert og komponert samtidsmusikk. Marcus Schmickler er antaglivis best kjent for prosjektet Pluramon, med den særegne stemmen til Mary J Cruise (Angelo Badalamenti, David Lynch). Schmickler og Lehn kommer til å spille på et kvadrofonisk høytaleroppsett og med deres sylskarpe presisjon og ekstreme dynamikk, kan vi forvente en svært intens og nervepirrende konsert. 

jazzfestivalen.tumblr.com

Legg til ekstern kalender…